Rovaniemellä altistuneita ei enää aseteta karanteeniin – tartunnan saaneiden eristys jatkossa aina seitsemän päivää

Julkaistu 28.1.2022 14:00

Kuvituskuva

Häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui perjantaina 28.1.2022 tarkastelemaan Rovaniemen koronatilannetta. 

Rovaniemellä tartuntojen määrä on edelleen nousussa. Altistuneiden jäljitys on mittavasta resursoinnista huolimatta ruuhkautunut, eikä se ole enää toimiva työkalu epidemian rajoittamisessa.

Häiriötilanteen johtoryhmä linjasi Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän suositusten mukaisesti seuraavaa: 

  1. Altistuneita ei Rovaniemellä enää aseteta karanteeniin. Altistuneiden jäljitys lopetetaan.  
  2. Tartunnan saaneet edelleen jäljitetään ja määrätään eristykseen. Eristyksen pituus on jatkossa aina seitsemän vuorokautta. 

Altistuneita ei määrätä karanteeniin – altistuneiden on huolehdittava omatoimisesti tartuntariskin vähentämisestä

Lauantaista 29.1.2022 alkaen altistuneita ei enää jäljitetä eikä aseteta karanteeniin. Tämä tarkoittaa sitä, että altistuneet eivät enää saa terveysviranomaisen jäljityssoiton kautta tietoa altistumisestaan, eikä heidän tarvitse jäädä karanteeniin. Jatkossa tartunnan saaneen vastuulla on kertoa tartunnasta lähikontakteille. 

Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi: välttämään tarpeettomia lähikontakteja viiden vuorokauden ajan sekä huolehtimaan terveysturvallisuudesta mahdollisimman hyvin myös muilla keinoin. Mikäli altistuneella ilmenee oireita, hänen suositellaan käyvän virallisessa koronatestissä. Ohjeet koskevat kaikkia riippumatta rokotesuojasta. 

Suositus altistuneen viiden vuorokauden kotitestaamisesta ei enää ole voimassa. Sote-työntekijöiden kohdalla jatketaan kuitenkin nykykäytäntöä eli altistuneen työntekijän testausta virallisessa testauspisteessä viiden vuorokauden ajan. 

Jos henkilö on asetettu karanteeniin viikolla 4 (24.–28.1. välisenä aikana), karanteenin saa omatoimisesti lopettaa lauantaina 29.1. Jos et ole vielä saanut karanteenipäätöstä viikon 5 loppuun mennessä, toimi tämän ohjeen mukaisesti.  

Jos tiedät altistuneesi, toimi näin: 

  • Vältä tarpeettomia lähikontakteja viiden vuorokauden ajan. 
  • Huolehdi terveysturvallisuudesta: käytä maskia, huolehdi käsihygieniasta ja turvaväleistä.
  • Mikäli saat oireita, käy koronatestissä. 

Tartunnan saaneiden eristys kestää seitsemän vuorokautta, tartunnasta kerrottava itse lähikontakteille

 Terveysviranomaiset asettavat edelleen tartunnan saaneet eristykseen. Kun tartunnan saanut saa tiedon positiivisesta testituloksesta, hänen tulee jäädä eristykseen. Terveysviranomainen soittaa erillisen jäljityssoiton ja ohjeistaa tartunnan saanutta tarkemmin. Eristyspäätös voi tulla viiveellä. 

Tartunnan saaneen on tärkeä kertoa tartunnasta eteenpäin henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa kahden vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai oireettomissa tapauksissa kahden vuorokauden sisällä ennen positiivista testitulosta. 

Eristyksen pituus on jatkossa seitsemän vuorokautta, minkä jälkeen eristys loppuu automaattisesti. Terveysviranomainen ei enää jatkossa tee kontrollisoittoa eristyksen purkamiseksi. Seitsemän vuorokautta katsotaan eristyksen riittäväksi kestoksi tartuntariskin näkökulmasta, sillä nykytiedon perusteella tauti ei ole enää sen jälkeen tartuttava, vaikka oireita vielä olisi. Eristyksen jälkeen henkilö voi palata esimerkiksi työpaikalle, kouluun tai päiväkotiin, vaikka hänellä olisi vielä lieviä oireita.

Mikäli tartunnan saanut henkilö ei kuitenkaan ole seitsemän vuorokauden jälkeen työkykyinen, poissaolo jatkuu normaaleiden sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti. Työnantajia suositellaan hyväksymään poissaolo esihenkilön luvalla eli suosimaan oma ilmoitus -käytäntöä. Tarvittaessa työterveyshuolto antaa työntekijälle arvion tämän kunnosta  ja sairauslomatodistuksen.

Eristyspäätöksiä tehdään vain niille tartunnan saaneille, jotka ovat saaneet varmistetun positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollon kautta. Mikäli olet saanut positiivisen tuloksen kotitestistä, käy koronatestissä virallisessa testauspisteessä. 

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti, että tartuntojen jäljitystyö keskitetään jatkossa yksityiselle toimijalle, ja kaupungin henkilöstö siirtyy jäljitystyöstä omiin tehtäviinsä. 

Jos olet saanut koronatartunnan, toimi näin: 

  • Jää eristykseen seitsemän vuorokauden ajaksi. 
  • Kerro lähikontakteille tartunnasta.
  • Eristys loppuu automaattisesti 7 vrk:n jälkeen ja voit palata normaalielämään. Jos et ole työkuntoinen, toimi työnantajasi sairauslomakäytännön mukaisesti. 
 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita