Opastetut kulttuurikävelyt yhdistävät kulttuurin ja liikunnan

Julkaistu 25.5.2022 14:24

Kulttuurikävelyt liikuttavat kaupunkilaisia ja matkailijoita maksuttomilla opastetuilla reiteillä läpi kesän. Ne toteutetaan Rovaniemen kulttuuritoimiston, Lapin maakuntamuseon Rovaniemen taidemuseon, kirjaston ja Rovaniemen kaupunkioppaiden yhteistyönä.

image.png

Tänä kesänä on kaupunkilaiset ja matkailijat pääsevät nauttimaan maksuttomista kulttuurikävelyistä, jotka yhdistävät kulttuuria ja liikuntaa. Vaihtuvina teemoina opastetuilla kävelyillä ovat veistokset, kaupunkinäkymät, kirjallisuus, Nätti Jussi, jokihistoria ja kulttuurihistoria monin eri näkökulmin. Opastetut kävelyt järjestetään säävarauksella.

Kulttuurikävelyllä voi ulkoilulle saada uusia näkökulmia, kun tutustutaan kaupunkihistoriaan tai vaikkapa veistosten takana oleviin kertomuksiin.

- Kävelyille optimaalinen osallistujamäärä on korkeintaan 30 henkilöä kuuluvuuden ja seurattavuuden vuoksi. Toistaiseksi retkille ei vaadita etukäteisilmoittautumista, mutta kysynnän kasvaessa otamme sen käyttöön, sanoo kulttuurituottaja Irene Tikka.

Kulttuurikävelyt sopivat kaiken ikäisille, vaikkakin sisältö on suunniteltu aikuislähtöisesti. Toiset kävelyt ovat pidempiä kuin toiset, mutta keskimäärin ne kestävät noin tunnin.

- Jos voimat eivät riitä koko reittiin, niin aivan hyväksyttyä on keskeyttää retki, sanoo Tikka.

OPASTETUT KULTTUURIKÄVELYT

Kesäkuu

Ke 1.6. klo 10:00 Veistoskävely osa 1

Reitti 1. Tutustumme kävellen Rovaniemen keskustan alueen julkisiin taideteoksiin. Kierrokselle lähdetään Korundin sisäpihalta. Keskusta - Jätkänpuisto - Ounaspuistikko - Rautatiesilta – Kirjasto. Kesto on n. 1,5h-2h. Oppaana Susanna Puolakka. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen taidemuseo yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 8.6. klo 10:00 Kaupunki ennen ja nyt - kävely

Tutustumme kävellen muuttuneisiin katunäkymiin vertailemalla vanhoja valokuvia ja nykyisiä näkymiä. Lähtöpaikkana vanha tori, Pirkkakatu 2 (leikkikentän vieressä). Kävelykierros kestää tunnin. Oppaana Hanna Lääperi. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Lapin maakuntamuseo yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 15.6. klo 10:00 Veistoskävely osa 2

Tutustumme kävellen Rovaniemen keskustan alueen julkisiin taideteoksiin. Kierrokselle lähdetään Korundin sisäpihalta ja sen kesto on n. 1–1,5h. Oppaana Susanna Puolakka. Lähtöpaikka: Lapinkävijäntie 4. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen taidemuseo yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 22.6. klo 10:00 Nätti Jussi- opastus Arktikum puistossa

Lähtö Arktikumin pääovien edestä. Kävellen siirrytään Arktikumin Nätti Jussi -puistoon, jossa kuullaan hänen elämästä ja tarinoista. Retken kesto noin 1 h. Oppaana Tiina Hernesniemi. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunkioppaat yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 29.6. klo 10:00 Kirjallisuuskävely

Kirjallisuusteemainen kävely Kirkkolammen ympäri. Kävelylle lähdetään Kirkkolammen puiston opastetaululta (Yliopistonkatu) ja sen kesto on noin 1 tunti. Oppaana Kati Lukkarinen. Kirjallinen kävely järjestetään säävarauksella. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunginkirjasto yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Heinäkuu

Ke 6.7. Klo 10:00 Kemijoen rannalla kävellen

Jokikävelyllä tutustutaan Rovaniemen historiaan joen näkökulmasta. Suomen pisin joki on yksi syy Rovaniemen synnylle. Se on ollut tuottoisa lohijoki, se tuottaa sähköä, sen rannoilla on nähty ja koettu merkittäviä tapahtumia. Oppaana Kati Nivala. Lähtöpaikka: Vanhan Lapin Lääninhallituksen talon pihalta,, Valtakatu 2. Kierros päättyy Jätkän patsaalle. Kesto noin 1 h. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunkioppaat yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 13.7. klo 10:00 Koskipuistossa Ounaskosken partaalla - kävely

Koskipuisto ja Ounaskoski ennen vanhaan. Oppaana Kaija Sälevä. Kesto noin 1 h. Lähtöpaikka: Maidolla elämisen alku-patsaalla Koskipuistossa (uimarannalla). Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunkioppaat yhdessä kulttuuritoimiston kanssa. 

Ke 20.7. Klo 10:00 Ounasvaaran kupeessa - kävely

Jääkaudesta ilmastonmuutokseen: Ounasvaara, Lähteentie, Rommel, ortodoksit. Oppaana Petri Veikkolainen. Kesto noin 1 h. Lähtöpaikka: Rommelin kentän parkkipaikka. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunkioppaat yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 27.7. Klo 10:00 Rovaniemen kulttuurihistoriaa - periferiaa vai sivistyksen keskus? - kulttuurikävely

Kurkistuksia Rovaniemen kulttuurihistorian näkymiin - kävelyopastus Valtakadun ja Hallituskadun maisemissa. Oppaana Petri Veikkolainen. Kesto noin 1 h. Lähtöpaikka: Hovioikeuden edestä, Valtakatu 10-12. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunkioppaat yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Elokuu

Ke 3.8. Klo 10:00 Rovaniemi sodan ja rauhan näyttämönä - kulttuurikävely Miten sodat ja konfliktit ovat näkyneet Rovaniemellä?

Kävelyopastus jokirannassa. Oppaana Petri Veikkolainen. Kesto noin 1 h. Lähtöpaikka: Pohjanhovin rannasta, Koskikadun ja Koskenrannan risteys. Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunkioppaat yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Ke 10.8. Klo 10:00 Kirjallisuuskävely

Kirjallisuusteemainen kävely Kirkkolammen ympäri. Oppaana Helena Kokko. Kesto noin 1 h. Lähtöpaikka: Kirkkolammen puiston opastetaululta (Yliopistonkatu). Maksuton tapahtuma säävarauksella. Järjestäjänä Rovaniemen kaupunginkirjasto yhdessä kulttuuritoimiston kanssa.

Jaa sivu