Rooseveltin majan tarina ja kuva-aarteet on vihdoin koottu yhteen - Pyöreiden vuosien kunniaksi Lapin maakuntamuseolta verkkonäyttely

Julkaistu 11.9.2020 9:00

Yhdysvaltain presidentin puoliso Eleanor Rooseveltin yllätysvierailusta vuonna 1950 lähti liikkeelle koko Rovaniemen matkailun menestys. Joulupukin Pajakylän ensimmäisen vetonaulan syntytarinan historialliset kuvat ja muistot on nyt koottu majan 70-vuotisjuhlan kunniaksi verkkonäyttelyksi. Sen on tuottanut Lapin maakuntamuseo yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa. Käsikirjoitus on maakuntamuseon Tuija Alarieston, Anni Arvion ja Jani Hiltusen käsialaa.

425_275_01.jpg
Rooseveltin vierailua varten rakennetun majan suunnitteli arkkitehti Ferdinand Salokangas, joka suunnitteli Rovaniemelle ainakin 17 rakennusta, sekä hallintorakennuksia että yksityisten henkilöiden omakotitaloja. KUVA: Lapin maakuntamuseon kuvakokoelma

Yhdysvaltain edesmenneen presidentti Franklin D. Rooseveltin leski, rouva Eleanor Roosevelt (1884-1962) oli kiinnostunut näkemään Lapin jälleenrakennustoimenpiteiden edistymistä omin silmin. Hän päätti matkustaa Rovaniemelle.

Sunnuntaina 11.6.1950 Rovaniemelle tulevalle yllätysvieraalle oli keksittävä ohjelmaa, ja pari viikkoa myöhemmin Napapiirille oli jo noussut juhlallisuuksia varten pieni mökki. Rooseveltin maja oli ensimmäinen Rovaniemen Napapiirille rakennettu rakennus, ja sitä voi pitää alueen matkailurakentamisen lähtökohtana. Nykyään Napapiirin alueesta on muodostunut tunnettu, kansainvälinen matkailukohde. 

Viisaat päät yhteen Pohjanhovin pöydässä

Kesäkuun 1. päivänä 1950 paikkakunnan silmäätekevät kokoontuivat Pohjanhoviin pohtimaan millaisin juhlallisuuksin yllättävä Amerikan vieras otettaisiin vastaan. Kokous venyi yön puolelle, ja klo 3 yöllä metsänhoitaja Jarl Sundqvist otti puhelun rakennusmestari Yrjö Kamuselle ja pyysi hänet seuraavaksi aamuksi kello kahdeksaksi neuvotteluihin.

Viisaat päät oli lyöty yhteen ja idea oli syntynyt: tarjotaan Rooseveltille ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla napapiirillä. Harmi vain, ettei siellä ollut tuolloin juuri mitään nähtävää. Maaherra Uuno Hannula, kauppalanjohtaja Lauri Kaijalainen ja muut kauppalanvaltuuston päättäjät saivat pikaisesti neuvoteltua opettaja Eemeli Kariselta maapalasen valtatie E4:n varrelta. Tälle kohdalle rakennettaisiin juhlallisuuksia varten maja.

Kiireen vilkkaa kutsuttiin töihin Rovaniemen jälleenrakennustöiden johtava arkkitehti Ferdinand Salokangas (1903-1981). Häntä ohjeistettiin suunnittelemaan napapiirille mökki, jonne mahtuisi linja-autolastillinen ihmisiä kerrallaan. Suunnittelun tuloksena oli 34 neliön suuruinen, kohtuullisen vaatimattoman oloinen maja. Suunnitelmien valmistuttua töitä paiskittiin kahdessa vuorossa ja lopulta maja valmistui viikossa. Työn etenemisestä vastasi rakennusmestari Yrjö Kamunen.

798_155_01.jpgMaaherra Uuno Hannula vastaanottamassa rouva Rooseveltin. Eleanor Roosevelt on juuri saapunut Rovaniemen lentokentälle.

Rooseveltin laskeutuessa lentokentälle lauantai-iltana, majan ovea vielä asennettiin paikoilleen. Vierailunsa aikana Eleanor Roosevelt kirjoitti postikortin silloiselle Yhdysvaltojen presidentti Harry S. Trumanille. Tähän postikorttiin lyötiin Napapiirin ensimmäinen erikoisleima.

Tarina kertoo, että kauppalanjohtaja Kaijalainen olisi esittänyt testamentissaan toiveen, että Rooseveltin majaa ei tuhottaisi tai siirrettäisi Napapiiriltä pois koskaan. Hänen toiveensa on toteutunut 2020-luvulle tultaessa jo 70 vuoden ajan.

Verkkonäyttely löytyy TÄÄLTÄ

Rooseveltin maja -verkkonäyttely
Tekninen toteutus: Oy Communication Pro Ab
Tuotanto: Rovaniemen kaupunki & Lapin maakuntamuseo
Käsikirjoitus: Lapin maakuntamuseo (Tuija Alariesto, Anni Arvio ja Jani Hiltunen)
Englanninkieliset käännökset: Delingua Oy

0310_10631_01.jpg
lli Paasikivi, presidentti J.K. Paasikiven vaimo, vierailulla Rooseveltin majalla eli Napapiirin vanhalla majalla. Kansallispukuinen Lempi Laitinen myymässä matkamuistoja. KUVA: Lapin maakuntamuseon kuvakokoelma

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

 • 21.9.2020

  Euroopan Urheiluviikon päätapahtuma #Beactive Night järjestetään tänä vuonna Rovaniemellä

  Syyskuun 26. päivän hämärtyessä juhlitaan Rovaniemellä Euroopan Urheiluviikon päätapahtumaa paikallisten urheiluseurojen taidonnäytteistä nauttien. #Beactive Night -tapahtuman saaminen Suomeen ja Napapiirille juontaa Rovaniemen saamaan tunnustukseen. Kaupunki on saanut ensimmäisenä pohjoismaisena kaupunkina European City of Sport 2020 -tunnustuksen, jonka myöntää ACES Europe.

 • 17.9.2020

  Syysmarkkinat Kauppatorilla turvavälein

  Perinteikkäät, aina Rovaniemen kauppalan ajoista asti jatkuneet Rovaniemen syysmarkkinat järjestetään tänäkin vuonna 22.-24. syyskuuta. Tapahtumassa on huolehdittu markkinaväen turvallisuudesta.

 • 17.9.2020

  Rovaniemen kaupunki ja Arctic Design Week tarjoaa rovaniemeläisille uuden Aalto-elokuvan Bio Rexissä

  Rovaniemi tarjoaa kaupunkilaisille uuden Aalto-elokuvan tilausnäytännön elokuvateatteri Bio Rexissä maanantaina 28. syyskuuta kello 18. Paikalla on elokuvan rovaniemeläislähtöinen ohjaaja Virpi Suutari, joka on kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion haastateltavana näytännön jälkeen. Rajoitettu määrä pääsylippuja on noudettavissa nopeusjärjestyksessä kauppakeskus Rinteenkulman Osviitasta torstaihin 24.9. mennessä.