Näin eletään Korkalovaarassa: Koivujen sirkusperhe Manu-koirineen viihtyy Kulleronkadulla

Julkaistu 2.3.2022 8:54

Rovaniemen asuinalueita esittelevän Kotikulmilla-juttusarjamme aloittaa Korkalovaara, joka on noin 6000 rovaniemeläisen koti. Tämä tarkoittaa sitä, että melkein joka kymmenes rovaniemeläinen on korkalovaaralainen. Heistä yksi on Koivujen perhe, johon kuuluvat nelikymppiset Satu-äiti ja Joni-isä sekä 14-vuotias Milja, 11-vuotias Aukusti ja 8-vuotias Selma. Vuodesta 2013 Korkalovaarassa asustelleen perheen kuopus on myös syntynyt vaaramaisemiin. Kotipaikka on paras siitäkin huolimatta, että Korkalovaaran lähipalvelut ovat hävinneet yksi kerrallaan.

kotikulmilla2.jpg
Koivujen perhe asuu Korkalovaaran vanhimmalla alueella. Heidän kotitalonsa on valmistunut jo vuonna 1967. KUVA: Milla Keskipoikela

Koivut ovat asuneet viimeiset kaksi vuotta Korkalovaaran tiettävästi kaikkein vanhimmalla asuinalueella. Kulleronkadulta vuokralle löytynyt omakotitalo on rakennettu jo 1967.

- Näimme talostamme vanhoja valokuvia, joissa läheisiä kerrostaloja ei vielä näkynyt. Ne ovat valmistuneet vasta 1970-luvun alussa, kertoo Joni.

Korkalovaara on tullut perheelle tutuksi, sillä he ehtivät asua vuonna 2013 ostamassaan kerrostalokolmiossa lähes kuusi vuotta.

- Hillapolun kodin ylimmän kerroksen ikkunoista avautuivat upeat näkymät jopa Kemijoelle saakka. Pieni miinus oli levotonta elämää viettänyt naapuri, mutta muuten seudun huono maine osoittautui kyllä liioitelluksi, Satu sanoo.

Kuopus-Selmakin muistelee syntymätaloaan haikeana.

- Talossa oli tosi paljon kavereita ja kivoja leikkipaikkoja kiipeilypuineen. Kaverin parvekkeelta pystyi hyppäämään suoraan pihalle, Selma selittää.

Ennen Korkalovaaraan juurtumista Satua ja Jonia saattoi kutsua jopa kiertolaisiksi: he ovat asuneet Saarenkylää lukuun ottamatta kaikilla Rovaniemen asuinalueilla.

- Itse olen muuttanut ainakin 20 kertaa! Jonin kanssa olimme jo jäämässä pysyvästi Uuteen-Seelantiin, mutta päädyimmekin Korkalovaaraan, nauraa Satu.

Pariskunnan Rovaniemelle asettumista on edesauttanut myös Sirkus Taika-aika, jota he vetävät Joni toiminnanjohtajana ja Satu rehtorina. Notkea sirkustemppuilu sujuu yhä talon johtajiltakin sekä heidän jälkipolveltaan. Se on harrastus, työ ja elämäntapa perheelle, jonka kotoakin löytyy koko joukko temppuilu-, jumppa- ja voimailuvälineitä.

“Uusi koulu tulee liian myöhään”

Yksi suuri motiivi Koivuille jäädä Korkalovaaraan oli kattavat lähipalvelut, joista merkittävin oli lähikoulu. Hillapolun aikoina myös päiväkoti, kauppa ja kirjasto löytyivät parin sadan metrin säteellä kotoa. Nyt perheen lapset joutuvat yläkouluun siirtynyttä Miljaa lukuun ottamatta käymään evakkokoulua Kairatiellä. Aukustin koulupolusta jo puoli vuosikymmentä on mennyt evakossa.

Perhe on odottanut todella paljon uutta koulua, mutta tällä hetkellä heidän näkökulmastaan Vaaranlammen uusi koulu tulee toteutumaan auttamattomasti liian myöhään. Kaupunki aikoo saada koulun valmiiksi vasta vuonna 2024, jolloin Koivujen kaikki lapset ovat jo kasvaneet ulos alakouluiästä.

- Tuntuu todella uskomattomalta, että tällainen lapsiperheiden asuttama ja Rovaniemen väkirikkain asuinalue on ollut näin kauan ilman omaa lähikoulua, kunnossa olevaa, sisäilmaongelmatonta päiväkotia, neuvolaa, hammashoitolaa ja nuorisotiloja. Varmasti tämä on vaikuttanut jo myös asuntojen hintoihin ja houkuttelevuuteen, Joni päivittelee.

Silti Korkalovaara on perheelle se ykköspaikka.

- Täällä meitä ilahduttaa lapsiperheiden määrä. Tässä omalla kotikadullakin meidän lapsillamme on ainakin 15 kaveria. Nuoret perheet ovat muuttaneet taloihin alkuperäisten asukkaiden tilalle, he iloitsevat.

Omakotiasuminen mahdollisti myös perheen pitkäaikaisen unelman, kun eloisa Manu-koira muutti taloon. Kerrostaloon koiraa ei haluttu ottaa.

Koirakävelyllä ja Keisarinlähteellä

Korkalovaarassa ladut olisivat kyllä lähellä, mutta Koivut eivät juurikaan hiihdä. Sen sijaan lähiluonto ja kävelyreitit ovat erityisesti Sadun ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Manu-koira pistää liikkumaan.

- Lähiömme on todellakin luonnon keskellä. Koko perheen lempipaikka on Korkalovaaran luontopolku, jonka varrella on monta lähdettä. Meidän suosikkimme on huikea hiekkapohjainen ja hyvin virtaava Keisarin lähde.

Silti myös toiveita ja parannusehdotuksia perheellä riittää. Erityisesti leikkitelineille ja luistinkentälle olisi tarvetta. Kenttää ei ole koulun sulkemisen jälkeen jäädytetty moneen vuoteen.

- Eniten toivoisimme Korkalovaaraan koirapuistoa, koska tällä alueella on todella paljon koiria. Kävelylläkin saa pysähtyä tämän tästä juttelemaan vastaantulevien koiraihmisten kanssa, Satu kertoo.

Monitoimitaloa odotellessa voisi Koivujen mielestä avata myös kuntosalin, jolle käyttäjiä varmasti löytyisi. Selma-tyttärellä on aivan selvä tulevaisuuden visio:

- Kyllä tänne pitäisi saada HopLop! Ja se olisi sellainen sisäleikkipuisto, jossa olisi myös vaikeampia ja hurjempia juttuja!

IMG_3617.jpg
Perheen eloisalle kuopukselle Selmalle uusi, tilava koti tarjoaa kerrostaloa enemmän tilaa voimistella ja treenata vaikka taekwondoa.