Luettavaa, kuunneltavaa, katseltavaa ja opiskeltavaa vanhustenviikolla 4.-11.10.2020

Julkaistu 29.9.2020 13:40

Kirjaston verkkopalveluista löytyy runsaasti kiinnostavaa sisältöä ikäihmisille.

Luettavaa ja kuunneltavaa

Lainaa e-kirjoja ja e-äänikirjoja Lapin kirjastojen kokoelmasta. Kokoelmissa on luettavaa ja kuunneltavaa sekä lapsille että aikuisille, klassikoita ja uutuuksia. Lainaamiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron. E-kirjakokoelmaa voit käyttää myös maksuttomalla Ellibs-sovelluksella, jonka voit ladata laitteellesi sovelluskaupasta.

Lapin kirjastojen e-kirjakokoelma
https://www.ellibslibrary.com/collection

 

Ylen Areenasta löytyy kirjallisuuden klassikoita kuunneltavaksi äänikirjoina. Pääpaino on suomalaisessa kaunokirjallisuudessa, kuunneltavissa mm. Maria Jotunin, Teuvo Pakkalan, Juhani Ahon ja  Minna Canthin kirjoja. Eurooppalaisista klassikoista on mukana Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä.

Yle Areenan äänikirjat

https://areena.yle.fi/audio/ohjelmat/30-272

 

Kirjasampo on kirjallisuuteen keskittynyt verkkopalvelu. Kirjasammon kautta voit etsiä kirjallisuutta eri aiheista sekä tietoa kirjoista, kirjailijoista, kääntäjistä ja kuvittajista. Palvelusta löytyy myös aikalaisarvosteluja teoksista.

Kirjasampo
https://www.kirjasampo.fi


Katsottavaa

Ylen Elävä arkisto tuo yleisön ulottuville tuottamaansa ääni- ja videomateriaalia, artikkeleita sekä valokuvia vuosien varrelta.

Ylen Elävä arkisto

https://yle.fi/aihe/elava-arkisto

 

Yle Areenan kautta voi kuunnella ja katsella Yleisradion tv- ja radio-ohjelmia. Tarjolla ovat kaikki ne Ylen ohjelmat, joiden esitysoikeudet mahdollistavat lähetykset internetissä. Ohjelmia voi selata ohjelman nimen tai aihealueen mukaan.

Yle Areena
https://areena.yle.fi/tv

 

Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Se sisältää tietoja suomalaisista elokuvista sekä Suomessa levityksessä olevista elokuvista. Elonetissa on katsottavissa Kavin omistamat pitkät elokuvat. Lisäksi löytyy tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.

Elonet

https://elonet.finna.fi

 

Kirjastokaista on kaikille avoin verkkopalvelu, josta voit katsoa kirjailijahaastatteluja, lukuvinkkejä ja kirjaesittelyjä sisältäviä videoita.

Kirjastokaista - kirjallisuus ja kulttuuri

https://www.kirjastokaista.fi/kirjallisuus-ja-kulttuuri/

Opiskeltavaa

Digitreenit - opettele digitaitoja omaan tahtiin

Yle Oppimisen Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja, kuten verkon hakuvinkit, hyvän salasanan valinta tai valokuvien siirtäminen puhelimesta tietokoneelle.

https://yle.fi/aihe/digitreenit

 

Netikäs-mediasivistysmateriaalit auttavat alkuun tämän päivän mediamaailman ymmärtämisessä. Materiaaleissa on kerrottu verkossa toimimisesta arkisella kielellä ja sen avulla voit opetella uusia asioita.

Netikäs-mediasivitysmateriaali

https://www.elakeliitto.fi/netikas-mediasivistysmateriaali

 ENTER ry on Uudellamaalla toimiva senioreiden yhdistys, joka tarjoaa opastusta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä. Yhdistyksen sivuilta löydät Opiskele itse -sivuston, josta löydät aineistoa tietoteknisten asioiden itsenäiseen tutkimukseen ja opiskeluun. Sisällöt ovat senioreille suunnattuja. 

Enter ry - tietotekniikan opastusta ikäihmisille

https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/

Vanhusten viikko 4.-11-10.2020

 Rovaniemen kaupunginkirjaston kirjakassit yli 70-vuotiaille

 Rovaniemen pääkirjasto tarjoaa kirjakassipalvelua yli 70-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmään ja haluavat välttää asiointia julkisissa tiloissa koronatilanteen vuoksi. 

 Ota yhteyttä sähköpostitse tai soittamalla. Kirjakassiin keräämme toiveisiin liittyvää luettavaa tai kuunneltavaa kirjastossa paikalla olevasta aineistosta. Kirjakassi on noudettavissa viikon sisällä ja laina-aika on kahdeksan viikkoa. Kirjakassin voi hakea itse sovittuna aikana kirjaston ovelta tai sen voi jättää omaisen tai ystävän noudettavaksi. Lainat voi palauttaa pääkirjaston ulko-ovella olevaan palautuslaatikkoon.


Kerro toiveistasi sähköpostilla palaute.rovaniemi@rovaniemi.fi ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit myös soittaa numeroon 040 - 751 2068 arkisin klo 9 - 15.

 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita

Aiheeseen liittyviä uutisia