Rovaniemellä täyden rokotussuojan saaneita altistuneita ei enää aseteta karanteeniin – sairastuneen eristyksen pituus on vähintään seitsemän vuorokautta

Julkaistu 14.1.2022 15:55

Korona_näytteenotto.jpg

(17.1. klo 14.15. täsmennetty, mitä tarkoitetaan täydellä rokotussuojalla)

Rovaniemen kaupunki antaa alustavan ohjeistuksen uusista karanteeni- ja eristyskäytänteistä. Ohjetta tarkennetaan tarvittaessa ensi viikolla.

Rovaniemellä karanteenin pituus on tästä päivästä lähtien altistumistapauksissa viisi vuorokautta. Altistuneita, joilla on täysi rokotussuoja tai jotka ovat sairastaneet taudin kahden kuukauden sisällä, ei määrätä karanteeniin, mutta heidän suositellaan välttävän tarpeettomia lähikontakteja ja tekevän kotitestin viiden vuorokauden ajan. 

Täydellä rokotussuojalla tarkoitetaan kahta tai kolmea rokotetta. Puolen vuoden sisällä sairastettu koronavirustauti vastaa yhden rokotteen antamaa suojaa. 

Jos altistuneella ilmenee koronavirustartuntaan viittaavia oireita tai jos kotitestin tulos on positiivinen, on hakeuduttava viralliseen testaukseen ja jäätävä omaehtoiseen eristykseen kotiin. 

Karanteeniohje koskee kaikkia tilanteita. Esimerkiksi perhealtistuksessa täyden rokotussuojan saaneita ei aseteta karanteeniin. Myöskään koulualtistumisissa koko luokkaa ei enää aseteta karanteeniin, vaan vain rokottamattomat tai vajaan rokotussuojan eli yhden rokotteen saaneet määrätään karanteeniin.

Tartunnan saaneiden eristys kestää vähintään seitsemän vuorokautta

Tartunnan saaneella henkilöllä eristyksen kesto on vähintään seitsemän vuorokautta. Jotta eristys voidaan päättää, täytyy olla kaksi vuorokautta oireeton. Esimerkiksi, jos tartunnan saanut on viiden vuorokauden jälkeen kaksi päivää oireeton, eristys päättyy seitsemän päivän jälkeen. Jos taas oireet kestävät esimerkiksi kahdeksan vuorokautta, eristyksen pituus kokonaisuudessaan kahden oireettoman päivän jälkeen on 10 vuorokautta.  

Jatkossa Rovaniemen kaupungin terveydenhuollossa virallinen eristyspäätös eli päätösasiakirja, jolla voi hakea tartuntatautipäivärahaa, tehdään vasta sitten, kun eristys päättyy. 

Tartunnan jäljityksessä on Rovaniemellä tällä hetkellä viivettä. Tämän vuoksi positiivisen testituloksen saanutta pyydetään kertomaan sairastumisesta lähikontakteille, joita hän on tavannut kahden vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Rokottamattomia lähikontakteja pyydetään jäämään omaehtoiseen karanteeniin. 

Maskinkäyttö on edelleen tärkeää 

Kaupunki haluaa korostaa, että maskinkäyttö ja muu terveysturvallinen käyttäytyminen on edelleen erittäin tärkeää, sillä siten pienennetään merkittävästi taudin leviämisen riskiä. Rokotuksiin kannustetaan edelleen, ja kaupungintalon rokotuspisteellä on hyvin aikoja tarjolla. Keskiviikosta lähtien kolmannen rokotteen ovat voineet hakea ajanvarauksella kaikki 18 vuotta täyttäneet. 
 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita