Ounasvaaralle rakennetaan kaikille maastopyöräilijöille sopiva reitistö – suurin osa reiteistä jo valmiina

Julkaistu 30.11.2021 13:10

Maastopyöräily ja erityisesti läskipyöräily sähköfatbikeilla kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, mutta Rovaniemen maastopyöräreiteissä on vielä kehittämisen varaa. Maastopyöräilty on satunnaisilla poluilla tai aktiiviharrastajalle liian leveillä latupohjilla. Ounasvaaraa kiertävä maastopyöräilyreitti Rollo MTB taas on osin erittäin haastava.

rolloutdoors 3.jpg

Rovaniemen kaupunki on tilannut paikalliselta yritykseltä, Roll Outdoorsilta, alihankintana kaikille harrastajille avoimen maastopyöräreitistön Ounasvaaralle. Kahdesta 10 kilometrin mittaisesta rengasreitistä ja kolmesta lyhyemmästä, huimia ajoelämyksiä tarjoavista reiteistä löytää sopivaa haastetta niin aloittelija kuin vaativampaakin menoa toivova aktiiviharrastaja. Reitistö hyödyntää pääasiallisesti olemassa olevia polkuja. Reittien rakentaminen tarkoittaa lähinnä reittien kestävöittämistä sorastuksella ja puurakenteilla, joiden tarkoitus on välttää luonnon kulumista, polkujen leviämistä ja eroosiota.

Maastopyöriä vuokraavan ja ohjattuja pyöräilyretkiä järjestävän Roll Outdoorsin yrittäjäkolmikko Heikki Stöckell, Kuutti Heikkilä ja Johannes Perkkiö on huolehtinut jo talvesta 2016–17 alkaen Ounasvaaran kuntoilijoille tarkoitetuista, opastetuista talvipyöräilyreiteistä. Tällä hetkellä yrityksen vastuulla on 20 kilometriä talvipolkuja. Kunnostaminen tehdään moottorikelkalla vedettävällä lanalla noin pari kertaa viikossa.

- Lajin suosion ja harrastajien lisääntyessä polut ovat alkaneet kulua, josta syystä Ounasvaaralle harrastajille tulee olla tarjolla kestäviä, lajille tarkoitettuja polkuja. Tästä syystä olemme yhteistyössä kaupungin kanssa tekemässä sellaista reittiä Ounasvaaralle. Tulossa on reittejä reilut 20 kilometriä, josta suurin osa on jo valmiina. Merkinnät niille tulevat ensi kesänä, kertoo Heikki Stöckell.

Kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille avoimien polkujen suunnittelussa on hyödynnetty maastossa olevia muotoja. Polulta löytyy haasteita juurakoista, kivistä ja mutkista, mutta sopivat kiertoreitit löytyvät myös aloittelijalle.

- Ensi kesäksi me haluaisimme tehdä maastopyöräilyn taito- ja harjoitusalueen, joka sopisi erityisesti lapsille ja koululaisryhmille. Totta kai myös aikuisryhmät saisivat ottaa lajiin ensikosketuksen täällä, Stöckell sanoo.

Hän toivoo, että kaikki Rovaniemellä ohjattuja retkiä järjestävät toisivat ryhmiä harjoittelemaan alueelle. Näin voitaisiin harjoitella turvallisesti tulevalla retkellä tarvittavia taitoja.

Lähivirkistysalueiden kehittämistyö jatkuu ensi kesään saakka

Maastopyöräreitistön rakentaminen on osa Rovaniemen kaupungin lähivirkistysalueiden kehittämiskokonaisuutta, johon kuuluu lisäksi Ounasvaaran opastejärjestelmän uusiminen, kuntoportaiden rakentaminen, Isorakan lenkin levittäminen, maisemapaikkojen luominen, kävelyreitin sorastaminen ja talvikävelyreitin lisäosan rakentaminen. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Alakorkalon esteettömän uimarannan rakennustyöt.

Suurin osa töistä on tehty, ja loput saadaan päätökseen kesään 2022 mennessä. Kaupunki on saanut lähivirkistysalueiden kehittämiseen tukea Uudenmaan Ely-keskukselta, joka maksaa kustannuksista puolet.

rolloutdoors 1.jpg
Läskipyörä sopii paksujen renkaidensa ansiosta talvipyöräilyyn. Sähköavusteinen pyörä vie kevyesti Ounasvaaran huipulle vähemmän kuntoilleenkin pyöräilijän.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

 • 19.1.2022

  Aikuisliikunnan viikko-ohjelma keväälle 2022

  Rovaniemen kaupungin liikuntapalveluiden järjestämä Aikuisliikunnan kevätkausi alkaa 10.1. ja päättyy 13.5. Toiminnassa on tarjolla ohjattua vesijumppaa ja kuntosalitoimintaa sekä omatoimisia kuntosalivuoroja niin Keltakankaalla kuin Muurolassa. Muurolan Totto-hallilla on lisäksi mahdollisuus pelata kerta viikkoon sulkapalloa. Kausimaksu liikuntaryhmiin maksetaan Osviittaan (Koskikatu 25, eteläpääty) tai Muurolan kirjastoon.

 • 19.1.2022

  Nuorten kesätyöt haettavana helmikuun ajan

  Rovaniemen kaupungin nuorten kesätyöt on suunnattu vuosina 2004-2006 syntyneille koululaisille, opiskelijoille tai opiskelunsa aloittaville nuorille. Kaupunki työllistää nuoren kaupungin omaan yksikköön tai myöntää nuorelle enintään 300 euron arvoisen kesätyösetelin. Rovaniemen kaupungin nuorten kesätyöpaikat ja kesätyöseteli ovat haussa 1.2.-28.2.2022.

 • 13.12.2021

  Kaupunkipulkat ilmestyvät Rovaniemen katukuvaan tällä viikolla

  Kaupunkipyörien tapaan Rovaniemellä on tänä talvena mahdollisuus lainata maksutta käyttöönsä kaupunkipulkka. Tällä viikolla rovaniemeläisten ja matkailijoiden iloksi tuodaan yhteensä sata pulkkaa. Kaupunkipulkkien lisäksi kaupunkikuvaan ilmestyy pulkkaparkkeja, josta menopeli on helppo lainata ja jonne sen voi käytön jälkeen palauttaa.