Rovaniemen jääalueilla liikkuvia kehotetaan erityiseen varovaisuuteen

Julkaistu 5.1.2024 12:55

Vaikka vuoden alku on alkanut ennätyksellisissä pakkasissa, jokien jäillä on hyvin petollisia paikkoja.

kemijoki.jpg
Rovaniemen keskustan aluella Kemijoen jäälle ei pidä mennä. Sulia paikkoja on muuallakin jokialueella. Kuva on marraskuun lopulta.
Rovaniemen jokien jäillä liikkujien pitää olla erityisen varovaisia. Vaikka vuoden alku on alkanut ennätyksellisissä pakkasissa, jokien jäillä on hyvin petollisia paikkoja, joissa jään paksuus ei kestä ihmisen painoa.

Keskiviikkona 3.1.2024 esimerkiksi Niskanperän laavun kohdalla jään paksuus oli vain kaksi senttimetriä. Kartoissa kyseiseen kohtaan on merkitty kelkkaura. Jäälle kelkkareittejä ei ole vielä merkitty heikkojen jäiden vuoksi, mutta jääalueella on nähty kelkkailijoita ja muita kulkijoita. 

Kaupunki ei ole merkannut jokien jäille vielä lainkaan kelkka- tai muita ulkoilureittejä. Kaupunki tiedottaa erikseen, kun reitit on merkattu ja niiden käyttö on turvallista. 

Joessa liikkuu talvisin suppoa eli jäähyydettä, joka voi muuttaa virtausta niin, että sulapaikkoja muodostuu yllättäviin kohtiin. Kun suppo osuu kiinteään aineeseen, esimerkiksi kiveen tai jääkanteen, se jää siihen kiinni. Tämän seurauksena joen virtaus voi muuttua niin, että virta syö jääkantta alakautta. 

Vaikka Paavalniemen jäätie on jo ollut pitkään käytössä, tästä ei pidä päätellä, että jääalue kauttaaltaan kestää ihmisten liikkumista. Paavalniemen jäätietä on jäädytetty ja pidetty lumesta paljaana, jotta jää saadaan kantavaksi.