Näin eletään ydinkeskustassa: Pöyliöt nauttivat kaupunkielämästään Rovakadulla

Julkaistu 16.5.2022 10:03

Ydinkeskusta eli 1. kaupunginosa rautatieltä Kemijoelle on jo lähes 5000 rovaniemeläisen koti. Väkimäärän on arvioitu kasvavan lähitulevaisuudessa jopa 2500:lla, kun kaikki rakenteilla tai vasta suunnittelupöydillä olevat kerrostalot valmistuvat. Rovaniemen toisella pääkadulla, Rovakadulla viettävät mukavia eläkepäiviään Anna ja Esko Pöyliö, jotka osaavat ottaa hyödyn ja ennen kaikkea ilon irti kaupunkielämästä.

Pöyliöt kopio.jpg
Pitkiä kävelylenkkejä tekevät Esko ja Anna Pöyliö ovat tuttu näky Rovakadulla.

Rovakadulla rakennetaan parhaillaan uutta 6-kerroksista taloa liiketiloineen puretun kerrostalon tilalle. Kadun toisella puolella sijaitsevan kerrostalon kotirauhaa rakennustyöt eivät silti ole häirinneet, vaan hyvin rauhallista ja melutonta kotielämää kerrostalokolmiossaan voivat viettää Pöyliöt, Esko ja Anna. Raahesta Rovaniemelle eläkepäivien viettoon muuttanut pariskunta on viihtynyt kaupungin ytimessä todella hyvin.

- Nautimme siitä, että kaikki on lähellä: kaupat, kahvilat, ravintolat, kirjasto, teatteri ja kulttuuritalo Korundi. Ja joka paikkaan voi kävellä, Anna kehuu.

Omaa autoa Pöyliöt ovat silti tarvinneet lähes päivittäin, sillä isovanhemmat ovat kyydinneet ahkerasti lapsenlapsiaan, kahta tyttöä ja yhtä poikaa urheiluharrastuksiin.

- Tämä kunniatehtävä olikin iso syy siihen miksi muutimme juuri Rovaniemelle. Nuori perhe oli toivonut, että asuisimme samalla paikkakunnalla. Ja kyllä meitä onkin tarvittu, sillä nuorin ui kilpaa, keskimmäinen on vuosien varrella kisaillut niin voimistelussa kuin painonnostossakin ja esikoinenkin on uinut, kertoo Esko.

Perhe viettää paljon myös vapaa-aikaa yhdessä, monessa polvessa. Esimerkiksi paikallista, monipuolista ravintolatarjontaa testataan yhdessä ja tutuiksi ovat tulleet uudetkin ravintolat Gustavista Arctic Restaurantiin.

- Tykkäämme kyllä kovasti kokeilla uusia paikkoja, vaikka omat suosikkiravintolamme ovatkin jo löytyneet, Anna kertoo.

“Kaipaan puistoja ja viheralueita”

Kotikulmat ovat muuttuneet yllättävän paljon Pöyliöiden 16:n Rovaniemi-vuoden aikana. Ensin rakennettiin naapuriin Kielakorttelin ensimmäinen osa, johon nousi yhteensä kymmenen uutta kerrostaloa. Tulevaan Kiela-korttelin uuteen osaan tulee rakentumaan viisi uutta kerrostaloa.

Samalla kun läheiset korttelit täyttyvät uudisrakennuksista yksi toisensa jälkeen, on samaan aikaan naapurustossa käynnissä myös purkuaalto. Tällä hetkellä puretaan vanhaa Rovakadun koulurakennusta ja sen jälkeen vuorossa on entinen maalaiskunnan kunnantalo.

- Hyvä, kun kaupunki kehittyy, mutta viheralueiden häviäminen vähän hirvittää. Kaipaan todella paljon Rovaniemelle puistoja ja vehreyttä. Niitä on täällä tarjolla liian vähän, pohtii Anna.

Eskonkin mielestä koko ranta-alue Sairaalanniemestä Arktikumin puistoon saisi jäädä virkistyskäyttöön.

- Teemme paljon pitkiä kävelyretkiä. Suosikeiksemme ovat nousseet Kemijoen rantatie, pieni siltojen lenkki ja Kirkkolammen kiertäminen Sairaalanniemen kautta. Kävely kuuluu arkeemme, kertoo jo 80 vuotta täyttänyt energiapakkaus Esko.

Matkailukaupungin syke on pariskunnan mielestä hieno asia, mutta yksi ilmiö ei miellytä: asunnonvuokrauspalvelu AirBnB.

- Tässä meidänkin taloyhtiössämme on muutamia matkailijoille vuokrattavia asuntoja. Ennen koronaa väkeä tuli ja meni. Asunnot eivät tosin ole omassa kerroksessamme, mutta trafiikkia riitti käytävilläkin. Ajan ilmiöhän tämä on, mutta kaipaisimme liian vapaisiin vuokraussääntöihin tarkennuksia - vakituisten asukkaiden kotirauhaa kunnioittaen, Pöyliöt pohtivat.

193127.jpg
Rovaniemen ydinkeskusta kasvaa vauhdilla. Kiela-korttelin toisen vaiheen talot rakennetaan vaiheittain ja tavoitteena on, että alue valmistuu vuoden 2026 loppuun mennessä. Havainnekuva: YIT