Minna Laakko tekee tärkeää työtä lasten ja nuorten parissa - Rovaniemen kaupunki on edelläkävijä kiusaamisen vastaisessa työssä

Julkaistu 13.3.2024 10:53

Kiusaamista vastaan on työskenneltävä joka päivä. Lapsena ja nuorena koetulla henkisellä tai fyysisellä väkivallalla voi olla pitkäaikaisia, traumaattisia vaikutuksia mielenterveyteen aikuisuuteen asti. Rovaniemi on yksi niistä harvoista Suomen kaupungeista, jossa työskentelee vakituisessa virassa kiusaamisen vastaisen työn koordinaattori. Rovaniemellä tätä tärkeää työtä nuorten parissa tekee Minna Laakko. Tapasimme hänet ja keskustelimme hänen työstään sekä tämän päivän nuorten hyvinvoinnista.

IMG_6189 (1).jpg
Minna Laakon työpiste sijaitsee Rovaniemen uudessa, kodikkaan viihtyisässä Nuorten talo Rokassa Pohjolankadulla.

10 KYSYMYSTÄ

1. Aiempi urasi ja koulutustaustasi.
2. Miksi juuri tälle alalle? Miten päädyit tähän tehtävään?
3. Kuvaile rooliasi tiivistäen muutamaan lauseeseen.
4. Onko kiusaaminen yleistynyt ja onko siitä tullut todellinen ongelma?
5. Mitä tämän päivän lasten ja nuorten elämä on muuttunut ja miten se on vaikuttanut heidän hyvinvointiinsa.
6. Miten hyvin ja millä työkaluilla koet voivasi auttaa nuoria?
7. Jos mietit tulevaisuutta - löydetäänkö työkaluja nuorten tunteiden hallintaan?
8. Miten huolehdit omasta jaksamisestasi?
9. Mitä terveisiä lähettäisit rovaniemeläisille nuorille
10. Entä terveiset rovaniemeläisille vanhemmille?


VASTAUKSET

1. Minulla on pitkä historia lasten ja nuorten parissa. Olen saanut tehdä tätä työtä jo 23 vuotta. Koulutukseltani olen sosionomi AMK. Pisimmän urani olen tehnyt nuoriso- ja erityisnuorisotyöntekijänä Rovaniemen seurakunnalla, jossa pyöritin myös nyttemmin jo lakkautettua nuorten yökahvila Katutasoa ja työskentelin Ounasjokivarren varhais- ja nuorisotyössä. Välissä olen käynyt tekemässä nuorisotyötä myös Utsjoella. Tykkään työskennellä lasten ja nuorten parissa. Heidän etunsa menee aina edelle!

2. Tämä on kutsumustyöni. Tiesin jo lukiossa mitä haluan tehdä työkseni. Rippikoulun jälkeen olin isosena ja sitten menin vapaaehtoisena kaduille jalkautuvaan Pisara-toimintaan. Kipinä syttyi jo tuolloin tätä työtä kohtaan!

3. Selvittää ja sovitella lasten ja nuorten pitkään jatkuneita, monisyisiä kiusaamistapauksia. Tulen apuun siinä vaiheessa, kun koulun keinot eivät toimi tai riitä. Minulla ei ole suoranaisia kollegoja missään muussa Suomen kaupungissa. Aseman lapset järjestöllä Etelä-Suomessa on K-0-koordinaattorit, jotka tekevät kiusaamiseen puuttuvaa työtä muutamissa kaupungeissa. Rovaniemi on ottanut kiusaamisen vastaisen työn omaksi toiminnakseen ja vakinaisti työn viime vuoden alussa. Tällaista vakinaista työtehtävää ei muissa kaupungeissa ole.

4. Kysymys on vähän haastava, sillä nykyisin kiusaamistapauksista puhutaan eli aihepiiri on enemmän esillä julkisuudessa. Se on niin vakava ongelma, että siitä on pakkokin puhua! Poliisin mukaan esim. alle 15-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on kasvanut. Kiusaamiseksi mielletty teko on usein rikos. Kouluterveyskyselyiden mukaan kiusaaminen on jonkin verran lisääntynyt, mutta valitettavasti sen ympärillä on edelleen paljon hiljaisuutta. Tämä johtuu siitä, etteivät lapset ja nuoret uskalla puhua, vaan jäävät yksin kiusaamisen kanssa eivätkä tapaukset nouse päivänvaloon. Rovaniemellä käydään onneksi paljon keskustelua kiusaamisesta ja olemme tehneet koulujen kanssa yhteistä puuttumisen mallia. Kaikki koulumme ovat sitoutuneet kiusaamisen vastaisen työn toimintamalliin,joka on koko maassamme edistyksellinen juttu. Rovaniemellä mallia on työstetty vuodesta 2020 asti. Mallia on saatu Aseman lasten K-0-toiminnasta.

5. Kyllähän sosiaalinen media on valtavan iso asia lasten ja nuorten elämässä. Mutta toinen juttu on, osataanko somessa olla ihmisiksi. Kiusattu ei saa enää hetken rauhaa - somessahan voi kiusata helposti. Eikä kiusaaminen rajoitu koulupäiviin vaan sitä voi jatkaa 24/7. Somessa harkintakyky helposti pettää! Neuvon kiusattuja ottamaan kaikista ikävistä someviesteistä screenshotit eli kuvakaappaukset - niistä voi tehdä poliisille ilmoituksen, mikäli esim. kunnianloukkauksen merkit ylittyvät. Vaikka erilaisuus on nykyään IN, niin yhtä aikaa pitäisi olla myös “sopivasti” massan mukainen, ettei tulisi kiusatuksi. Lapset ja nuoret kokevat esim. valtavasti ulkonäkö- ja erilaisten tavaroiden omistamisen paineita Koulussa ja kotona pitäisi harjoitella yhä enemmän myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Miltä toisesta tuntuu, jos kiusaan?

6. Pääsääntöisesti pystyn omalla työlläni vaikuttamaan tilanteisiin siten, että ne rauhoittuvat. Mutta en voi tehdä mitään yksin vaan tarvitaan mukaan koulu, lapset ja nuoret sekä tietenkin myös heidän vanhemmat. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta onneksi kodit lähtevät työhön pääsääntöisesti mukaan.

7. Rovaniemellä on voimakas tahtotila puuttua kiusaamiseen entistä paremmin. Meillä on varhaisen vaiheen puuttumisen keinoja ja jo pienille lapsille eli jo varhaiskasvatuspalveluissa opetetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja pisara-puuttumisen mallilla. Aikuiset ohjaavat havainnoimaan sitä, että mitä tilanteissa tapahtuu, tuntuuko toisesta pahalta ja miten oma toiminta vaikuttaa toiseen ihmiseen.

8. Totta kai lasten ja nuorten asioita elää ja kantaa mukanaan. Teen tätä työtä yksin eli kaikki koulut yksityiskoulut mukaan lukien minulla on lähes 30 koulua hoidettavana. Kiusaamistapauksia on usein monta yhtä aikaa ja välillä kalenterini ruuhkautuu. Tarvitsen siis palautumista, johon auttavat onneksi luonto, koirat ja oma perhe.

9. Lapsille ja nuorille haluan sanoa, että ole rohkeasti oma itsesi ja uskalla kertoa ikävistä asioista aikuisille. Olet ihana juuri tuollaisena!

10. Vanhemmille neuvoni: Anna lapsellesi aikaa, ole läsnä ja lähellä.