Paxlovid-koronaviruslääkettä saatu myös Lapin sairaanhoitopiiriin ja jaettu alueen kuntiin – käytetään rajatulle kohderyhmälle

Julkaistu 6.7.2022 11:50

Korona_näytteenotto.jpg
Edellytyksenä Paxlovid-lääkehoidon aloitukselle on kuuluminen STM:n määrittelemään kohderyhmään, oireet sekä positiivinen laboratoriotestitulos.

Suun kautta otettavaa Paxlovid-koronaviruslääkettä on saatu myös Lappiin. Lääkettä käytetään tarkasti rajatulle kohderyhmälle. Edellytyksenä lääkehoidon aloitukselle on kuuluminen sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemään kohderyhmään (Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmät.pdf), oireet ja positiivinen laboratoriotestitulos. Kotitestin tulos ei riitä. 

Täyden rokotussuojan saanut henkilö tarvitsee lääkehoitoa vain harvoissa tilanteissa, joita ovat elin- tai kantasolusiirto puolen vuoden sisällä, aktiivinen syöpähoito tai vaikea immuunijärjestelmän häiriö. Rokotuksen ottaminen on edelleen paras keino suojautua vakavalta taudilta. Rokotteen ottamista suositellaan kaikille, joilla ei ole sille lääketieteellistä estettä.

Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääke on aloitettava mahdollisimman pian oireiden alettua, kuitenkin viimeistään viiden vuorokauden sisällä. Lääkehoitoon liittyy merkittäviä yhteisvaikutusriskejä muiden lääkeaineiden kanssa, ja lääkäri arvioi aina tapauskohtaisesti, onko lääkehoitoa turvallista aloittaa. Lääkettä ei missään tilanteessa käytetä alle 18-vuotiailla, vaikeassa munuaisten tai maksan vajaatoiminnassa tai raskaana olevilla. 

Mikäli lääkehoidon kohderyhmään kuuluva henkilö saa koronavirusinfektioon viittaavia oireita, suositellaan hakeutumista viralliseen laboratoriotestiin. Mikäli tulos on positiivinen, tulee olla yhteydessä terveyskeskukseen lääkehoidon aloituksen arviota varten. Jos lääkehoito aloitetaan, terveyskeskuksesta annetaan tarkemmat ohjeet lääkkeen saamiseksi. Lääkehoito on potilaalle maksuton.

 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita