Rovaniemellä tapahtuu lapsen oikeuksien viikolla

Julkaistu 13.11.2020 13:27

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 16.-22.11.2020. Tänä vuonna teemana on "Lapsella on oikeus tulevaisuuteen". Myös Rovaniemellä osallistutaan viikon juhlintaan. Muun muassa Lappia-talo valaistaan siniseksi 20.11. Päiväkodit ovat suunnitelleet viikon ohjelmaa yhdessä lasten kanssa.

Äiti ja lapsi seisovat ulkona omakotitalon pihalla.

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikkoa vietetään 16.-22.11.2020 ja tänä vuonna teemana on “Lapsella on oikeus tulevaisuuteen”. Teeman ydinajatuksena on, että jokainen lapsi ja nuori uskaltaa unelmoida ja saa eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta.

Myös Rovaniemellä osallistutaan lapsen oikeuksien viikkoon erilaisen ohjelman merkeissä. Rovaniemi on ollut mukana UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -toimintamallissa jo vuodesta 2013 alkaen, joten teemaviikkoon osallistuminen on jo vakiintunut osaksi kaupungin toimintaa.

 

Lapsilta ja nuorilta kysytään Rovaniemen lapsiystävällisyydestä

Maanantaina 16.11.2020 lapsille ja nuorille avataan kysely, jossa etsitään vastauksia siihen, millainen on lasten ja nuorten Rovaniemi. Kaupunki toivoo, että kaikki rovaniemeläiset lapset, nuoret ja lasten huoltajat vastaisivat kyselyyn. Kyselyn voi täyttää vaikka koko perheen kanssa yhdessä.

Kysely on avoinna 4.12. saakka kaupungin verkkosivuilla ja tapahtumakalenterissa.

Kyselyn tuloksia käytetään Rovaniemen Lapsiystävällinen kunta toimintasuunnitelman päivittämiseen.

Lapsiperheille uusi sivu kaupungin verkkopalveluun

Rovaniemi.fi -sivustolle avataan maanantaina 16.11. uusi kohderyhmäsivu lapsiperheille. Sivulle kootaan lapsiperheille tarkoitetut palvelut ja tapahtumat. Lisäksi sivulta on nähtävissä lapsiperheille suunnatut ajankohtaiset kaupungin uutiset.

Sivuston sisältöjä on tarkoitus kehittää edelleen Rovaniemen muiden lapsiperhetoimijoiden kanssa. Vuonna 2019 toteutetussa lapsiperhekyselyssä toivottiin, että lapsiperheille suunnatut palvelut koottaisiin yhdelle alustalle. Tähän toiveeseen halutaan nyt vastata uuden sivun muodossa.

Päiväkodeissa viikon ohjelma suunniteltu yhdessä lasten kanssa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään myös Rovaniemen varhaiskasvatusyksiköissä monin eri tavoin. Monissa päiväkodeissa lapset ovat ideoineet unelmien päiväänsä, jonka mukaan viikon ohjelmaa on suunniteltu. Lisäksi päiväkodeissa on ollut käytössä kansainvälisen lapsen oikeuksien päivän materiaalit.

Vihermetsän Muksut päiväkodissa lapset saivat päättää viikon toiminnoista. Viikko huipentuu perjantain tapahtumaan, joka on lasten suunnittelema.

Kaarnikkametsän päiväkodissa perjantaina vietetään lasten toivomaa prinsessa-, prinssi- ja ritaripäivää, jota vietetään naamiaisten merkeissä. Lisäksi viikon aikana toteutetaan lasten suunnittelemaa ohjelmaa, kuten toivevälipala.

Päiväkoti Väinämöisessä pienten ryhmässä vietetään minun päivääni, jonka suunnitteluun ovat osallistuneet lapset ja vanhemmat. Perheissä on pohdittu lasten mielilauluja, -leikkejä, -ruokia ja -paikkoja. Pohdintoja käydään yhdessä lasten kanssa läpi ja kuunnellaan lasten lempimusiikkia. Päivän tarkoituksena on oppia muun muassa empatiaa ja lisätä ymmärrystä jokaisen erilaisuudesta. Lisäksi päiväkodilla järjestetään naamiaiset.

Lappia-talo valaistaan siniseksi perjantaina 20.11.

Lapsen oikeuksien viikko huipentuu perjantaina 20.11. lapsen oikeuksien päivään, jolloin Lappia-talo valaistaan siniseksi klo 15-23. Lisäksi kaupungin yksiköissä liputetaan päivän kunniaksi.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia