Rovaniemen kulttuuritalot kuuloesteettömiä: Ko­run­din sali ja Lappia-talo tarjoavat tapahtumat ja näyttämön äänet myös kuulokojeen käyttäjille

Julkaistu 1.2.2023 14:00

Kuuloesteettömyys on näkymätöntä ja jää siksi usein huomaamatta. Kuinka voi asioida pankissa tai apteekissa, jos ei kuule virkailijan puhetta? Entä miten voi nauttia konsertista tai teatteri- tai elokuvaesityksestä mikäli kuunteluolosuhteet eivät ole esteettömiä? Nyt Rovaniemellä on tehty isoja, mutta näkymättömiä muutoksia, joiden ansiosta myös kuulolaitteen käyttäjille avautuu täysin uusia mahdollisuuksia päästä nauttimaan kulttuurista. Kaupunkimme teatteri on upeasti Suomen esteettömin.

Ode_To_Rovaniemi_Stills_FullRes_4H2A9122 (1).jpg
Kulttuuritalo Korundin salin konsertit ja muut tilaisuudet on nyt tehty kuuloesteettömiksi.
Kulttuuritalo Korundin salissa on tapahtunut iso, vaikkakin yleisölle näkymätön muutos, joka tekee salin konsertit ja muut tilaisuudet kuuloesteettömiksi. Salin katsomoon on asennettu induktiivinen äänensiirtojärjestelmä, jonka ansiosta kuulolaitteen käyttäjät saavat näyttämön äänet suoraan kuulolaitteeseensa.

Korundissa on jo aiemmin ollut käytössä äänensiirtojärjestelmä, mutta se ei ole toiminut kunnolla. Nyt asennettu järjestelmä on todella helppokäyttöinen. Kuulolaitteen käyttäjän tarvitsee vain painaa laitteestaan T-asento päälle saadakseen esiintyjien äänet laitteeseensa.

Rovaniemen teatteri on nyt Suomen kuuloesteettömin teatteri

Ensimmäisenä kuuloesteettömäksi tekevän järjestelmän otti Rovaniemellä käyttöön Korundi, mutta nyt myös Lap­pia-ta­lo tuo tapahtumatarjontansa kuulokojeen käyttäjille.

Teatterilta löytyvät nyt induktiosilmukat niin narikasta, lipunmyynnistä kuin baaritiskiltäkin sekä vieläpä jokaisesta katsomosta ja lämpiöstä. Tievan näyttämökin on varustettu erillisellä silmukalla mikäli näyttämöllä on paneelikeskustelu tai esitys, jossa on kuulovammainen osallistuja.

Teatterissa asiakkaat eivät tarvitse erillisiä kaulasilmukoita. Kuulolaite ja sen T- tai MT-asento riittää kuulemiseen induktiosilmukan kautta. Kaiken huipuksi ne, joilla on huono kuulo, mutta ei vielä kuulolaitetta, voivat lipunmyynnistä lainata kuunteluavustimia, joilla voi kaikissa yllä kuvatuissa kohteissa kuunnella induktiosilmukan kautta.

Mistä on kysymys?

Esteettömyys
- tilat ja ympäristö, jossa kaikkien on helppo liikkua
- palvelut ja tavarat, jotka ovat kaikkien käytettävissä
- informaatio, joka on kaikkien saavutettavissa

Kuuloesteettömyys
- näkymätöntä ja jää siksi usein huomaamatta

Kuulovammat
- Erilaisia kuulovikoja tai kuulon alenemaa arvioidaan olevan noin 750 000 suomalaisella.
- Kuulokojetta käyttää runsaat 100 000 suomalaisista.
- Kuulolaitteita käyttävien ihmisten kuulemisen kokemukseen vaikuttaa myös äänensiirtojärjestelmän toiminta.

Rovaniemi ja induktiosilmukka
- Yleisimmin käytetty, kuulolaitteen käyttäjän kannalta edullisin ja helppokäyttöisin äänensiirtojärjestelmä on induktiosilmukka, joka on käytössä myös Rovaniemen kulttuuritiloissa.
-  Rovaniemellä silmukka löytyy Korundin, Lappia-talon ja Lyseonpuiston lukion aulan lisäksi muun muassa pääkirkosta, Pohjolan Osuuspankista sekä kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokoustiloista.
- Induktiosilmukka on kaikkien kuulolaitevalmistajien tukema äänensiirtojärjestelmä.

LÄHDE: www.kuuloliitto.fi

hearing-41429.png

Jaa sivu