Rovaniemen kaupunki on jakanut vuoden kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalkinnot

Julkaistu 7.9.2020 14:17

Jo vuosia palkinnot on jaettu Rovaniemi-viikon ensimmäisenä päivänä eli tänään Rovaniemi-päivänä 7. syyskuuta.

jonnet.jpg
Turbojonnet ovat tehneet useamman vuoden ajan pitkäjänteistä työtä rovaniemeläisen pelikulttuurin elävöittämiseksi ja nuorten harrastusmahdollisuuksien vahvistamiseksi. Palkinnon vastaanottivat Sami Niska ja Otto Vuomajoki.

Kulttuuripalkinto 2020 Piste Kollektiiville

Ammattitaiteilijoiden ja taidekasvattajien yhteisö Piste Kollektiivi on palkittu Rovaniemen kaupungin kulttuuripalkinnolla. Kollektiivi tuottaa esityksiä ja tapahtumia sekä tuottaa taidekasvatusta ja yhteisöllisiä taidehankkeita. Palkinnon perusteluissa todetaan, että toiminnallaan Piste Kollektiivi edistää taiteilijoiden vuoropuhelua yhteisönsä, yhteiskunnan ja ympäristön kanssa. Alueellisten kiertueiden lisäksi Piste Kollektiivin teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Venäjällä, Englannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on Piste Kollektiivin erityinen vahvuus.

piste kollektiivi syksy 2020 kulttuuripalkinto kuva matti selin.jpg
Piste Kollektiivi 

Kulttuuritekopalkinnot 2020

Kotimuseotalo ja kesäkahvila Liina, Sonka

Rovaniemen kaupunki palkitsee kulttuuritekona Kotimuseotalon herättämisen uuteen eloon Songan kylällä.Terhi Vanhan aikaansaamana Kesäkahvila Liinan toiminta on avannut kävijöille Hiskin vanhan kotimuseotalon ovet, jossa paikallinen historia, esineistö, käsityöperinne ja tarinat tulevat tutuksi kävijöille tehden samalla arvokasta kulttuuriperinnön elvytys- ja ylläpitotyötä.

Kotimuseotalolla on myös mahdollista tutustua menneeseen aikaan pelastettujen videoiden avulla (vuosilta 1986-92), aiheina tervanpoltto ja kesäjuhlat Songassa. Aiheita ja teemoja, jotka mitä parhaimmalla tavalla tavalla tuovat esiin paikallista, rovaniemeläistä kyläkulttuuria.

Yhteisöllisyys ja tapahtumat kotimuseotalolla tuovat vireyttä Songan kylälle ja osaltaan ylläpitävät hyvinvointia kyläläisten keskuudessa. Asiakkaiden palaute kotimuseotalosta ja kesäkahvila Liinasta on ollut innostunutta ja hyvää. Talo kahviloineen on avoinna syksyllä tilauksesta ryhmille ja joulun aikaan palvelee joulukahvila.

liina.jpg
Terhi Vanha antoi uuden elämän Songan vanhalle kotiseutumuseon talolle.  

Kulttuuriyhdistys Valsa ry - Ilmastonmuutos - Kuumempaa hottia - näyttelysarja

Rovaniemen kaupunki palkitsee toisena kulttuuritekona Kulttuuriyhdistys Valsa ry:n näyttelysarjan, jonka aihevalinta oli todella ajankohtainen, monipuolinen ja kiinnostava. Erinomaista oli, että taiteilijat mahdollistivat sarjan lopussa vuonna 2020 Rovaniemen kuvataidekoulun näyttelyn osana näyttelyjen sarjaa. Taidekasvatustyö ja sen tukeminen on ilmastonmuutostekojen lailla tärkeää yhteistä tulevaisuuden ennakointityötä. Lasten ja nuorten äänet, kuvat ja ajatukset on tärkeää saada näkyviin ja kuuluviin ja nuoret ottamaan kantaa heille ja yhteiselle tulevaisuudelle tärkeisiin asioihin. Tässä tapauksessa ympäristöteemojen ja ilmastonmuutoksen käsittelyn avulla, taiteen keinoin, taiteilijat ja nuoret yhdessä.

valsa.jpg
 Kulttuuriyhdistys Valsa ry otti vastaan palkinnon vuoden kulttuuriteosta. 

