Rovaniemen kaupunki on ottanut käyttöönsä työsuhdepyöräedun - Tarja Sikiö ehti ensimmäisten joukossa hankkimaan sähköpyörän

Julkaistu 20.9.2023 9:34

Rovaniemen kaupunki tarjoaa nyt henkilökunnalleen mahdollisuuden hankkia itselleen helpolla tavalla työsuhdepyörä. Kaupungin varhaiskasvatuksen opettaja ja työsuojeluvaltuutettu Tarja Sikiö on ajanut koko kuluvan syksyn työmatkat upouudella sähköpyörällään.

työsuhdepyörä.jpg
Tarja Sikiö hyödynsi työsuhdepyörä edun ensimmäisten joukossa.

- Olen ollut Rovaniemen kaupungin palveluksessa jo lähes 40 vuotta ja kyllä nyt täytyy sanoa, että tämä pyörä on ollut ihan paras työsuhde-etu, Tarja Sikiö iloitsee.

Kelillä kuin kelillä Tarja Sikiö hyppää sähköpyöränsä satulaan, sillä autoa tai ajokorttia nainen ei omista. Aktiivisena arkipyöräilijänä hän osaa arvostaa upouutta, laadukasta menopeliään.

- Voin polkea sähköavusteisella pyörälläni pitkiäkin matkoja. Työpaikan ja kodin välisen liikkumisen lisäksi minulla on päivän mittaan eri puolilla kaupunkia työasiointiin liittyviä käyntejä, joten yhden päivän aikana kilometrejä voi kertyä varsin runsaasti. Monesti siirtymiin kuluu aikaakin vähemmän kuin autolla, hän kertoo. 

Työsuhdepyörän hankintaprosessia ja sopimuksen tekoa Tarja arvioi sujuvaksi ja helpoksi. Hän itse hankki pyöränsä paikallisesta kivijalkaliikkeestä, mutta myös verkkokauppojen malli- ja merkkivalikoimat olisivat olleet käytössä.

- Minun viestini kaikille kaupungin palveluksessa työskenteleville on se, että jos haluat lisätä omaa liikkumistasi ja kohentaa terveydentilaasi, niin tartu tähän mahdollisuuteen hankkia helposti laadukas, hyvin varusteltu pyörä - joko sähköllä tai ilman. Hyvällä pyörällä matka sujuu kuin tanssi, hän innostaa.

Merkittäväksi työmatkapyöräilyn eduksi Tarja Sikiö nostaa raikkaan ulkoilman. Monilla työpäivään ei mahdu paljon muuta kuin sisätiloissa oloa.

- Pyörällä liikkuminen on ainoastaan pukeutumiskysymys. Aina on hyvä ilma hypätä satulaan!

Pitkään toivottu etu

Rovaniemen kaupungin uusi työsuhde-etu on ollut selvästi odotettu ja toivottu. Tästä kertoo se, että elokuun puolivälin tienoilla julkistettu mahdollisuus hankkia itselleen mieluinen sähkö- tai tavallinen pyörä oli heti menestys. Jo yli 110 työsuhdepyörää on jo liikenteessä ja uusia sopimuksia tehdään koko ajan tasaiseen tahtiin.

Rovaniemen kaupungin palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnion mukaan innostusta on lisännyt sekin, että työsuhdepyörää saa nimestään huolimatta käyttää työmatkojen lisäksi normaalisti vapaa-ajalla ja harrastuksissa.

- Suosio oli kyllä odotettavissakin, sillä aihe on ollut paljon julkisuudessa ja työsuhdepyöräetua ovat työnantajat ottaneet käyttöön ympäri Suomea. Rovaniemellekin tätä on toivottu jo pidemmän aikaa, kertoo Paavo Aarnio.

Parasta tässä edussa on Aarnion mukaan se, että hankintaprosessi on helppo ja sujuva. Etu myös kuuluu kaikille työntekijöille, mutta hiljattain kaupungin palvelukseen tulleille vasta koeajan jälkeen. Samoin määräaikaisilla työntekijöillä on oikeus työsuhdepyöräetuun, mikäli työsuhdepyörän leasingkausi päättyy ennen työsuhteen päättymisajankohtaa.

- Pyörän ostaja menee itse kumppaniyrityksen liikkeeseen tai verkkokauppaan ja valitsee itselleen sopivan pyörän. Tämän jälkeen ostaja hyväksyy leasingsopimuksen ja vahvistaa tilauksen palveluntarjoajan portaalissa ja pyörä toimitetaan. Sopimukseen voi sisällyttää halutessaan myös huoltobudjettia, Aarnio selittää.

Mikä työsuhdepyörä?

Työsuhdepyörä on verovapaa luontoisetu, joka on osa työntekijän kokonaispalkkaa.

Työsuhdepyörän verotusarvo sisällytetään työntekijän kuukausittaiseen kokonaispalkkaan ja henkilön rahapalkka alenee vastaavasti luontoisedun verotusarvon verran (kokonaispalkka pysyy ennallaan). Vuonna 2023 verotusarvo on verovapaata tuloa enimmillään 100 €/kk eli 1200 €/vuosi.

Työsuhdepyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön sekä työ- että vapaa-ajalla. Pyörän käyttäjä noudattaa ajaessaan tieliikennelakia, ja kiinnittää erityistä huomiota lakisääteisten turvavarusteiden käyttöön.

Edun vaikutuksen työntekijän palkkaan voi laskea oheisella laskurilla: https://fillari.oomi.fi/
 (Huom! Laskurin antama tieto on suuntaa antava. Edun vaikutuksen palkkaan voi tarkastaa OmaVero -palvelussa).

Työntekijä valtuuttaa työnantajan perimään työsuhdepyörän verotusarvon palkastaan, sekä sitoutuu vastaamaan pyöräedusta koituvista kustannuksista ohjeistuksen mukaisilla ehdoilla.

Työsuhdepyörä on vakuutettu palveluntarjoajan toimesta. Vakuutuksesta korvataan varkaudesta, ilkivallasta tai tapaturmasta pyörälle aiheutunut vahinko. Tarkemmat tiedot vakuutuksesta ja sen ehdoista löydät käyttöehdoista. Vahinko- ja varkaustilanteessa asiakaspalvelu hoitaa asiakkaan puolesta asioinnin vakuutusyhtiön suuntaan. Vakuutuksen omavastuu on 150 €/pyörä/vahinko.