Opetusalalla työvoiman liikkuvuus on lisääntynyt. Erityisesti Rovaniemi on ulkopaikkakuntalaisille yhä vetovoimaisempi koulutuskaupunki. Keväällä 2021 kaupungin luokanopettajien, lehtoreiden ja erityisopettajien tehtäviin tuli virkahaun käynnistyttyä hieman yli 200 hakemusta. Mikä vetää Rovaniemelle? Kysyimme tätä kolmelta kaupunkiin muuttaneelta opetusalan uudelta kasvolta.
Juha Kotala, luokanopettaja
"Luonto houkutti takaisin Rovaniemelle”
Valmistui kasvatutieteen maisteriksi Rovaniemeltä vuonna 2008, jonka jälkeen muutti Helsinkiin. Yhteensä 13 vuotta opetusalan töitä. Ykkösluokan luokanopettaja Ounasrinteen koulussa 1.8 2020 lähtien.
Mistä ja miksi muutit juuri Rovaniemelle?
Olemme tavanneet vaimoni kanssa Rovaniemellä, jossa molemmat opiskelimme Lapin yliopistossa. Teimme yhdessä myös muusikon ja näyttelijän töitä opiskelujen ohessa. Työkuviot veivät meidät kuitenkin Helsinkiin, jossa viihdyimme 10 vuotta ja saimme kaksi lasta. Takaisin vaimoni kotipaikkakunnalle Rovaniemelle meitä houkutti luonto, hyvät kulkuyhteydet eri puolille Suomea ja turvallinen ympäristö lapsillemme. Rovaniemi on myös kansainvälinen kaupunki, jossa on paljon mahdollisuuksia harrastaa ja yrittää.
Millaiset tunnelmat uudesta kotikaupungista ja työpaikasta ensimmäisten kuukausien jälkeen?
Muutimme poikkeukselliseen aikaan Rovaniemelle, joka yleensä talvella vilisee turisteja. Nyt kaupunki on ollut hiljainen, vaikka pääasiassa arkemme rullaa normaaliin tapaan keskittyen perheen kanssa yhdessäoloon ja työhön. Olemme ottaneet perheen kanssa haltuun talvilajeja, luistelua, hiihtoa ja laskettelua sekä liikkuneet muutoinkin luonnossa tavallista enemmän. Lähilaavut ja ulkoilureitit ovat tulleet tutuiksi. Työn osalta sanoisin, että työ on haastavaa, mutta palkitsevaa. Oppilasaines on hyvin erilainen kuin Helsingissä. Ounasrrinteen koulu on rakennuksena huippumoderni ja opetuksen taso Rovaniemellä on erittäin korkea.
Millaisia haasteita korona on tuonut kotiutumiseen?
Normaalisti olisimme todennäköisesti reissanneet ja nauttineet lähellä olevista tunturikeskuksista. Nyt olemme joutuneet karsimaan käyntejä kodin ulkopuolella. Kyllähän Rovaniemi on hyvin erilainen kaupunki näin koronan aikaan kuin normaalisti, kun kulttuurikenttä on hiljainen. Onneksi luonnossa on tilaa kaikille ja turvavälejä on helppo pitää.

Rovaniemen uusi opetuspäällikkö Jussi Kainulainen on työskennellyt eri puolilla maailmaa, viimeksi Malesiassa.
Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö
“Päädyin päiväntasaajalta napapiirille”
Työkokemusta opetusalalta erityisopettajana ja vararehtorina kahdeksan vuotta sekä opetushallinnossa melkein kaksi vuotta Kokkolan kaupungin kehittämispäällikkönä. Lisäksi ulkomaan työkokemusta Laosista, Arabiemiraateista ja Malesiasta yhteensä 12 vuotta. Aloitti opetuspäällikkönä Rovaniemen kaupungin koulutuspalveluissa 1.2.2021.
Mistä ja miksi muutit juuri Rovaniemelle?
Olin kymmenen vuotta yhtäjaksoisesti töissä ulkomailla ja paluu Suomeen muhi mielessä jo pidemmän aikaa. Kun edellinen työsopimus Malesiassa oli tulossa loppuun joulukuussa 2020, aloin etsiä töitä aktiivisesti ja Rovaniemen kaupungilla oli avoinna opetuspäällikön vakinainen virka. Työnkuva tuntui hyvin mielekkäältä ja Rovaniemi oli erittäin houkutteleva vaihtoehto yliopistokaupunkina sekä Lapin pääkaupunkina. Päädyin siis päiväntasaajalta napapiiriile.
Millaiset tunnelmat uudesta kotikaupungista ja työpaikasta ensimmäisten kuukausien jälkeen?
Ensivaikutelma on ollut hyvin positiivinen. Ihmiset ovat ottaneet minut ystävällisesti vastaan ja työyhteisössä on miellyttävä työilmapiiri. Pidän myös kaupungin keskustan alueesta, missä kaikki palvelut ovat pienellä alueella ja helposti ulottuvilla.
Millaisia haasteita korona on tuonut kotiutumiseen?
Koronan vuoksi työ tapahtuu pääsääntöisesti etänä ja online-kokousten muodossa, mikä on tietysti hieman hankaloittanut tutustumista uusiin työkavereihin. Pikku hiljaa kuitenkin nimet sähköpostiosoitteiden takana ovat saaneet kasvot ja asioiden hoitaminen on helpottunut.
Hanna Koivula, oppimisen tuen erityisasiantuntija
“Viimeiset 10 vuotta olen taivutellut miestäni Rovaniemelle”
Aloittanut työuransa henkilöstöarvioinnin parissa ja sen jälkeen työskennellyt koulupsykologina Hyvinkäällä ja Helsingissä 13 vuotta. Toiminut Rovaniemellä oppimisen tuen erityisasiantuntijana ja vastaavana koulupsykologina elokuusta 2019 lähtien.
1. Mistä ja miksi muutit juuri Rovaniemelle?
Muutimme perheemme kanssa Helsingistä Rovaniemelle, sillä mieheni on syntyperäinen rovaniemeläinen. Vaikka itse olen lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt pääkaupunkiseudulla, olin meistä innostuneempi muuttamaan Rovaniemelle. Itse asiassa viimeiset 10 vuotta olen taivutellut, että voisimmeko kokeilla asumista Lapissa.
2. Millaiset tunnelmat uudesta kotikaupungista ja työpaikasta ensimmäisten kuukausien jälkeen?
Rovaniemi alkoi tuntua nopeasti kodilta. Kaupunki on sopivan kokoinen, ei liian pieni eikä suuri. Liikkuminen paikasta toiseen on nopeaa ja sujuvaa. Luonto on lähellä. Myös harrastusmahdollisuuksia löytyy paljon, laidasta laitaan. Kulttuuritarjontaakin on löytynyt yllättävän paljon. Lapsiperheen näkökulmasta Rovaniemellä on hyvät ja laadukkaat palvelut. Esimerkiksi päiväkodin toiminnassa ja laadussa ero on kuin yöllä ja päivällä verrattuna pääkaupunkiseutuun.
3. Millaisia haasteita korona on tuonut kotiutumiseen?
Korona ei ole vaikuttanut kotiutumiseen juuri lainkaan,vaikka vierailut kotipaikkakunnalle ovat jääneet. Onneksi etäyhteydet on keksitty ja niiden avulla voi pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Työhön korona on tuonut tottakai uusia haasteita ja oppilashuollollisesti on paljon jouduttu miettimään poikkeustilanteeseen sopivia ratkaisuja. Kaikki on silti sujunut hyvin.