Etusivun uutislista

Pyörällä töihin -päivä 7.5.: Vikajärven koulunjohtaja aikoo pyöräillä edestakaisen työmatkansa eli lähes 60 kilometriä

Julkaistu 6.5.2024 13:31

Valtakunnallisena Pyörällä töihin -päivänä 7.5. kannustetaan jälleen kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä. Vikajärven koulunjohtaja ja luokanopettaja Jussi Korpi ottaa haasteen tosissaan vastaan. Hän tavoittelee Rovaniemen kaupungin koko henkilöstön pisimmän työmatkan pyöräilleen työtekijän titteliä.

image0 (29).jpeg
Vikäjärven koulua johtava Jussi Korpi on ainakin henkisesti valmiina pitkään työmatkaansa 7.5.
Jussi Korpi (44) ei ole mikään himopyöräilijä - päinvastoin! Kuntokaan ei ole priima, mutta intoa ja hyvää hulluutta miehellä riittää sitäkin enemmän.

- Olen kaukana kevytrakenteisesta huippu-urheilijasta, mutta tykkään olla vähän pöhkö ja hullutella. Nyt aion uskaltaa hypätä satulaan ja polkea töihin 60 kilometrin edestakaisen matkan, Jussi Korpi nauraa.

Hänen johtamansa koulu sijaitsee Vikajärvellä, jonne hänen kotipihaltaan Ounasrinteeltä kertyy noin 30 kilometrin matka. Kulkupelinään hänellä on työsuhde-etuna hankittu sähköavusteinen pyörä, joka tähän asti on lähinnä seisonut varastossa.

- Olen ajanut tällä uudella pyörälläni vasta 40 kilometriä, joista ehdin ennen talven tuloa polkea puolet ja puolet nyt, kun tein harjoittelulenkin Pyörällä töihin -päivään valmistautuen. Eli vähällä käytöllä on ollut, hän päivittelee.

Miehen suurin toive on nyt se, että hän olisi Rovaniemen kaupungilla pisimmän työmatkan pyöräillyt työntekijä. Hän starttaa tiistaiaamuna työmatkalle kello 6 ja on varannut menomatkaan aikaa noin 1,5 tuntia. Pelivaraa antaa hänelle oma äiti.

- Oppitunnit alkavat klo 8.30, mutta jos en pääse perille ajoissa, äitini on luvannut tulla hätiin. Hän työskentelee samassa koulussa keittäjänä ja on luvannut myös sporttisuorituksen tehneelle pojalleen jotakin aamupalaakin maalissa tarjota, hän paljastaa.

Niin tosissaan Jussi haasteen ottaa, että hän on valmis tekemään vaikka sakkokierroksen, mikäli jollakin kaupungin työtekijöistä olisi pidempi edestakainen työmatka.


Tiesitkö?

Lähes puolella suomalaisista työntekijöistä työmatka on alle seitsemän kilometriä. Työpaikalle kulkeminen pyörällä tai jalan on yksi tehokkaimmista tavoista yhdistää liikkuminen ja työ.

Pyörällä töihin -päivänä tuodaan esille työmatkapyöräilyn positiivisia vaikutuksia esille sekä kannustetaan työnantajia pohtimaan kuinka työmatkapyöräilyä voidaan edistää työpaikoilla.

Työmatkoista noin kolmannes kuljetaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä ja loput henkilöautolla. Lyhyistä 1–2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla ja alle yhden kilometrin työmatkoista neljännes.

Kansallinen lisäystavoite kävely- ja pyörämatkoihin on 30 prosenttia.

Parempi kunto vähentää sairauspoissaoloja, lisää työtyytyväisyyttä ja työn tuottavuutta. Verrattuna autojen pysäköintipaikkoihin, pyöräpysäköinti vie vähemmän tilaa ja on edullisempaa toteuttaa.