Napapiirin, Nivavaaran ja Syväsenvaaran monitoimitalo tehdään allianssimallilla

Julkaistu 19.5.2022 18:43

Uudisrakennuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2023 ja käyttöön uusi rakennus on tarkoitus ottaa elokuussa 2025.

Monitoimitalon havainnekuva, jossa rakennuksen pihalla seisoo lapsi.
Havainnekuva monitoimitalosta.
Napapiirin, Nivavaaran ja Syväsenvaaran uuden monitoimitalon valmistelu etenee. Rovaniemen kaupungin tilajaosto päätti rakennushankkeen toteutusmuodosta torstaina 19.5. Tilajaosto valitsi toteutusmuodoksi allianssimallin. Kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan torstain aikana kaupungin verkkosivuilla: Tilajaoston esityslistat ja pöytäkirjat

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Rovaniemen kaupunki hyödyntää allianssimallia. 

Allianssissa, kuten muissakin yhteistoiminnallisissa toteutusmuodoissa, rakentamisen keskeiset osapuolet eli tilaaja, suunnittelijat ja toteuttaja(t) muodostavat yhteisen organisaation eli allianssin. Osapuolet vastaavat yhdessä hankkeen suunnittelusta, tavoitteista ja toteutuksesta. 

Malli mahdollistaa käyttäjien ja muiden sidosryhmien vahvan osallistamisen hankkeeseen jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi malli mahdollistaa paikallisuuden huomioimisen. 

Allianssimalli mahdollistaa myös riskien jakamisen toteuttajan ja tilaajan välillä. Toteuttajan ei tarvitse yksin kantaa riskiä esimerkiksi kustannustason noususta, jolloin riskiä ei tarvitse sisällyttää tarjoushintaan. Allianssimallissa on avoin kustannusrakenne: kustannukset ovat kaikkien osapuolten tiedossa ja ne korvataan toteuman mukaan. Palkkiojärjestelmä puolestaan kannustaa yhdessä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Jos tavoitteita ei joltain osin saavuteta, voi seurata sanktio, mutta vastaavasti onnistumisesta palkitaan bonuksilla. 


Infotilaisuus urakoitsijoille kesäkuussa


Kaupunki järjestää kesäkuun puolivälissä alueellisille rakennusalan toimijoille suunnatun markkinainfotilaisuuden, jossa esitellään hanketta ja erityisesti valittua toteutusmuotoa. Tilaisuuden tavoitteena on tehdä toteutusmuotoa tutuksi alueen toimijoille ja siten madaltaa kynnystä kiinnostua hankkeesta. Kaupunki tiedottaa tilaisuudesta tarkemmin lähempänä. 

Rovaniemen kaupungin näkökulmasta monitoimitalohanke on erittäin merkittävä. Sen arvioitu kokonaiskustannusarvio on lähes 40 miljoonaa euroa ja kokonaislaajuus on noin 14550 bruttoneliötä. Hankkeeseen kuuluu myös alueen urheilukentän peruskorjaus ja laajennus sekä koulukäytöstä poistuvien rakennusten purkukustannukset ja tontin jatkojalostaminen.

Uudisrakennuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2023 ja käyttöön uusi rakennus on tarkoitus ottaa elokuussa 2025. Samalla tontilla sijaitsevan Nivavaaran koulun peruskorjaus aloitetaan uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen. Koko hanke on valmis arviolta elokuussa 2026.

Monitoimitalossa tulevat toimimaan Napapiirin, Nivavaaran ja Syväsenvaaran koulut sekä varhaiskasvatuksen yksiköt. Monitoimitalon yhteyteen rakennetaan turnauskäyttöön sopivat liikuntatilat. 

Kaupunki on järjestänyt monitoimitalolle nimikilpailun, jonka ensimmäisessä vaiheessa saatiin yhteensä 94 ehdotusta. Ehdotukset ovat kommentoitavana keskeisimmillä sidosryhmillä toukokuun ajan. Sivistyslautakunta päättää monitoimitalon nimestä kesäkuun kokouksessaan.


Jaa sivu