Rovaniemelle uusi kirjastoauto, liikennöinti alkaa 12.9.

Julkaistu 1.9.2022 9:00

Rovaniemen kaupunginkirjaston on saanut uuden kirjastoauton. Säännöllinen liikennöinti uudella kulkupelillä alkaa 12.9.2022.

Uusi kirjastoauto on rakennettu kuorma-auton alustalle. Se eroaa sekä ulkomuodoltaan että käytettävyydeltään aiemmista bussimallisista kirjastoautoista. Esimerkiksi lattia on nyt yhdessä tasossa ja esteettömässä autossa voi asioida myös pyörätuolilla.

Toisena uutuutena uuden kirjastoauton hyllystö koostuu moduuleista, joita voi tarpeen mukaan irrottaa ja vaihtaa. Sen myötä kirjastoauton kokoelma on aiempaa helpommin muokattavissa. Esimerkiksi päivisin ajettaville koulujen ja päiväkotien reiteille voidaan ottaa mukaan eri valikoima kuin iltareiteille.

Kirjastoautosta vastaavan erikoiskirjastonhoitaja Johanna Anetjärven mukaan kokoelman muokattavuus mahdollistaa aiempaa paremmin eri asiakasryhmien tarpeiden huomioimisen myös kirjastoautossa.

– Koulut ja päiväkodit ovat kirjastoauton suurin asiakasryhmä, ja heitä varten voimme ottaa kyytiin entistä enemmän sopivaa lainattavaa. Iltareiteille voidaan sitten vaihtaa lähes koko kokoelma, jos tarve vaatii, Anetjärvi sanoo.

Rovaniemen kaupunginkirjaston kirjastoauton oikea kylki. Kuvattu Saarenkylän kirjaston pihassa 31.8.2022.

Uuden kirjastoauton myötä siirrytään pysyvästi yhden auton malliin, jossa iltapysäkit ajetaan kolmen viikon syklillä. Kirjastoauton reitit on suunniteltu keväällä tehdyn kyselyn tulosten pohjalta. Kirjastoauto liikennöi viitenä päivänä viikossa kahdessa vuorossa, ja reiteille on perustettu useita uusia pysäkkejä eri puolille kaupunkia. 

– Kirjastoauto on kaupungilta merkittävä panostus ja parantaa kirjastopalvelujen saavutettavuutta eri puolilla Rovaniemeä. Uusi kirjastoauto on mitä parhain tapa juhlistaa Rovaniemen kirjastoautotoiminnan 50-vuotista taivalta, kirjastonjohtaja Nina Sipola sanoo.

Kirjastoauton kuvituksessa seikkailee Lapin kirjaston lukumaskotti Hiihku-pöllö ystävineen. Kuvituksen on luonut kirjastonhoitaja Aarni Harvala.

Ennen säännöllisen liikennöinnin alkamista kirjastoautoon pääsee tutustumaan Rovaniemi-viikon ajan eri puolilla kaupunkia: kiertueen aikataulu (linkki).

Kirjastoauto liikennöi säännöllisesti 12.9.–22.12.2022 ja 9.1.–3.6.2023. Koulujen syys- ja talvilomaviikoilla ei ole liikennöintiä. Kirjastoauton kaikki aikataulut ja pysähtymispaikat löydät Kulkurista (linkki). 

Jaa sivu