Lapin sairaanhoitopiiri ohjeistaa, miten toimia, jos lapsia sairastuu koronavirustaudille tyypillisiin oireisiin

Julkaistu 21.10.2020 8:00

Lapin sairaanhoitopiiri antaa tiedotteessaan 19.10.2020 huoltajille ohjeita, miten toimia, jos lapsi sairastuu.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että sairaana ei mennä kouluun tai päiväkotiin.

Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustaudin oireista muuten kuin koronavirustestillä. Varsinkin lapsilla koronavirustaudin oireet ovat usein lievät ja lyhytkestoiset.

Jos kouluikäiselle lapselle tai hänen perheenjäsenelleen tulee koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita, tulee oireilevalle tehdä koronavirustesti viipymättä. Lasten vanhemmat voivat ottaa yhteyttä oman kunnan terveyskeskukseen koronavirustestiin pääsemiseksi. Kouluikäinen lapsi voi palata kouluun jos koronavirustesti on negatiivinen ja oireet selkeästi lievittymässä.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja tai kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne korona-infektiosta.

Oireilevan henkilön tulee olla kotona vähintään testituloksen valmistumiseen asti. Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, päiväkodissa tai töissä, kun testitulosta odotetaan, ellei ole vahvaa epäilystä, että testitulosta odottavalla perheenjäsenellä on koronavirustartunta.

Jos koronavirustesti on positiivinen, pitää koko perheen pysyä kotona. Jatko-ohjeet saa terveydenhuollosta.

Jaa sivu