Lennosto saapui Rovaniemelle 50 vuotta sitten - Koko kansan juhla 18.8.2023

Julkaistu 11.8.2023 9:33

Juhlavuoden kunniaksi Lapin lennosto järjestää paraatin ja kalustoesittelyn perjantaina 18. elokuuta Lappia-talon ympäristössä. Tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy.

6.JPG
Kuva: Ari Manninen

Lapin lennoston 105. vuosipäivää vietetään tänä vuonna poikkeuksellisesti jo perjantaina 18. elokuuta teemalla ”Lennosto 50 vuotta Rovaniemellä”. Virallinen vuosipäivä on 1. lokakuuta.

On kulunut 50 vuotta siitä, kun Hämeen lennosto siirtyi Jyväskylän maalaiskunnasta Luonetjärveltä Lappiin ja Rovaniemelle kesällä vuonna 1973. Joukko-osaston tuloparaati sekä ohimarssi suoritettiin Lapinaukean kentällä sekä nelostiellä 16. elokuuta. Reilun vuoden ajan lennosto toimi vanhalla nimellään, kunnes nimi muutettiin uutta toimintaympäristöä paremmin kuvaavaksi Lapin lennostoksi joulukuussa 1974.

“Lennosto 50 vuotta” -tapahtuma-alueen esittelypisteellä voi käydä lentämässä Hornet-simulaattorilla ja katsoa VR-lasein, miltä Hornetilla lentäminen näyttää ohjaajan näkökulmasta. Esillä on runsaasti Ilmavoimien kalustoa. Mukana on myös MPK Ilmapuolustuspiiri Lappi. Sotilaskoti ja Lapin lennoston kilta myyvät alueella syötävää ja juotavaa sekä lennostoaiheisia tuotteita.

Ohjelma 18.8.2023

Klo 9.00-13.30 Kalustoesittely ja esittelypisteet, Lappia-talon piha-alue sekä Jorma Eton tie Klo 10.00 Lentokalustoa ilmassa, Rovaniemen keskustan alue
Klo 11.00 Seppeleenlasku, Talvi- ja Jatkosodan muistomerkki
Klo 12.00 Paraatikatselmus ja kenttähartaus, Rovaniemen pääkirjaston puistoalue
Klo 12.40 Ohimarssi ja ylilento, Hallituskatu (vastaanotto kaupungintalon edustalla)

Näyttely myös kauppakeskus Revontulessa

Juhlavuoden kunniaksi voi Kauppakeskuksen yhdyskäytävällä käydä tutustumassa Lapin lennoston historiaan ja katsomassa kuvia vuosien varrelta. Näyttely on esillä 10.9.2023 asti. 

Lennosto 50 vuotta Rovaniemellä -juhlallisuuksista johtuen erillistä Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumaa ei järjestetä tänä vuonna.

www.ilmavoimat.fi

lennosto 50 vuotta rovaniemellä 1.JPG
Lennosto tulo Rovaniemelle toi mukanaan paikkakunnalle olennaisesti kuuluvan hävittäjien jylinän. Monille lappilaisille se kaikkein rakkain konetyyppi ja tietynlainen lennoston symboli on edelleen Saab Draken, jolla operoitiin aina vuoteen 2000 asti. Kuvassa Draken-pari ylittämässä Rovaniemen keskustaa lennoston alkuaikoina. Kuva: Lapin lennoston kuva-arkisto