Liekki kutsuu Rovaniemelle - Kotiseutupäivien ilme on yliopisto-opiskelijoiden luoma konsepti

Julkaistu 21.6.2022 15:01

Rovaniemen kotiseutupäivien visuaalinen identiteetti ja graafinen ilme syntyi yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa. Yhteistyö aloitettiin jo syksyllä 2020, jolloin sovittiin tulevista kursseista vastuuopettajien kanssa. Valtakunnallisten kotiseutupäivien tehtävänanto oli jotain selkeää ja konkreettista, josta oli molemminpuolista hyötyä kaikille osapuolille.

kotiseutupäivät.jpg

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta näkyy ja kuuluu Rovaniemellä monin tavoin eri tavoin. Opiskelijat ovat vuosien varrella muun muassa tuoneet kaupunkikuvaan uutta ilmettä. Myös monet tapahtumat ovat syntyneet myös tästä luovasta joukosta.

Tästä johtuen olikin luontevaa pyytää yliopiston taiteiden tiedekunnan graafisen alan opettajia ja opiskelijoita mukaan valtakunnallisten päivien suunnitteluun. Hyvissä ajoin luotiin selkeät yhteistyön säännöt sopimuksin yliopiston ja kaupungin kanssa ja näin luotiin vankka pohja sujuvaan yhteistyöhön.

Syksyllä 2021 käynnistyi graafisen alan opiskelijoiden visuaalisen identiteetin kurssi, jossa järjestäjätahona kävimme esittelemässä tulevien kotiseutupäivien suunnitelmia. Tältä pohjalta opiskelijat suunnittelivat pienissä ryhmissä aluksi kahdeksan eri vaihtoehtoa, joista puolivälissä kurssia karsittiin yhdessä Rovaniemen kotiseutuyhdistys Totto ry:n edustajien kanssa puolet edelleen kehitettäviksi.

Loppupresentaatiossa esiteltiin koko ryhmän toimesta neljä eri ilmettä, joista lopulta pohdintojen ja keskustelujen jälkeen päivien ilmeeksi valikoitui Viivi Hyvärisen ja Elli Noropirtin kehittelemä Liekki-konsepti, jonka tekijät esittelevät seuraavasti: 

“Syyskuun pimenevässä illassa Ounasvaaran ikivanhalle rakalle syttyy jälleen tottoliekki, joka valaisee kotikaupunkinsa historian havinat ja elinvoimaiset juuret, kutsuen meitä kaukaa ja läheltä kohti pohjoista keskusta.”

Päivien moderni tunnus ammentaa perinteistä

Päivien tunnus on saanut inspiraationsa Rovaniemi-soljen* puolikkaasta ja tottotulesta. Tunnuksen lisäksi ilmeeseen kuuluvat graafiset elementit: liekki, revontulet, solki ja tukin vuosirenkaat. Typografia ja värimaailma on perinteistä ammentava, mutta moderni.

Värit pohjautuvat peräpohjalaiseen värikarttaan ja lappilaisiin luonnonilmiöihin. Värien nimet kertovat jo paljon, sillä mukana on tottotulen punainen, kuura, kaamos, ruska, yötön yö ja talviyö sekä peräpohjolan sininen, joka on poimittu kansallispuvun kankaasta.

Lapin yliopiston kanssa opiskelijayhteistyössä syntyi kotiseutupäiville myös posterinäyttely ja lisäksi tapahtumaan on luvassa taideperustaisia tapahtumia monialaisen ArctaFast-hankkeen tiimoilta.

*Rovaniemi-solki on germaaninen muinaiskoru, reliefisolki, joka on löytynyt Rovaniemeltä noin vuonna 1946. Lisää korusta voit lukea: www.totto.fi/palvelut/museokauppa/totto-korut/

Lue lisää Valtakunnallisten kotiseutupäivistä: www.rovaniemi.fi/Kotiseutupaivat

Jaa sivu