Liikunnan ja urheilun palkinnot

Vuoden rovaniemeläinen urheilija: Juoksija Johanna Peiponen, Rovaniemen Lappi

Lapin Urheilutoimittajakerho ry esittää vuoden urheilijaa, jonka sivistyslautakunta valitsee. Tänä vuonna rahapalkinnolla palkittava Johanna Peiponen, joka juoksi SM-kultaa 10 000 metrillä, sijoittui toiseksi Ruotsi-maaottelussa 10 000 metrillä ja ylsi maastojuoksun PM-kilpailussa neljänneksi.

peipo.jpg
Johanna ja Aira Peiponen

Vuoden liikuntateko tai –tapahtuman palkinto lentopallon Power Cup -turnaukselle

Rovaniemellä kesäkuussa 2019 järjestetty Power Cup on vuosittain järjestettävä maailman suurin lasten ja nuorten lentopalloturnaus. Tapahtuma järjestetään aina kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna koulujen päättymisen jälkeen. Lentopalloliitto valitsee järjestämispaikkakunnan vuosittain. Rovaniemellä tämän huikean turnauksen järjestämisvastuussa oli Woman Volley Ry tiiviissä yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa. Opiskelijoita oli mukana mm. matkailu-, tanssi-, nuoriso- ja liikunta-alalla. 

Rovaniemellä turnaukseen osallistui 680 joukkuetta, 5600 pelaajaa. Turnauksen aikana pelattiin yli 4000 ottelua 250 kentällä. Turnauksen kisakeskuksena toimi Santasport Ounasvaaralla ja lisäksi pelattiin Susivoudin ja Rommelin kentällä. Rovaniemellä pelattiin otteluita myös yöttömän yön auringon alla puoliltaöin, jota ei ole tapahtunut missään aikaisemmin. Kaiken kaikkiaan Rovaniemellä oli kisavieraita reilusti yli 10 000. Turnauksen aikana järjestettiin paljon oheistoimintaa, joka mahdollisti turnauskävijöille mahdollisuuden tutustua kauniiseen luontoomme.

Rovaniemellä tapahtuman järjestelyissä oli mukana lisäksi yli 800 talkoolaista, jotka mahdollistivat tapahtuman onnistuneen toteutuksen yhdessä Woman Volleyn
tapahtuman koordinaatioryhmän kanssa. Tapahtuman paikallispäällikkönä toimi Terhi-Mari Mäkikyrö. Kaiken kaikkiaan tapahtuma sai loistavat arvioinnit kisavierailta ja lentopalloliitolta. Järjestelyt onnistuivat kaikilta osin aivan nappiin.

woman.jpg

Power Cupin palkinnon kävi pokkaamassa Woman Volleyn puheenjohtaja Mari Jolanki. 

Vuoden nuorisotekopalkinto 2020 Turbojonneille

Turbojonnet on 20-vuotiaiden rovaniemeläisten nuorten avoin toimintaryhmä, jossa on mukana pelaamisesta ja pelimaailmasta kiinnostuneista nuoria. Turbojonnet ovat tehneet useamman vuoden ajan pitkäjänteistä työtä rovaniemeläisen pelikulttuurin elävöittämiseksi ja nuorten harrastusmahdollisuuksien vahvistamiseksi. Heidän vapaaehtoistoimintansa on mahdollistanut kaikille nuorille ilmaisia ja avoimia LAN- tapahtumia sekä pienempiä viikoittaisia pelitapahtumia. Turbojonnien toiminta on saanut alkunsa nuorten omaehtoisesta harrastustoiminnasta, mitä he ovat määrätietoisesti ja pyyteettömästi kehittäneet kaikkia rovaniemeläisiä nuoria palvelevaksi.

Rovaniemen kaupungin näkökulmasta nuorten oma, ajassa elävä harrastustoiminta ja yhteinen tekeminen on erinomainen tapa edistää nuorten osallisuutta ja sen myötä syntyvää yhteisöllisyyden kokemusta.

Vuoden seuratoimitsija on Jarno Mustonen

Palkinnon Mustonen saa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnasta Rovaniemen Reippaan nyrkkeilyjaostossa sekä seuran johtokunnassa. Jarno Mustonen on toiminut kansainvälisten ja kansallisten kilpailujen järjestelyissä, kansainvälisenä tuomarina MM- ja EM-kilpailuissa ja kansainvälisissä nyrkkeilyturnauksissa sekä Suomen Nyrkkeilyliiton tuomarikouluttajana.

jarno.jpg

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia