Paluumuuttaja Inka palasi lapsuuden kotitaloonsa Saarenkylään: “Moni lapsuudenystävä on tehnyt samoin”

Julkaistu 12.10.2020 15:11

Noin 20 vuotta sitten Helsinkiin muuttanut Inka Kangasniemi on jälleen onnellinen rovaniemeläinen. Paluumuutto on ollut 42-vuotiaalle yrittäjälle todellinen nostalgiamatka ja paluu menneisyyteen, sillä hän muutti vuodenvaihteessa lapsuutensa kotitaloon Saarenkylään.

Inka Kangasniemi kasvokuva.jpg
KUVAT: Mikko Nevalainen

- Paluu on tuntunut vallan mainiolta ratkaisulta. Yllätyksekseni myös moni kouluaikojen ystävä on tehnyt saman päätöksen eli muuttanut takaisin lapsuusmaisemiin. Meitä on siis monta Rovaniemen entistä nuorta samassa elämäntilanteessa, kertoo Inka Kangasniemi.

Rovaniemi oli vuosikymmeniä sitten lapsille turvallinen ja onnellinen paikka. Inka kävi Syväsenvaaran ala-astetta, jossa opettajana oli Rauni Ala-Mommo. Koulun jälkeen Inka oli hänen luonaan vielä iltapäivähoidossakin.

Vapaa-aikaa perhe vietti paljon Ounasvaaralla, koska Inkan isoveli hyppäsi mäkeä ja isä käytti häntä kesät talvet lähes joka päivä mäkimontulla.

- Silloin mäkitorniin ei ollut hissejä, vaan piti kävellä portaita ja se kesti kauhean kauan, kun hyppääjä kuitenkin leiskautti alas niin nopeasti. Mieleeni on jäänyt, että talvisin tuomaritornissa oli hyytävän kylmä. Onneksi jossakin vaiheessa isäni hankki minulle laskettelusukset ja pääsin aina veljen hyppytreenien ajaksi laskettelemaan.

Lapsuuden kesiin puolestaan kuuluu muistot Vornasen kaupan rannasta, jossa käytiin uimassa.

- Joessa uitettiin tuohon aikaan vielä tukkeja, joten välillä uitiin tukeille ja tasapainoiltiin niiden päällä. Toinen mieleenpainunut muisto liittyy Sokoksen tavarataloon: siellä oli liukuportaat ja se oli tosi hienoa se, Inka nauraa.

Inkan mummolla oli Rovaniemellä parturiliikkeitä, joissa hän alkoi tehdä jo nuorena töitä.

- Vieläkin muistan Eau de Colognen tuoksun, jota pyyhkäistiin aina hiustenleikkuun jälkeen asiakkaan niskaan.

Opiskeltuaan parturi-kampaajaksi pääkaupunkiseutu kutsui nuorta naista. Sen jälkeen hän on ehtinyt asua Suomea päästä päähän.

- Työskentelin Helsingissä keskellä kaupungin sykettä. Olin parturina Forumissa sekä Herrain Salogissa, joka oli hieno vuonna 1936 perustettu perinteikäs parturiliike Unioninkadulla Senaatintorin ja Kauppatorin välissä. Nyt jo aikuinen tyttäreni syntyi tuohon aikaan.

 

Yrittäjä arvostaa Rovaniemellä arkipäivän sujuvuutta

Veri veti kuitenkin pohjoiseen ja sai Inkan muuttamaan vuonna 2007 Inariin, josta hänen äitinsä on kotoisin ja jossa äidin puolen inarinsaamelainen suku asuu.

- Vaihdoin alaa ja opiskelin saamenkäsitöitä, josta ajauduin nopeasti toimimaan muotoilun kentällä. Isoa roolia elämässäni näytteli kohtaamiseni legendaaristen muotoilualan toimijoiden kanssa. Välillä tein työn ohessa korutaidetta ja lumesta ja jäästä tekemäni absurdit korut kiersivät näyttelyissä myös kansainvälisesti.

Inka Kangasniemi.jpg

Monta vuotta Inka harkitsi muuttoa Inarista Rovaniemelle. Tunne vahvistui, kun hän opiskeli Lapin yliopistossa taiteiden tiedekunnassa ja ajoi viikottain autolla Rovaniemen ja Inarin väliä.

- Joka kerta kun laskeuduin Napapiiriltä nelostien monttuun, niin vedin syvään henkeä, ja tuntui, että olin tullut kotiin. Ylä-Lappi oli myös haastava sijainniltaan innovaatioalan toimijalle, ja tuntui välillä, että en oikein saanut ilmaa siipien alle siellä asuessani. 

Rovaniemelle muutettuaan Inka perusti Pohjolan palvelumuotoilutoimisto PAMU Oy:n ja toimii myös osana isompaa innovaatioyhtiö Rapid Action Groupia.

- Yhtiöni on sananmukaisesti pohjoinen palvelumuotoilutoimisto. Kyse on tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä. Sanoisin, että työni on tehdä asioista helppoja ja vaivattomia. Se voi olla esimerkiksi fyysisen tuotteen, palvelutapahtuman tai verkossa sijaitsevan palvelun kehittäminen helppokäyttöiseksi sekä asiakkaalle että yritykselle, Inka selittää. 

Rovaniemi on paluumuuttajan mielestä hyvä kaupunki yrittäjälle. Vaikka PAMU Oy perustettiin korona-aikaan, töitä on sen seurauksena riittänyt yrityksissä, jotka ovat saaneet rahallista tukea poikkeusaikojen kehittämistoimintaan.

- En ajattele hirveästi koronaa, vaan keskityn vallitsevaan tilanteeseen. Nautin Rovaniemen luontopoluilla retkeilystä ja kalastamisesta sekä shoppailusta ja ystävien tapaamisesta kahviloissa. Tämä on minun kaupunkini.

Tässä kaupungin juttusarjassa esittelemme Rovaniemelle muuttaneita uusia kasvoja. Mikä sai juuri tämän henkilön valitsemaan Rovaniemen uudeksi kotikaupungikseen? Voit myös antaa vinkkejä kiinnostavista muuttajatarinoista suoraan juttusarjan tekijälle: pia.jokela@rovaniemi.fi