Maskisuositus jatkuu julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, rokotustodistuksia ei tilapäisesti saatavilla kaikille

Julkaistu 15.6.2021 11:02

maskit.jpg

Rovaniemen kaupunki on päivittänyt koronaepidemiaa koskevia suosituksia. 

Rovaniemen maskisuositus noudattaa Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän linjaa. Suositus on jatkossa seuraavanlainen: 

  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailujen yhteydessä asukkaille ja vierailijoille suositellaan kirurgista suu- ja nenäsuojusta, jos turvaväliä ei voida pitää. Muutoin yksiköissä voidaan vierailla normaalisti ja esimerkiksi yhteiset kahvittelut ovat mahdollisia, kunhan turvaväleistä huolehditaan.
  • Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilön tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.
  • Rovaniemen kaupunki tarkentaa omia työntekijöitään koskevaa maskisuositusta lähipäivinä, ja tiedottaa asiasta. Siihen asti kaupungin työntekijöitä ohjeistetaan käyttämään maskia tähänastisen ohjeistuksen mukaan.

Kiihtymis- tai leviämisalueilla vierailleita suositellaan välttämään tilaisuuksia, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Testeissä käynti on edelleen tärkeää lievissäkin oireissa. Kiihtymis- ja leviämisalueilta saapuville suositellaan testissä käymistä paluupäivänä ja kolmantena päivänä paluun jälkeen.

Lapin sairaanhoitopiiri on todennut, että etätyösuositukselle ei ole enää epidemiologisia perusteita. Työnantajat voivat kuitenkin päättää suosituksesta oman toimintansa osalta. Rovaniemen kaupunki jatkaa omien työntekijöidensä etätyösuositusta elokuun loppuun saakka. Tarkoituksena on estää altistumisia ja tartuntoja tilanteessa, jossa ihmiset liikkuvat kesällä aiempaa enemmän. 

Rovaniemen koronaan liittyvät suositukset löytyvät kootusti kaupungin verkkosivuilta osoitteesta rovaniemi.fi/koronavirus

Rokotustodistus ei saatavilla kaikille Kanta-palvelussa – virhe korjataan


Kansallinen koronarokotustodistus on tullut käyttöön 26.5.2021. Rokotustodistus ei valitettavasti muodostu Kanta-palveluista oikein kaikille rokotetuille. Tämä johtuu tietojärjestelmien välisen tiedonsiirron virheistä ja myös rokotusten kirjaamisessa tapahtuneista virheistä. Tällä hetkellä koronarokotustodistusta ei muodostu oikein yli 6000 rokotetulle rovaniemeläiselle. 

Rovaniemen kaupunki pahoittelee tilannetta. Kaupunki pyrkii korjaamaan tiedonsiirron ongelmat tietojärjestelmätoimittajan kanssa ja korjaamaan virheelliset kirjaukset, jotta asia saadaan kuntoon.

“Kirjaamisen virheet ovat inhimillisiä ja pyydämme kärsivällisyyttä. Saimme tarkan tiedon virhetilaan jäävien rokotustietojen määrästä vasta pari päivää sitten. Näiden korjaaminen on käsityötä ja henkilötyövoiman järjestäminen tähän työhön muiden tehtävien keskeltä on haastavaa”, sanoo hallintoylilääkäri Paula Reponen.

Rovaniemen terveyskeskus ei pysty muodostamaan omasta tietojärjestelmästään kansallisen rokotustodistuksen mukaista QR-koodin sisältävää todistusta. Terveyskeskus voi antaa vain vapaamuotoisen todistuksen, joka ei kuitenkaan välttämättä kelpaa ulkomaille matkustamiseen. Näin ollen korvaavaa rokotustodistusta ei voi saada mistään, ennen kuin virheet on saatu korjattua. 

Rovaniemi saa tietojärjestelmätoimittajalta henkilölistan virhetilaan menneistä rokotustiedoista, joten rokotettujen ei tarvitse olla yhteydessä terveysasemalle tai Kanta-palveluihin. Kaupunki tiedottaa kuntalaisia tilanteen etenemisestä ensi viikkoon mennessä. 


Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita