Kysymme juttusarjassa tutuilta ja omilla aloillaan menestyneiltä rovaniemeläisiltä tai rovaniemeläislähtöisiltä "Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee". Tällä kertaa vuorossa on kolme musiikkimaailman huippua.
Outi Tarkiainen
Asunut lapsuudesta nuoreen aikuisuuteen Rovaniemellä.
Mm. 37-vuotias Tarkiainen on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. BBC Philharmonic, The National Arts Centre Orchestra (Kanada), San Francisco Symphony Orchestra, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri. Tarkiaisen esikoisooppera esitetään Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2023.
1. Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee?
Rovaniemeläiset ovat kekseliästä ja yritteliästä porukkaa, jolta eivät ideat lopu. Kaupankäynnin taito näyttää olevan verissä, mutta se sekoittuu omalaatuisella tavalla erästelykulttuuriin ja läheiseen luontosuhteeseen. Rovaniemeläisen tunnistaa reippaasta ja iloisesta puheenparresta jo kaukaa. Rovaniemeläisen logiikalla ongelmat ovat tehty ratkaistaviksi, ja joskus melkoisen yllättävällä tavalla!
2. Millainen suhteesi tänä päivänä on Rovaniemeen?
Rovaniemi on henkinen kotini tälläkin hetkellä, vaikka vakituisesti en ole siellä pariin vuoteen asunutkaan. Ystäväni ja sukuni on siellä, samoin sydämeni. Minun täytyy päästä säännöllisesti käymään Kemijoen rannoilla, jotta ymmärtäisin, missä kohtaa olen elämässäni ja vuodenkierrossa, ja voisin nähdä maailman väreissä. Valo on Rovaniemellä ihan omansa, joka vuodenaikana.
3. Miten kuvailisit Rovaniemeä henkilölle, joka ei ole kaupungissa koskaan vieraillut.
Rovaniemi on pieni pohjoisen metropoli, jossa vireä kaupunkikulttuuri yhdistyy ainutlaatuisella tavalla jylhään luontoon: Rovaniemen Koskikatua pitkin voi kävellä viikset vahattuna, ja samalla tuntea partakarvojen läpi raikkaan tuulenvireen suoraan Jäämereltä. Rovaniemi sijaitsee Suomessa sen magneettisen keskipisteen pohjoispuolella, jossa Jäämeri alkaa vetää puoleensa kovempaa kuin Suomenlahti. Rovaniemeläinen energia yllättää taatusti!
Storgårds esiintyy ja levyttää myös viulistina ahkerasti. Kuva: Jouni Porsanger
John Storgårds
Asuu perheineen Rovaniemellä, jossa toiminut Lapin kamariorkesterin kapellimestarina ja taiteellisena johtajana syksystä 1996. Tehnyt kansainvälisen kaksoisuran kapellimestarina ja viuluvirtuoosina sekä säveltäjänä.
Mm. Säveltaiteen Valtionpalkinto sekä Jenny ja Antti Wihurin säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2002, Svenska Kulturfondenin Kulttuuripalkinto 2011 ja Suomen Leijonan Pro Finlandia –mitali 2012. Esiintyy maailman huippuorkestereiden kanssa sekä kaikkien suurten pohjoismaisten orkesterien kanssa. Storgårdsin orkesterilevytysten luettelo on mittava.Tehnyt lukuisia kehuttuja ja palkittuja CD-levyjä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Lapin kamariorkesterin, BBC filharmonikkojen, Oslon filharmonikkojen ja Göteborgin sinfonikkojen kanssa.
1. Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee?
Rovaniemeläisyys on pikkuhiljaa, jo 1990-luvulta lähtien, kasvanut tärkeäksi osaksi identiteettiäni. Tämä prosessi alkoi Lapin kamariorkesterin piirissä, kun ensin säännöllisesti heillä vierailin vuodesta 1991 lähtien ja sitten aloitin jo orkesterin taiteellisena johtajana syksystä 1996 lähtien. Tässä roolissa jatkan edelleen. Myöhemmin Rovaniemestä on tullut myös konkreettinen kotipaikka ja perhe-elämäni keskus, joten kaupungin merkitys on yhä vain kasvanut.
2. Millainen suhteesi tänä päivänä on Rovaniemeen?
Läheinen ja mutkaton. Maailmanmatkaajana ja edelleen osaksi myös helsinkiläisenä ja juuriltani auttasaarelaisena - jonka henkinen koti, muusikolle tyypillisesti, usein tuntuu olevan siellä missä milloinkin musisoin - tunnen kuuluvani vahvasti myös Rovaniemelle, monellakin tasolla. Se, että Rovaniemi on myös omien lasten synnyin- ja koulunkäyntikaupunki tekee siteestäni kaupunkiin entistä vahvemman.
