Rovaniemellä viivettä jäljityksessä, neljänsiä rokotuksia voimakkaasti immuunipuutteisille

Julkaistu 18.1.2022 14:15

Lordinaukion koronatestauspiste palvelee 19.1. alkaen päivittäin klo 20:een saakka.

Korona_näytteenotto.jpg

Rovaniemen häirötilanteen johtoryhmä kokoontui tiistaina 18.1.2022 keskustelemaan Rovaniemen koronatilanteesta. Vuoden kahden ensimmäisen viikon tartuntamäärät Rovaniemellä ovat olleet melko samanlaiset (viikko 1: 723 tartuntaa, viikko 2: 803 tartuntaa). Matkailijoiden osuus tartunnan saaneista on laskussa: noin viidesosa tartunnoista todettiin koti- ja ulkomaalaisilla matkailijoilla. 

Johtoryhmä kokoontuu tilannekatsauksen äärelle seuraavan kerran perjantaina 21.1. 


Jäljityksen viive tartunnan saaneille 1–2 päivää, osalle altistuneista noin viikko


Tartunnan jäljityksessä on Rovaniemellä viivettä. Jäljityssoittojen viive on tartunnan saaneille 1–2 vuorokautta. Altistuneiden kohdalla etenkin niissä tilanteissa, joissa altistuneita on paljon, viivettä voi olla jopa 7–8 päivää. Tällaisia ovat esimerkiksi koulu- ja päiväkotialtistumiset. Syynä viiveeseen on joukkoaltistusten lisääntyminen. 

Positiivisen testituloksen saanut saa edelleen tiedon tartunnasta samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Altistuneiden jäljityksen viiveen vuoksi positiivisen testituloksen saanutta pyydetään kertomaan sairastumisesta lähikontakteille, joita hän on tavannut kahden vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai oireiden alkamisen jälkeen. Rokottamattomia lähikontakteja pyydetään jäämään omaehtoiseen karanteeniin. 

Altistuneiden, joilla on kaksi tai useampi rokotetta, kuuden kuukauden sisällä sairastettu tauti ja vähintään yksi rokote tai jotka ovat sairastaneet taudin kahden kuukauden sisällä, ei tarvitse jäädä karanteeniin, mutta heidän suositellaan välttävän tarpeettomia lähikontakteja ja tekevän kotitestin viiden vuorokauden ajan. Rokotesuoja katsotaan riittäväksi kun viimeisestä rokotteesta on kulunut yli viikko. Rovaniemen kaupunki tiedotti tästä uudesta karanteeniohjeesta perjantaina.
Tiedote: Rovaniemellä täyden rokotussuojan altistuneita ei enää aseteta karanteeniin


“Jäljitystyö vie paljon terveydenhuollon resursseja, ja tämä on herättänyt keskustelua jäljitysten mielekkyydestä. Nykyisessä epidemiatilanteessa on kuitenkin edelleen suuri uhka sairaala- ja tehohoitokapasiteetin ylikuormittumisesta. Lapin sairaanhoitopiirin infektioasiantuntijat katsovat alueellisen tautitilanteen olevan sellainen, että jäljitystyö on edelleen vaikuttavaa. Sen avulla on pystytty pitämään tartuntamäärät vielä maltillisina ja laajemmilta yhteiskunnan sulkutoimilta on vältytty Lapissa. Tästä iso kiitos rovaniemeläisille, jotka ovat noudattaneet terveysturvallisuusohjeita ja siten osaltaan hillinneet epidemian leviämistä”, sanoo vt. hallintoylilääkäri Outi Palmén. 

Jäljitykseen pyritään käyttämään yhä enemmän muuta kuin Rovaniemen kaupungin terveydenhuollon omaa henkilöstöä. Tartuntatilannetta seurataan ja jäljitysstrategiaa muutetaan tarvittaessa nopeastikin.  

Rokotukset etenevät – neljänsiä rokotuksia voimakkaasti immuunipuutteisille


Koronarokotukset ovat edenneet Rovaniemellä hyvin. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 88 prosenttia yli 12-vuotiaista rovaniemeläisistä, toisen annoksen 84 prosenttia ja kolmannen annoksen noin 37 prosenttia. 

Rovaniemi tarjoaa THL:n suosituksen mukaisesti myös neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi hakea, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Lisätietoa rokotuksista löytyy kaupungin verkkosivuilta osoitteesta rovaniemi.fi/koronarokote

Lordinaukion koronatestauksen aukiolo laajenee


9Livesin Lordinaukiolla sijaitseva koronatestauspiste laajentaa aukioloaan kasvaneen koronatestauskysynnän vuoksi. Testauspiste on 19.1. alkaen auki päivittäin klo 8–20, kun tähän asti testauspiste on palvellut klo 16:een saakka. Lisätietoa testauspaikoista osoitteessa rovaniemi.fi/koronavirus

(18.1. klo 14.27 täsmennetty, miltä ajalta positiivisen testitulokseen saaneen tulee informoida kontaktejaan. Lisätty "tai oireiden alkamisen jälkeen".)


Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita