Rovaniemen kaupunki luopuu WhatsAppin käytöstä

Julkaistu 31.10.2022 15:21

Kiellon syynä on sovellusten puutteellinen tietoturva, tietosuoja sekä kohonnut riski kyberturvallisuudessa.

Rovaniemen kaupunki on kieltänyt työntekijöiltään kaupallisten pikaviestisovellusten käytön työasioissa ja työntekijän laitteilla. Kielto koskee esimerkiksi WhatsApp-, Signal- ja Telegram-sovelluksia sekä muita vastaavia kaupallisia pikaviestisovelluksia, joita ei ole erikseen hyväksytty käytettäväksi.

Aiemmin kaupunki on suositellut WhatsAppin välttämistä. 

Kiellosta päätti kaupungin tietoturva- ja tietosuojatyöryhmä. Kaupunki tiedotti työntekijöitään asiasta maanantaina 31.10. ja kielto tuli voimaan heti. Työntekijöiden on poistettava WhatsApp-sovellus työlaitteiltaan. 

WhatsApp on ollut käytössä esimerkiksi päiväkodeissa, jotka ovat käyttäneet kanavaa viestimiseen vanhempien kanssa. Päiväkoteihin tulee ensi viikosta alkaen korvaava viestisovellus, josta tiedotetaan tämän viikon aikana. Siihen asti päiväkotiin voi olla yhteydessä tekstiviesteillä. 

Myös muissa yhteyksissä WhatsApp korvataan tekstiviestillä ja muilla myöhemmin ilmoitettavilla viestintäkanavilla. 

Syynä kiellolle puutteellinen tietoturva ja tietosuoja

Kiellon syynä on sovellusten puutteellinen tietoturva, tietosuoja sekä kohonnut riski kyberturvallisuudessa. 

Kaupungin linjaus perustuu muun muassa EU-tuomioistuimen vuonna 2020 tekemään ratkaisuun, jossa todetaan, että Yhdysvaltojen lainsäädäntö antaa maan tiedusteluviranomaisille mahdollisuuden päästä käsiksi Yhdysvalloissa sijaitsevaan dataan. 

Rovaniemen kaupungilla ei ole keinoja valvoa, miten henkilötietoja käytetään pikaviestisovelluksissa, eikä kaupunki voi varmistaa tietosuoja-asetuksen velvoitteiden toteutumista. Lisäksi on epävarmaa, miten sovelluksessa käsiteltävä tieto on turvattu ja miten tiedon säilyttäminen ja tietojen poistaminen hoidettu.

Turvallisen pikaviestisovelluksen hankintaa valmistellaan

Rovaniemen kaupungin teknologinen yhteistyökumppani LapIT Oy kilpailuttaa tietoturvallista pikaviestisovellusta. Tämänhetkisen tiedon mukaan LapIT:n tekemä kilpailutus on valmis kesällä 2023.


 

Jaa sivu