3. Miten kuvailisit Rovaniemeä henkilölle, joka ei ole kaupungissa koskaan vieraillut
Kaupunki, jossa näkyy ja tuntuu sekä ainutlaatuinen sijainti ja luonnonläheisyys että myös kipeäkin historia. Painottaisin myös, että nyky-Rovaniemi, metropoleista niin kaukana olevasta sijainnistaan huolimatta, on hyvin kansainvälinen paikka vuoden ympäri. Tämä näkyy monessa muussakin mielessä kuin Joulupukkiin tai retkeilyyn tai talviurheiluun liittyvissä asioissa kuten esimerkiksi nykyään erinomaisen monipuolisessa ravintolakulttuurissa. Tietenkin painottaisin myös Rovaniemen kulttuuritarjonnan korkeaa laatua ja ainutlaatuisuutta, missä Lapin kamariorkesterilla on ihan oma, erityinen roolinsa. Siitä olen hyvin ylpeä!
Vuonna 2021 Lapin sotilassoittokunnan päällikkökapellimestari, musiikkimajuri Jaakko Nurila ryhtyi johtamaan Ilmavoimien soittokuntaa.
Jaakko Nurila
Asunut Rovaniemellä vuodet 1970-1993 sekä 2014-2016, kakkosasunto työn vuoksi 2016-2021.
Mm. Ilmavoimien soittokunnassa ja Big Bandissa päällikkökapellimestarina 1.1.2021 lähtien. Toiminut sotilasmusiikkialan tehtävissä Oulussa ja Rovaniemellä 30 vuoden ajan. Oma instrumentti saksofoni. Kilpailuvoittoja mm. Lahden valtakunnallisiet puhallinkilpailut ja Puolustusvoimien soittomestaruuskilpailu.
1. Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee?
Rovaniemi on kotikaupunki, paikka ja mielenmaisema, jossa minun ”ihmisjuuret” ovat kiinni. Tässä kasvuympäristössä syntyneet tuttavuudet ja ystävyydet ovat elämän mittaisia. Vastaavan mittaisia ei oikein enää synny, koska ikääkin jo on. Rovaniemeläisyys näyttäytyy minulle (näiden) ihmisten kautta yhteisinä kokemuksina. Erityistä on huumori, hauskat kommellukset ja sattumukset. ”Reiluus ja toveruus” ovat ehkä niitä päällimmäisiä fiiliksiä ja se, että kavereista on aina pidetty huolta. Arvostan myös koulussa saatua opetusta ja hyviä eväitä elämän polulle. On myös Rovaniemen ansiota, että musiikista tuli minun työni. Perustukset valettiin musiikkiluokilla, Lapin musiikkiopistossa, orkestereissa ja harrastuksissa. Ilmapiiri kannatteli ja puski eteenpäin.
2. Millainen suhteesi tänä päivänä on Rovaniemeen?
Suhde on aivan hiljattain muuttunut, sillä työ vie minua parhaillaan etelän suuntaan. Pari vuotta sitten työpaikkani oli vielä Rovaniemellä, joten aikaa tuli vietettyä siellä myös perheen kanssa. Huomaan nyt hiukan etääntyneeni. Tarkkailen kaupunkia aika nostalgisesti. Kaupunkikuva muuttuu nopeasti kun käynnit ovat harventuneet. Melkein harmittaa, kun jotain vanhaa katoaa uuden alle. Toisaalta on kyllä annettava tunnustusta raikkaalle kaupunki-ilmeelle. Kun Rovaniemellä on, sen syke tuntuu silti vielä tutulta ja turvalliselta. Äitini vielä asuu kotikaupunkia, joten vieraillessa tulee fiilisteltyä tietyt maisemat ja kulmat. Nykyisin silmä lepää maisemissa entistä hartaammin ja kaupunki piirtyy esiin kauniisti vaarojen ja joen uomien välistä.
3. Miten kuvailisit Rovaniemeä henkilölle, joka ei ole kaupungissa koskaan vieraillut
Minusta tuntuu, että kaikki minun vieraat ovat aina olleet positiivisen vaikuttuneita Rovaniemestä. Ei ole enää itsestään selvää, että esimerkiksi vuodenajat näkyisivät kaikille selkeästi. Rovaniemellä rikas luonto on aivan liki kaupunkia vesistöineen ja metsineen. Myös erilaisia aktiviteetteja ja matkailuun liittyviä palveluja on helposti saatavilla. Kärkeen nostaisin kuitenkin luonnon ja sen estetiikan. Täällä voi nauttia myös rauhasta ja hiljaisuudesta niin halutessaan.