Rasisminvastainen viikko: Yhdenvertaisuus puhuttelee teatterin keinoin Rovaniemellä

Julkaistu 6.3.2023 14:21

Rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa viikolla 12. Teemaviikko kulminoituu YK:n rasisminvastaiseen päivään 21.3., jolloin Rovaniemen kulttuuritoimiston ohjelmistossa nähdään vierailevana esityksenä romanien elämästä kertova RomForum -näytelmä Kulttuuritalo Wiljamissa. Toinen rasismivastaisen viikon vierailunäytelmistä on “Historian jännät naiset - tarinoita, joita et tiennyt olevan”, jota esitetään 25.-26.3. Arktikumissa.

b5ec018e-romforum_-pysty_kuva_ia_samoil (1).jpg
Rom Forum-näytelmän materiaali on kerätty haastattelemalla romaneja, romanityön asiantuntijoita ja muita sidosryhmiä paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Miten moninaisuus kohdataan työelämässä? Tätä pohtii RomForum -näytelmä, joka on toteutettu yhteistyössä Kainuun Opiston, Kajaanin Romanityöryhmän ja Kajaanin kaupunginteatterin kanssa. Materiaali on kerätty haastattelemalla romaneja, romanityön asiantuntijoita ja muita sidosryhmiä paikallisesti ja valtakunnallisesti.

- Minut tämä prosessi kutsui tutkimaan suomalaista työelämää ja siinä tapahtuvaa vallankäyttöä. Tunnistin myös omat pelkoni ja asenteeni erilaisuutta kohtaan, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Tarja Heinula.

RomForumin tekemiseen osallistunut Ramona Grönstrand puolestaan kommentoi omaa
kokemustaan mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi.

- Olen kokenut syrjintää lapsesta asti, siitä on tullut arkipäivää ja siihen on tottunut ja sopeutunut. Syrjinnän käsittely sekä herkisti että herätti ja se yllätti minut itsenikin, miettii Grönstrand.

Katsojalle hän toivottaa avointa mieltä esitykseen.

- Lopputulos on hauska, surullinen ja mielenkiintoinen. Mene avoimin mielin ja uskalla todeta itsellesi omat ennakkoluulosi. Kaikilla niitä on - minullakin!

Näytelmä, joka herättää henkiin historialliset naishahmot, jotka on sukupuolensa takia unohdettu

Pohjoismaisen Teatteri Spindriftin näytelmä pohjautuu Maria Petterssonin “Historian jännät naiset” -kirjaan. Se herättää henkiin historialliset naishahmot, jotka on sukupuolensa takia jätetty usein historiankirjoituksen ulkopuolelle.

- Nämä naiset ovat raakoja ja julmia, hauskoja ja älykkäitä, mutta myös aktiivisia toimijoita ja kokonaisia persoonia. Historian kirjoissa ei heitä näy eikä vielä 1990-luvullakaan heistä kuultu koulun historiantunneilla. Halusimme lähteä tutustumaan näihin naisiin lähietäisyydeltä, kertoo esityksen koollekutsuja, näyttelijä Outi Ikonen.

Esityksessä on Ikosen lisäksi kaksi näyttelijää: Anna Korolainen Crevier ja Marjo Lahti sekä ukrainalainen jazzpianisti, Artists at Risk -verkoston kautta Suomeen residenssiin saapunut Marina Kramarenko.

Jännien naisten ja wäkewien waimojen yhteys

Kapion arvoinen arkku -näyttelyn tila huokuu historiaa wäkewien waimojen tarinoissa. Näyttelytila on oiva ympäristö tälle teatteritapahtumalle, jossa kuulluksi tulevat historian naiset musiikin, tarinoiden ja esineiden kautta. Teatteriesitykseen ennakkoon ostetulla lipulla pääsee kiertämään Arktikumin näyttelytiloissa samana päivänä ennen esityksen alkua.


Rovaniemen kulttuuritoimiston ohjelmistoon sisältyviin esityksiin liput Osviitasta (myös Kaikukortilla ja ePassilla) sekä NetTicketistä ja tuntia ennen esitystä ovelta.

Historian jännät naiset.jpg
"Historian jännät naiset" herättää henkiin naiset, joita historian kirjoissa ei näy.

Jaa sivu