Rovaniemen kaupunki tarjoaa lapsiperheille tukea arjesta selviytymiseen

Julkaistu 19.10.2017 10:28

Lapsiperheiden kotipalvelu on tarkoitettu perheille, joissa vanhempien voimavarat eivät riitä lapsista ja kodista huolehtimiseen.

eetu.jpg
Julkisuudessa on viime aikoina esitetty väitteitä, että lapsiperheet eivät saa Rovaniemen kaupungilta tarvitsemaansa kotipalvelua vaikeissakaan elämäntilanteissa. Kaupunki haluaa korjata tätä käsitystä. Esimerkiksi tänä vuonna kotipalvelua on annettu kaikille asiakkaille, jotka ovat ottaneet yhteyttä johtavaan perhetyöntekijään ja täyttäneet perusturvalautakunnan asettamat kriteerit. Palvelua halutaan antaa sitä tarvitseville myös jatkossa. 

Lapsiperheiden kotipalvelu on tarkoitettu perheille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista tukea arjessa selviytymiseen. Apua saa tilanteisiin, joissa elämä on muutoksessa ja vanhempien voimavarat eivät riitä lapsista ja kodista huolehtimiseen. Taustalla voi olla esimerkiksi raskauteen liittyviä vaikeuksia, synnytyksen jälkeistä masennusta, vauvaperheen univelkaa, uupumusta, lapsen tai vanhemman sairastuminen, vanhempien ero, mielenterveysongelmia, perheen läheisen kuolema ja niin edelleen. 

Kotipalvelun tarkoitus on tukea perhettä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta vanhempien voimavarat saadaan palautettua ja perheen arki raiteilleen. Tukea tarjotaan yleensä parista kuukaudesta noin puoleen vuoteen. Tarvittaessa jaksot voivat olla pidempiä. 

Kotipalvelu auttaa esimerkiksi siivouksessa, ruuanlaitossa, pyykkäyksessä ja lastenhoidossa. Kotipalvelun työntekijä voi myös viedä lapset ulos, jotta vanhempi voi hengähtää tai tehdä rauhassa kodinhoitoon liittyviä töitä. 

Kotipalvelu ei kuitenkaan tee pelkkää siivousta, tarjoa pelkkää lastenhoitoapua tai kuljeta lapsia päivähoitoon tai kouluun. Kotipalvelu ei myöskään tarjoa lastenhoitoapua, jotta vanhempi pääsee harrastuksiin tai hoitamaan asioita.  

Kotipalvelu on matalan kynnyksen palvelu, ja asiakkaaksi pääsee ilman lähetettä. Kotiapua toivovan vanhemman tulisi olla puhelimitse yhteydessä suoraan johtavaan perhetyöntekijään (ma-pe klo 9–15, p. 0400-695005 tai 016-3225300). Tämän jälkeen johtava perhetyöntekijä arvioi, oikeuttaako tilanne kunnalliseen lapsiperheiden kotipalveluun.

Kotipalvelusta peritään maksu, joka määräytyy perheen koon ja bruttotulojen mukaan. Pienimpiin tuloluokkiin kuuluville palvelu on maksutonta. Jos esimerkiksi lapsen kanssa yksin asuvan äidin bruttotulot alittavat 1057 euroa, maksua ei peritä. Kahden vanhemman ja kahden lapsen perheessä tuloraja on 2050 euroa. Tarkempaa tietoa palvelusta ja tulorajoista saa Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevän perhetyön nettisivuilta

Lisätietoa: Marja Leena Nurmela, perhesosiaalityön palveluesimies, marjaleena.nurmela(at)rovaniemi.fi, p. 050-5743547
Raili Ronkainen, johtava perhetyöntekijä, raili.ronkainen(at)rovaniemi.fi, p. 0400-695005
 

Jaa sivu