Rovaniemen kaupunki on varautunut energiatilanteeseen

Julkaistu 26.9.2022 11:00

Talvikaudella 2022–2023 on ennakoitu häiriöitä sähkön hintaan ja saatavuuteen. Tällä on vaikutuksia Rovaniemen kaupungin toimintaan ja palveluihin. Rovaniemen kaupunki varautuu muuttuvaan energiatilanteeseen eri tavoin kaupunkilaisten palveluiden varmistamiseksi.

Roi_talvikuvat 2021-8.jpg
Kuva: Samu Rötkönen / Rovaniemen kaupunki
Kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuden eteen ja sähkön ja lämmön säästämiseksi. Myös uusia energiansäästökeinoja voidaan ottaa talvikaudella käyttöön. 

"Tälläkin hetkellä kaupungin kiinteistöissä lämmitystä ja ilmanvaihtoa lasketaan öisin sellaisissa kohteissa, joissa se on mahdollista ja joiden toiminta ei edellytä ympärivuorokautista tasaista lämpöä tai ilmanvaihtoa. Kiinteistöjen valaistusta uusitaan järjestelmällisesti energiatehokkaaksi", kertoo tilapalvelupäällikkö Pekka Latvala

Esimerkiksi Ounasvaaran palloiluhalliin on vaihdettu led-valaisimet. Valojen ohjaus on automatisoitu siten, että valot tunnistavat liikkeen eli syttyvät ja sammuvat sen mukaan, miten palloiluhalli on käytössä. 

"Aiemmin valot paloivat koko ajan kello 7–22 välillä. Tällä uudistuksella energiaa säästetään arviolta 60 prosenttia", kertoo kunnossapitoinsinööri Marko Rautio

Yksi keskeinen säästökeino on katuvalaistuksen uusiminen ledeihin. Rovaniemellä uusissa katuvalaistuksissa käytetään pelkästään ledejä. Katuvalaistuksen ohjauslaitteita on päivitetty järjestelmään, joka tekee valaistuksen etäohjaamisesta mahdollista. Led-valoissa on otettu käyttöön automaattinen 50 prosentin yöhimmennys. Katuvalaistuksessa led-valaisimien osuus on 60 prosenttia. Led-valoista saatu vuotuinen sähkönsäästö on noin 2 miljoonaa kilowattituntia, joka vastaa 100 omakotitalon vuotuista kulutusta.

"Myös jouluvalot on vaihdettu led-valoihin, joten niiden sähkönkulutus on hyvin maltillinen. Jouluvalot sytytetään siis myös tänä vuonna rovaniemeläisten ja matkailijoiden iloksi", Rautio sanoo. 

Katuvalojen etäyhteyteen on ohjelmoitu varalta pikapainike valojen sammuttamiseksi siltä varalta, että tulisi tarve reagoida nopeasti sähköpulaan. Tällainen tilanne voi tulla kysymykseen, jos valtakunnalliselta kantaverkkoyhtiöltä Fingridiltä tulisi pyyntö rajoittaa sähkönkulutusta tilapäisen sähköpulan vuoksi. Tällaisessa tapauksessa Fingridin ohje koskee myös verkkoyhtiöitä, jolloin paikalliset jakeluverkonhaltijat joutuvat katkaisemaan sähköjä aluettain ja vuorottelemaan sähkötöntä aluetta eri puolilla kaupunkia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.

"Olemme varautuneet huolella tilanteeseen ja pyrimme minimoimaan vaikutukset rovaniemeläisten arjessa. Jos rajoituksiin kuitenkin joudutaan, niitä tehdään todennäköisesti vain pienelle osalle sähkönkäyttäjiä kerrallaan. Jakelun keskeytykset ovat hallittuja ja jatkuvat maksimissaan kaksi tuntia kerrallaan", kertoo Rovaniemen Verkon toimitusjohtaja Joni Hemmilä

Valmiutta on myös muihin toimenpiteisiin, jos sellaisiin tulee tarve. Kaupunki on aktiivisesti mukana kuntien yhteisessä turvallisuusverkostossa, jossa käydään lävitse kuntien mahdollisuuksia säästää energiaa.  

Kaupunki on varautunut kriittisten toimintojen jatkuvuuden varmistamiseen myös erilaisissa sähkön- ja lämmönjakelun häiriötilanteissa.  Esimerkiksi kaupunki on sopinut verkkoyhtiöiden kanssa kriittiset kohteet, joissa kiinteistöjen sähkönsyötön katkaisua vältetään mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi niiden sähkönsaantia varmistetaan aggregaattien avulla.

Neuvoja ja ohjeita energiansäästöön ja varautumiseen

Varautuminen on osa kuntien perustehtävää, ja myös Rovaniemi on varautunut erilaisiin poikkeusoloihin. Kotitalouksien itsenäisestä varautumisesta on kuitenkin suuri apu yhteiskunnalle ja ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa ajankohtaisista tilanteista riippumatta aina varautua häiriötilanteisiin, kuten sähkö- tai vesikatkoihin. Kannustamme myös kaikkia Rovaniemen asukkaita ja yrityksiä säästämään energiaa.

Kokosimme vinkkejä energiansäästöön ja varautumiseen. 

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva:
Energiansäästö kotitalouksissa
Pakkasiin varautuminen

Energiataollisuus:
Ohjeet häiriöihin ja varautumisen muistilista

72 tunnin varautumissuositus:
72tuntia.fi
Tunnetko 72 tunnin varautumissuosituksen? Kotona tulisi pärjätä kolme vuorokautta kotivaran turvin

Fingrid:
Suomen sähköjärjestelmän ajantasainen tila eli sähkön tuotanto ja kulutus

Energiateollisuus:
Tietoa sähkökatkoista
 

Jaa sivu