Neljänsiä koronarokotuksia saavien iäkkäiden ryhmä laajenee

Julkaistu 9.5.2022 8:15

Neljänsiä koronarokotuksia annetaan nyt myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet siten, että eivät pärjää yksin kotona.

rokotus.jpg
Rovaniemen kaupunki laajentaa neljänsien koronarokotteiden kohderyhmää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten mukaisesti. Neljänsiä koronarokotuksia annetaan nyt myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet siten, että eivät pärjää yksin kotona.

Kotihoidon ja hoitokotien ja omaishoidon asiakkaat ja iäkkäät omaishoitajat saavat rokotteensa edellä mainittujen palvelujen kautta. Muita pyydämme varaamaan ajan koronarokotukseen (ohjeet tiedotteen lopussa). Mikäli omaishoidettava ei ole kotihoidon piirissä, aika rokotukseen varataan terveysasemalle. Myös iäkkäät omaishoitajat saavat halutessaan 4. rokotteen.

Neljännen rokotteen voi saada, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronavirustauti vastaa yhtä rokotusta.  Tässä tilanteessa neljättä rokotusta ei tarvita eikä suositella (poikkeuksena tälle tautiin sairastuminen alle 6 viikon sisällä rokotuksesta, jolloin myös 4. rokotus katsotaan tarpeelliseksi).


Rokotukseen pääsee ajanvarauksella


Koronarokotukseen tulee varata aika. Ajan voi varata ajan verkossa terveydenhuollon sähkäisessä ajanvarauspalvelussa osoitteessa rovaniemi.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta 016-322 4913 arkisin klo 9–14. 

Tällä hetkellä aikoja on tarjolla rajoitetusti, mutta kaupunki lisää aikoja tarpeen kasvaessa.  

Rovaniemen koronarokotuspiste sijaitsee Rinteenkulman terveysaseman tiloissa osoitteessa Koskikatu 25, 3.krs (eteläpääty). Terveysasemalle pääsee kätevimmin hissillä kauppakeskuksen pääoven vasemmalta puolelta katutasosta sekä Rinteenkulman parkkihallin eri kerroksista.


Neljänsillä rokotteilla pyritään estämään lievääkin koronainfektiota


Neljättä koronarokotetta eli toista tehosteannosta on suositeltu jo aikaisemmin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Hoivakodeissa asuvien lisäksi myös säännöllisessä kotihoidossa olevien iäkkäiden terveys voi olla alentunut monien sairauksien ja ikääntymisen seurauksena. Tällöin lieväkin infektio saattaa heikentää heidän pärjäämistään kotona. 
 
”Neljänsillä koronarokoteannoksilla pyritään estämään lieväoireistakin koronainfektiota tässä haavoittuvassa väestönosassa ja siten mahdollistamaan kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Se ehkäisee osaltaan myös perusterveydenhuollon vuodeosastojen ylikuormittumista”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n tiedotteessa.  
 
Monisairaan tai hauraan iäkkään rokottaminen vaatii tapauskohtaista harkintaa yhteistyössä lääkärin ja rokotettavan, joskus myös hänen omaistensa kanssa. 

THL:n uusi suositus perustuu ajantasaiseen koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lausuntoon. 

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan muulle väestölle neljänsistä annoksista on suurempi lääketieteellinen hyöty, jos ne jaetaan myöhemmin. Mahdollinen ajankohta on syksyllä.

Lisätietoa Rovaniemen koronarokotuksista löytyy kaupungin koronasivuilta osoitteesta rovaniemi.fi/koronarokote.
 
 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita