Rovaniemeläisen raviratojen kuninkaan muistoa kunnioittava perinteikäs Kirppu-ajo ravataan jälleen Mäntyvaarassa 17.9.2023

Julkaistu 12.9.2023 14:20

Oletko kuullut legendaarisesta Kirppu-orista? Suomenhevosen kantaisä ja aikansa nopein juoksija Kirppu syntyi vuonna 1879 Rovaniemellä Pöykkölän tilalla, nykyisessä Rovaniemen kotiseutumuseossa. On sanottu, että Kirppu levitti Peräpohjolan hyvät hevosgeenit koko Suomeen. Raviratojen kuninkaan muistoa kunnioitetaan jälleen Mäntyvaarassa sunnuntaina 17. syyskuuta.

Kirppu-ori.jpeg
Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalla järjestettävissä Kirppu-ajoissa on ohjelmaa koko perheelle. Päivä starttaa klo 14 lasten tapahtumalla, jossa pääsee muun muassa hoitamaan ja ratsastamaan poneilla sekä keppareilla. Lapsille mukavaa ohjelmaa riittää kello 17 asti.

Ravikilpailut käynnistyvät klo 16, ponit kisaavat jo klo 15 alkaen. Kyseessä on suurkilpailu, jossa palkintosummat nousevat jopa 15 000 euroon. Tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy.


Legendaarisen Kirpun tarina elää

Rovaniemeläisessä Pöykkölän talossa syntyi keväällä 1879 orivarsa, jolla oli otsassa valkea tähtipiirto ja vasemmassa takajalassa vuohissukka. Varsa sai nimekseen Kirppu.

Kolmivuotiaana luonteeltaan melko raju ori myytiin kirkonkylään kauppias Tichanoffille. Tämä huomasi sen juoksijan lahjat ja antoi Kirpun maanviljelijä Pekka Karvon hoidettavaksi. Pekka aloitti kovan työn tulisen hevosen valmentamiseksi. Kerrotaan, että paljon kansaa tuli katsomaan kun ”Muuron-Karvon” Pekka ja Kirppu lähtivät harjoitusmatkoille.

Ensimmäiseen kilpailuunsa väriltään punarautias Kirppu osallistui viisivuotiaana Oulussa. Kaksi vuotta myöhemmin se voitti samalla radalla ensimmäisen palkinnon. Vuonna 1887 Kirppu hoitajineen osallistui kilpa-ajoihin Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa. Siellä turkulainen eläinlääkäri Ludvig Fabritius ihastui sopusuhtaiseen ja vilkasliikkeiseen oriin –ja osti sen 2000 kultamarkalla.

Jo seuraavana vuonna Kirppu juoksi pääpalkinnon Hämeenlinnan raviradalla ja uusi saavutuksensa vuosina 1889 ja 1891. Kaikkiaan Kirppu osallistui kilpailuihin 26 kertaa ja voitti 16 ensimmäistä palkintoa. Sen kilpauran voittosummaksi kertyi 11 500 markkaa.

Kirpusta tuli paitsi oman aikansa ravikuningas myös laajan suomenhevossuvun kantaisä. Sille syntyi vuosien 1885–1907 aikana ainakin 175 varsaa.

Kirpun kunniaksi Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry teetti vuonna 1963 valokuvien pohjalta valmistetun metallisen korkokuvan. Se on nähtävissä kotiseutumuseona toimivan Pöykkölän talon tallin ulkoseinässä.

Lähde: https://www.totto.fi/museo/kokoelmat/nayttely-suomenhevosesta-ja-kirp/


“Kirppu oli komea kuin “tauluun maalattu” ja ylpeäliikkeinen kuin leijona, minkä arvonsa se näytti itsekin oivaltavan.” (L. Fabritius, 1927)

IMG_5258.jpg
Rovaniemen kotiseutumuseon eli Pöykkölän talon tallissa kerrotaan kuvin ja esinein suomenhevosen tarinaa. Kuvassa Emma ja Matti Kotila ajoreessä. Kuva: Matti Körkkö, Rovaniemen Kotiseutuyhdistys Totto ry.