Puolustusvoimissa työskennelleen Tuukka Karjalaisen surffimatka peruuntui, kun kaupunki pyysi töihin
Julkaistu 2.5.2024 11:16
Rovaniemen kaupunki palkkasi hiljattain puolustusvoimista eläköityneen Tuukka Karjalaisen kaupungin elinvoima-asiantuntijaksi. Karjalainen tuo osaamista huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kehittämiseen. Hän muun muassa varmistaa, että kaupunki ilmaisee näkemyksiään puolustusvoimien suuntaan oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Kysyimme Karjalaiselta, miten uusi työ on alkanut sujua.
Olet ollut kaksi kuukautta Rovaniemen kaupungin elinvoima-asiantuntijana. Miltä työ vaikuttaa?
Ihan hyvältä. Paljon on toki uutta ja ihmeellistä verrattuna edelliseen työhöni. Ehdin olla puolustusvoimilla 33 vuotta.
Ensimmäisen kuukauden aikana olen lähinnä tutustunut ihmisiin. Pyrin aluksi ymmärtämään kaupungin toiminnan ja johtamisen rakenteet, jotta tiedän, miten se vaikuttaa omaan tekemiseeni.
Yhteistä entisessä ja nykyisessä työssä on se, että asioita valmistellaan huolella ja sen jälkeen esitellään eteenpäin.
Onko mikään vielä yllättänyt uudessa työssä?
Ei. Tein kaupungin kanssa yhteistyötä myös entisessä työssäni, joten ei tämä ole täysin uusi toimintakulttuuri tai -ympäristö. Olen ollut aiemmin tekemisissä muun muassa kaupungin kulttuuri- ja sivistyspalveluiden, kaavoituksen ja tapahtumia järjestävien tahojen kanssa.
Mitä erityispiirteitä työhösi liittyy sen vuoksi, että työskentelet juuri Rovaniemen kaupungilla etkä vaikkapa Kouvolassa?
Työ olisi varmaan jotakuinkin samaa Kouvolassa, joskin paljon tylsempää. Olen tullut Rovaniemelle 1990-luvulla Kouvolan kupeesta Lappeenrannasta. Rovaniemi on minulle nykyisin kotikaupunki.
Rovaniemen maantieteellinen sijainti on edullisempi kuin Kouvolan. Ei se saksalaistenkaan esikunta vahingossa tullut Rovaniemelle. Tästä on hyvät yhteydet joka paikkaan, täältä löytyy tarvittavat palvelut ja kaupunki pystyy huoltamaan isojakin joukkoja. Sotilaan näkökulmasta Rovaniemen sijainti on ihan keskeinen.
Muuttuuko Rovaniemen sijainti entistä keskeisemmäksi nyt, kun Suomi on Natossa?
Ei se mihinkään muutu, vaan tulee laajemmin ymmärretyksi.
Miten Rovaniemi hyötyy siitä, että kaupungilla on töissä sinun kaltaisesi puolustushallinnon asiantuntija?
Tuon osaamista huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kehittämiseen. Hahmotan, minkä puolustushallinnon hankkeiden ympärille syntyy muuta liiketoimintaa ja elinvoimaisuutta, ja voin auttaa kaupunkia reagoimaan näihin asioihin oikealla hetkellä. Voin esimerkiksi sanoa kaupungin johdolle, että tässä kohtaa olisi hyvä ilmaista kaupungin tahto.
Autan myös tunnistamaan, mihin asioihin voi ylipäätään vaikuttaa ja mihin ei. Puolustushallinto edistää joitain asioita omista lähtökohdistaan riippumatta siitä, mitä kaupunki yrittää lobata. Tällaisiin on turha käyttää energiaa.
Koen olevani jonkinlainen tulkki kaupunkiorganisaation työntekijöille. Jos puolustusvoimilta tulee joku avaus, niin yksin en saa paljoakaan aikaan, vaan tarvitsen kaupungin asiantuntijoita miettimään, miten tämä homma tehdään tässä organisaatiossa, vai tehdäänkö.
Kerroit maaliskuussa Lapin Kansan haastattelussa, että olet vasta kartoittamassa tehtäviäsi. Oletko vielä ehtinyt hahmottaa, mitä kaikkea tehtäviisi kuuluu?
Toimintakenttä on selkiytynyt. Tällä hetkellä valmistan kaupunkia kahteen isoon päätökseen.
Yhdysvaltain ja Suomen välinen puolustussopimus (DCA) menee juhannusviikolla eduskunnan käsittelyyn. Jos eduskunta hyväksyy sopimuksen, sen jälkeen voimme avoimemmin ja voimakkaammin pyrkiä vaikuttamaan asioihin.
Myös Natolla on heinäkuussa Washingtonissa huippukokous, jossa tehtävät päätökset todennäköisesti nostavat Lapin ja Rovaniemen keskustelun ytimeen. Huippukokouksessa todennäköisesti päätetään, että Suomi, Ruotsi ja Norja kuuluvat Naton johtorakenteessa saman operaatiojohdon alaisuuteen.
Autan kaupunkia vaikuttamaan näiden kahden päätöksen varautumissuunnitteluun, jota puolustushallinnossa tehdään.
Pyrin varmistamaan, että kaupungilla on valmius vastata mahdollisiin hankkeisiin, jotka lisäävät elinvoimaisuutta Rovaniemellä. Olen käynyt keskusteluja esimerkiksi kaavoituksen ja tilapalvelujen kanssa.
Pyrit siis mahdollistamaan yritystoimintaa, joka liittyy sotilaallisiin ja huoltovarmuutta koskeviin hankkeisiin. Mitä tällainen yritystoiminta voisi esimerkiksi olla?
Esimerkiksi rekkojen ja panssarivaunujen huoltoa, ruokahuoltoa, ICT-huoltoa, rakentamista, vartiointia ja niin edelleen.
Yksi tehtävistäsi on kehittää kaupungin huoltovarmuutta. Mitä tämä pitää sisällään?
Työ on sen varmistamista, että kriittiset toiminnot turvataan normaaliolojen häiriötilanteissa, mahdollisesti jopa poikkeusoloissa.
Onko sinun kaltaistesi asiantuntijoiden palkkaaminen kuntiin yleistä?
Ei vielä kovin yleistä, mutta lisääntymään päin. Tiedän kuntia, joihin on menneen talven aikana palkattu puolustushallinnon puolelta eläköitynyttä asiantuntemusta erilaisiin rooleihin.
Yllätyitkö, kun kaupunki oli sinuun yhteydessä?
Olin yllättynyt ja otettu. Koin Natoon liittymisen mukanaan tuomat uudet asiat niin mielenkiintoisiksi, että pidin tarjousta mielekkäänä.
Minun piti olla tämä kevät Alpeilla laskemassa ja valua siitä Espanjan eteläkärkeen Tarifaan surffaamaan koko kesäksi, mutta ehkä ensi vuonna.
Miten haluaisit muiden näkevän sinun roolisi?
Että olen tekemässä hyvää Rovaniemen asukkaille, en militarisoimassa tätä seutua ja paikkakuntaa. En ole puolustushallinnon kätyri kaupunkiorganisaatiossa, vaan teen työtäni kuntalaisten ehdoilla ja rovaniemeläisten parasta ajaen.
Katso kaikki uutiset