Sanakartan avulla näkövammainen voi etukäteen tutustua uimahallin tiloihin tai käyttää sanakarttaa liikkumisen apuvälineenä puheohjelman avulla.
Rovaniemen kaupunki on julkaissut sanakartan näkövammaisille uimahallin asiakkaille. Sanakartassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti, miten uimahalliin saavutaan ja missä esimerkiksi asiakaspalvelutiski, pukuhuoneet ja altaat sijaitsevat ja miten niiden luokse pääsee.
Sanakartta löytyy valtakunnallisesta sanakarttapankista osoitteesta
sanakartat.fi.
Sanakartan avulla näkövammainen voi etukäteen tutustua uimahallin tiloihin tai käyttää sanakarttaa liikkumisen apuvälineenä puheohjelman avulla.
Sanakartan teki Rovaniemen kaupungin uimaopettaja ja erityisuinnin kouluttaja Meri Peuhkurinen. Hän opettaa uimahalli Vesihiidessä vesi- ja uimataitoja erityistukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille.
Peuhkurisen asiakkaina on esimerkiksi kehitys- ja näkövammaisia, autismiin kirjoon kuuluvia, adhd-diagnoosin saaneita ja niin edelleen. Lisäksi Peuhkurinen kouluttaa erityisuinnin opettajia koko Suomessa.
Peuhkurinen teki sanakartan viime kesänä, kun uimahalli Vesihiisi oli kiinni remontin vuoksi.
“Se tarkoitti tiivistä tietokoneella istumista reilun kuukauden ajan. Välillä sain toki olla pihalla havainnoimassa alueen alustan muutoksia eli että muuttuuko asfaltti laatoitukseksi vai vaikkapa soraksi”, hän sanoo.
Sanakartta on tiettävästi Rovaniemen toinen
Peuhkurisen mukaan Rovaniemen kaupungin tiloista ei ole aiemmin tehty sanakarttoja. Myöskään muut rovaniemeläiset toimijat eivät ole tiettävästi niitä tehneet, sillä valtakunnallisessa Sanakarttapankissa on Rovaniemeltä ainoastaan Lapin näkövammaisten palvelukeskus.
Sanakartoista kuitenkin hyötyisi moni, sillä näkövammarekisterin mukaan Rovaniemellä on varmuudella ainakin 196 näkövammaista. Todellisuudessa heitä on kuitenkin enemmän. Valtakunnalliseen arvioon suhteutettuna heitä olisi Rovaniemellä 600 henkilöä.
Uimahallin esteettömyys paranee askel askeleelta
Meri Peuhkurisen aloitteesta uimahalli Vesihiidessä on parannettu esteettömyyttä pala palalta: avustaja-opaskoirille on hankittu häkit, suihkutuolit on uusittu, kaiteita lisätty, invapukuhuoneen suihkuverhon vetämiseen on tulossa apuväline ja niin edelleen.

Peuhkurisen aloitteesta uimahallin aulaan on järjestetty häkki näkövammaisten opaskoirille.
Jos Rovaniemelle saadaan uusi uimahalli, Peuhkurisella riittää ideoita:
“Invapukuhuoneiden käyttäjien kulun altaalle voisi huomioida paremmin. Nyt asiakas menee hissillä alas pukemaan invapukuhuoneeseen ja kulkee sitten ylös aulan läpi uikkarissa altaille, ja siinä ehtii tulla kylmä.”
Peuhkurinen on kunnostautunut esteettömyysasioissa myös vapaa-ajalla. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä näkövammaisten ja opaskoirien parissa jo 16 vuoden ajan.
“Näkövammaiset soittelevat minulle, että onko siinä risteyksessä jotain outoa, kun koira ei mene siitä. Sanon, että käyn töiden jälkeen katsomassa ja sitten kerron, että joo siinä on tietyö, kierrä siitä ja siitä”, hän kuvaa.
Miten Peuhkurisella riittää intoa kaikkeen tähän?
“Saan voimia siitä, kun voin auttaa ihmisiä. Ja samalla oma osaaminen karttuu.”