Popin ja rokin areenoilla menestyneiden Rovaniemi

Julkaistu 9.9.2022 8:00

Kysymme juttusarjassa tutuilta ja omilla aloillaan menestyneiltä rovaniemeläisiltä tai rovaniemeläislähtöisiltä "Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee". Tällä kertaa vuorossa on kolme huipputekijää pop-, rock- ja R&B -areenoilta ja kirjallisuudenkin kentältä.

Kimmo Valtanen vaaka.jpg
Rovaniemeläislähtöinen Kimmo Valtanen on tehnyt pitkän ja huikean uran musiikkiteollisuudessa.

Kimmo Valtanen

Asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Rovaniemellä.
Mm. Suomen ja maailman suurimman levy-yhtiö Universal Music Finlandin toimitusjohtaja, pitkä ura myös Suomen Sony BMG:n toimitusjohtajana. Omaa musiikkitaustaa Valtasella on rovaniemeläislähtöisestä Supperheads-yhtyeestä, jossa hän oli sanoittaja ja basisti. Supperheads nous brittipopillaan myös Suomen hittilistoille.


1. Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee?

Henkistä kotia. Tärkeitä paikkoja lapsuudesta ja nuoruudesta, ystäviä ja perhettä. Talvea, kesää, sunnuntaipäiviä. Lähtemistä ja paluuta. Rauhaa ja parhaita muistoja.

2. Millainen suhteesi tänä päivänä on Rovaniemeen?

Mieli kaipaa sinne usein, vaikka jo pitkään olen asunut Helsingissä. Fyysisesti pääsen käymään Rovaniemellä muutaman kerran vuodessa. Tunneside on edelleen voimakas, juuret ovat siellä eivätkä ne tunnu olevan katkeamassa mihinkään.

3. Miten kuvailisit Rovaniemeä henkilölle, joka ei ole kaupungissa koskaan vieraillut.

Rovaniemi on portti Lappiin, ja Lapista maailmalle. Loistava sijainti, ihana luonto ympärillä, kaikki tarvittavat palvelut ja elämykset käden ulottuvilla. Siellä asuu mukavia ihmisiä. Tuskin löytyy tältä planeetalta parempaa paikkaa elää ja hengittää!

Rosa-Coste_Promo1_MiljaLaakso-scaled.jpg

Rosa Coste ei menestyksestään huolimatta ole jättänyt kotikaupunkiaan Rovaniemeä. Kuva: Milja Laakso. 

Rosa Coste

Syntynyt Rovaniemellä ja asuu yhä kotikaupungissaan.
Suomenkielistä modernia r&b:tä tekevä laulaja ja tarinankertoja. Helmikuussa 2021 omakustannesingle Musta sai mm. Helsingin Sanomilta neljä tähteä. Sijoittui kolmanneksi YleX:n vuoden 2022 Läpimurto -listauksessa. Indie Awards -gaalassa Rosa Coste voitti Vuoden tulokas– ja Vuoden kappale -kategoriat.

1. Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee?

Rovaniemeläisyys merkitsee minulle jotain erityistä. Se on aitoutta, suoraviivaisuutta, arktisia oloja ja mielentiloja, tietynlaista melankoliaa ja ylpeyttä - ehkä myös leikkimielisyyttä. Kuten sanonta kuuluu: ihminen voi lähteä Rovaniemeltä, mutta Rovaniemi ei lähde ihmisestä.

2. Millainen suhteesi tänä päivänä on Rovaniemeen?


Suhteeni kotikaupunkiin on lämmin. Aikoinaan ulkomailla asuminen sekä musiikin kautta nykyisin lisääntynyt reissaaminen ovat saaneet minut arvostamaan Rovaniemeä entistä enemmän. Nautin kaupungin tarjoamasta luonnosta ja kiireettömyydestä. Löydän kaupungista juuri minua kiehtovaa kulttuuria, vanhoja tuttuja tulee ja menee, asiat kehittyvät mutta pysyvät samalla ennallaan - se tekee paikasta ajattoman. Rovaniemi tuntuu kodilta, siellä on ihana viettää aikaa ja sinne on aina mukava palata. Rovaniemellä olen eniten oma itseni ja tykkään siitä, ettei meillä päin katsella turhaa mesuamista.

3. Miten kuvailisit Rovaniemeä henkilölle, joka ei ole kaupungissa koskaan vieraillut.

Rovaniemi on pieni, lämmin yhteisö, josta löytyy jokaiselle jotakin. Tunnelma on vieraanvarainen ja apua tarjotaan tuntemattomillekin mielellään. Rovaniemen kulttuuri elää ja voi hyvin musiikin, taiteen, teatterin, skeittaajien, opiskelijoiden ja urheilun voimin. Rovaniemeltä löytyy varsin laadukkaita ravintoloita, mutta samalla upeita tuntureita ihan lähimaastosta. Meillä on edelleen neljä upeaa vuodenaikaa ja luontoa löytyy jo aivan kaupungin kupeesta. Rovaniemellä mieli lepää ja täällä kuulee omat ajatuksensa. Sanoisin kuten tunnetun paikallisen esittäjän Tulenkantajien biisi kuuluu: tuuppa Rolloon!

Tommi Liimatta

Asunut nuoruutensa Rovaniemellä.
Mm. muusikko, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja kirjailija. Tullut alunperin tunnetuksi Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana, sanoittajana ja säveltäjänä. Musiikin ohella Liimatta on kirjoittanut useita romaaneja ja tietokirjoja sekä julkaissut sarjakuvia. Vuonna 2020 julkaistu “Rollo” on teos hänen nuoruudestaan Rovaniemellä 1990-luvulla. Hän on myös kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuudella noteerattu kirjailija.

1. Mitä rovaniemeläisyys sinulle merkitsee?

Asuin kaupungissa vain ikävuodet 14–20, ja tuona aikana yhtyeemme Absoluuttinen Nollapiste syntyi ja teki kaksi ensimmäistä albumiaan. Rovaniemen merkitys bändin asenteelle ja ilmaisulle on ilmiselvä: maantieteellinen etäisyys Suomirockin valtakeskuksiin vapautti tekemään musiikkia omaehtoisesti, ilman kosiskelevaa teeskentelyä. Rovaniemeläisyys tarkoitti itsenäisyyttä omassa tekemisessä.

2. Millainen suhteesi tänä päivänä on Rovaniemeen?


Vierailen kaupungissa suunnilleen kerran vuodessa tai kahdessa. Vaikka kaupunkikuva muuttuu ja tuttavat vanhenevat ja rauhoittuvat, tunnistan yhä ajoittain sen vimman ja ylpeyden, jonka vallassa kulttuuria meidänkin aikamme Roissa tehtiin. Lukioaika oli ahdistava, mutta en antaisi noitakaan vuosia pois.

3. Miten kuvailisit Rovaniemeä henkilölle, joka ei ole kaupungissa koskaan vieraillut.

Rovaniemellä on meneillään ikuinen jälleenrakennus: minkä päättäjät purkavat, sen kulttuurityöläiset taas rakentavat, minkä päättäjät taas purkavat. Prosessi on dynamo, joka ihmeellisesti hyödyttää kumpaakin osapuolta.

Tommi-Liimatta-1-©-Toni-Harkonen (2).jpg
Tommi Liimatta on julkaissut vuonna 2020 teoksen nuoruudestaan Rovaniemellä 1990-luvulla.