Pitkän uran ylilääkärinä tehnyt Risto Kauppinen tallensi videolle Lapin keskussairaalan ja Rovaniemen vaiherikkaan tarinan: “125 vuotta sitten leikkaussalissa ei ollut vesijohtoa eikä viemäröintiä”

Julkaistu 29.1.2021 11:20

Lämmitys ei toiminut kunnolla ja vesisangot jäätyivät leikkaussalissa. Sairaalassa syötiin pettuleipää ja kuivattiin jäkälää. Näissä tunnelmissa alkaa “Lapin keskussairaala 125 vuotta” -video, joka on kuvallinen, tarinallinen ja musiikillinen historiamatka koko Rovaniemen menneisyyteen.

10 IP sairaala.jpg
Rovaniemen yleinen sairaala noin vuodelta 1900. Paikka on nykyinen Sairaalanniemi. Kuvaaja on rovaniemeläinen Ilkka Paavalniemi. Kuva: Lapin maakuntamuseo.

- Olen halunnut kertoa paitsi Lapin keskussairaalan tarinan myös peilata sairaanhoidon vuosikymmeniä ympäröivään maailmaan sekä kaupunkihistoriaan. Toivon, että näin koronan keskellä nuoremmillekin sukupolville avautuisi vaikkapa se tosiseikka, että lama-aikoja kuolemaa kylvivine espanjantauteineen on eletty ennenkin, sanoo videon tekijä Risto Kauppinen.

Vuonna 2013 Lapin keskussairaalasta urologian ylilääkärin tehtävästä eläköitynyt Kauppinen on aloittanut lääkärin uransa Lapin keskussairaalassa vastavalmistuneena lääkärinä jo vuonna 1974. Ulkomaan työkomennuksia lukuun ottamatta hän tehnyt koko työuransa lappilaisten lääkärinä.

Harrastuksesta bisnestä

Isältä saatu kaitafilmikamera vei Risto Kauppisen elinikäisen harrastuksen, työn ja oppimisen tielle.

- Lapsena saadulla lahjakameralla alkoi intohimo kuvaamiseen. Aluksi se oli harrastus, mutta vuosien myötä sairaalan koulutusvastaavana aloin tehdä nuorille lääkäreille opetus- ja leikkausvideoita, joita käytettiin myös lääketieteen oppilaitoksissa. Seuraavaksi videotuotannoistani kiinnostuivat lääketehtaat ja tein niille mainosvideoita omalla toiminimelläni, Kauppinen kertoo.

Lapin keskussairaalan 125-vuotisvideo on ollut yksi haasteellisimmista videoprojekteista.

- Materiaali oli suurimmaksi osaksi digitoimatonta. Kuvien hankkimiseen tein ison työn yhteistyössä muun muassa Lapin Maakuntamuseon ja Totto ry:n kuva-arkistoja hyödyntäen. Halusin käyttää myös kunkin vuosikymmenen musiikkia, jonka käyttöoikeuksien kanssa pitää olla huolellinen.

Kauppinen haluaa vielä kiittää merkittävästä työpanoksesta entisiä lääkärikollegoitaan, Veikko Meriläistä, Erkki Kiviniemeä ja Jukka Valannetta sekä toimittaja Markku Torkkoa, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana videon työryhmässä. Kiitokset ansaitsevat myös Raimo Mononen ja Pirjo Salomaa, jotka auttoivat videon tiivistämisessä merkittävästi.

Videon selostukset Risto Kauppinen on yleensä tehnyt itse, mutta tälle videolle löytyi sopiva lukija omasta perhepiiristä. Veljentytär Nina Ninni Kauppinen onnistui lukemaan tarinan purkkiin yhdellä otolla ja lopputulos on vakuuttava.

Katso video
"Lapin keskussairaala 125 vuotta” TÄSTÄ LINKISTÄ

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia