Rovaniemen valtuusto hyväksyi talousarvion ja piti kiinni päiväkoteja koskevista päätöksistä

Julkaistu 11.12.2023 19:39

Talousarvion lisäksi valtuusto päätti myöntää Lapin yliopistolle miljoonan euron tuen tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Jätkänkynttilä_Aarno_Torvinen.jpg
Rovaniemen kaupunginvaltuusto kokoontui 11.12.2023 vuoden viimeiseen ja tärkeimpään kokoukseensa käsittelemään kaupungin vuoden 2024 talousarviota ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmaa. Käytännössä valtuusto päätti siitä, mihin kaupunki käyttää rahaa tulevina vuosina.

Valtuusto äänesti muun muassa seuraavista asioista:

Terhi Heikkilä (sd) esitti, että Mäkirannan ja Kivikankaan päiväkodit säilytetään kaupungin omana toimintana. Esitys kaatui äänin 30–21. Tämä tarkoittaa, että päiväkodit muutetaan palvelusetelipäiväkodeiksi.  

Laura Tarvainen (vihr) esitti, ettei Kairatien avointa päiväkotia lakkauteta ja että kulut (45 000 euroa) lisätään vuoden 2023 talousarvioon. Esitys kaatui äänin 35–16. Tämä tarkoittaa, että Kairatien avoin päiväkoti lakkautetaan. 

Timo Tolonen (ps) esitti, että kaupungintalon remonttiin varataan 30 miljoonan sijaan 15 miljoonaa. Esitys kaatui äänin 42–9. 

Riku Tapio (kesk) esitti, että kaupungin tilapalvelukeskuksen investoinnista vähennetään sivistyslautakunnan poistama taidehankinnan arvo eli 110 000 euroa. Esitys hyväksyttiin äänin 31–20. (Sivistyslautakunta päätti aiemmin talousarviovalmistelun yhteydessä, että Vaaranlammen ja Napsun monitoimitaloihin ei toteuteta prosenttitaiteen periaatteen mukaisia taidehankintoja. Määräraha ei kuitenkaan kuulunut sivistyslautakunnan vaan tilapalvelukeskuksen talousarvioon. Nyt taidehankinnan määräraha poistettiin tilapalveluilta. Säästökohde säilyi entisellään.) 

Petteri Pohja (kok) esitti, että Ruokasenkadun sillan ja alueen (Ruokasenkatu – Koskikatu) suunnittelua jatketaan 2024 ja sen yhteydessä suunnitellaan vanhan asemarakennuksen kunnostus ja toiminta. Esitys kaatui äänin 36–15.

Petteri Pohja (kok) esitti, että kaupunki käynnistää uimahallin hankesuunnitelman päivityksen ja uuden uimahallin suunnittelu aloitetaan joko Ounasvaaran tai Lampelan alueelle. Esitys kaatui äänin 36–15. 

Lisäksi valtuusto päätti yksimielisesti, että kaupunki jatkaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton avustusta nykyisellä tasolla, eli MLL:lle maksetaan 28 000 euroa tukea vuosittain. 


Valtuusto myönsi miljoonan euron tuen yliopistolle 

Talousarvion lisäksi valtuusto päätti myöntää Lapin yliopistolle miljoonan euron tuen tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Raha otetaan Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta.

Yliopisto haki tukea Arktikum-tiedekeskuksen näyttelyn uudistamiseen, varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmahdollisuuksien kehittämiseen ja Rovaniemen aseman vahvistamiseen opiskelija- ja yliopistokaupunkina. 


Valtuusto myönsi eron Näkkäläjärvelle 


Valtuusto myönsi eron Mikkel Näkkäläjärvelle (sd) Rovaniemen kaupunginvaltuustosta 12.12.2023 alkaen. Näkkäläjärvi valittiin hiljattain SDP:n puoluesihteeriksi. Näkkäläjärven puoluetoveri Elina Holm nousee kaupunginvaltuuston varsinaiseksi jäseneksi jäljellä olevaksi kaudeksi.

Kaikki kokouksessa tehdyt päätökset löytyvät kokouksen pöytäkirjasta, jonka tarkastamaton versio julkaistaan kaupungin verkkosivuilla (linkki alla).