Ajankohtaista

Lappi-kirjallisuuspalkinto 2021 Juhani Karilan teokselle Pienen hauen pyydystys

Julkaistu 19.3.2021 7:48

Dokumenttiohjaaja, taiteilijaprofessori Virpi Suutari valitsi Lappi-kirjallisuuspalkinnon 2021 saajaksi Juhani Karilan romaanin Pienen hauen pyydystys (Siltala, 2019).

Virpi Suutari perehtyi kuuteen finalistikirjaan ja toteaa: ”Lopulta päädyin palkitsemaan teoksen, jossa minulle juonta tärkeämmäksi nousi sen omaperäinen kieli ja lauseen rytmi. Tässä teoksessa kirjailijan havaintojen pikkutarkkuus ja kielen mullanmakuinen rouheus nostavat riemullisesti esiin sen humanistisen mutta samaan aikaan hyvin ekologisen maailmankuvan.”

Yleisö äänesti suosikikseen Tommi Kinnusen teoksen Ei kertonut katuvansa (WSOY, 2020). Ääniä annettiin 550, joista Kinnunen sai neljäsosan. Yleisön suosikin palkinto on 500 euroa.

Korona-ajan tavan mukaan palkintotilaisuus on korvattu palkintovideolla, joka on katsottavissa Rovaniemen kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla (linkki videoon) ja siihen on linkki myös palkinnon nettisivuilla (linkki Lappi-kirjallisuuspalkinnon sivulle). Videolla valitsijan perustelut ja palkittujen terveiset.

Lappi-kirjallisuuspalkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai lappilaisen tai Lapista kotoisin olevan tekijän teokselle. Palkinnolla kirjastot haluavat tehdä Lapin kirjallisuutta tunnetuksi. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja se on 3000 euroa.

Palkinnon nelihenkinen esiraati, joka koostui Lapin kirjastojen työntekijöistä, luki noin 200 teosta vuosilta 2019-2020 (ja loppuvuodelta 2018). Näistä kahdestasadasta teoksesta valikoitui kuusi kirjaa finalistivaiheeseen, josta Virpi Suutari teki oman valintansa.

Ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon sai Kerttu Vuolab teoksellaan Valon airut vuonna 2017, toisen palkinnon Rosa Liksom kirjallaan Everstinna vuonna 2019.

Lisätietoja:
Helena Kokko, erikoiskirjastonhoitaja, Rovaniemen kirjasto, helena.kokko(at)rovaniemi.fi, 050 462 4556.
Tiina Heinänen, kirjastonjohtaja, Sompion kirjasto, heitiinanen(at)gmail.com, 040 707 6376.

lappikirjallisuuspalkinto.fi
facebook.com/lappikirjallisuuspalkinto

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita

Aiheeseen liittyviä uutisia