Rovaniemi haluaa parantaa pyöräreitistöä ja rakentaa rullaradan hiihtostadionin kilpalatupohjille

Julkaistu 11.4.2024 9:34

Jos kaupunki saa hankkeille rahoituksen, se järjestää reittisuunnitelmista keskustelutilaisuuden kuntalaisille.

Ounasvaara-9 (1).jpg

Rovaniemen kaupunki aikoo rakentaa uuden pyöräilyreitin hiihtostadionin ja Pajakylän välille sekä kestävöittää Ounasvaaran alamäkipyöräilyreittejä. Tarkoituksena on parantaa liikkujien turvallisuutta ja vähentää luonnon kulumista ohjaamalla kulkijoita virallisille reiteille. 

Lisäksi kaupunki suunnittelee rakentavansa 2,5 kilometrin mittaisen asfaltoidun rullaradan Ounasvaaran hiihtostadionin nykyisille kilpalatupohjille. Rata mahdollistaisi rullahiihdon, -luistelun ja muita rullalajeja. Reitit toimisivat talvella edelleen hiihtolatuina ja kesäaikaan rullahiihtokäytössä.

Kaupunki on hakenut hankkeille EU-rahoitusta Lapin liitolta yhteensä noin miljoona euroa. Kaupungin oma osuus hankkeissa olisi noin 470 000 euroa. 

Jos EU-rahoitus järjestyy, kaupunki järjestää reittisuunnitelmista keskustelutilaisuuden kuntalaisille. Tilaisuuden ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin. 

Hiihtostadionin ja Pajakylän välille turvallinen reitti

Hiihtostadionin ja Napapiirin välille suunniteltu pyöräilyreitti kulkisi välillä Ounasvaara-Nivavaara-Pikku-Olkkavaara-Pajakylä. Reitti rakennettaisiin yhdistämällä olemassa olevaa tieinfraa ja kuntopolkuja, kestävöittämällä alueen luontopolkuja sekä rakentamalla jonkin verran uutta reitistöä pyöräilijöille ja kävelijöille. 

Reitin tarkoituksena on parantaa Rovaniemen houkuttelevuutta pyörämatkailukohteena ja varmistaa, että asukkaat ja pyörämatkailijat käyttävät turvallisia reittejä. Reitti olisi helppokulkuinen ja sopisi monentasoisille pyöräilijöille.  

Ounasvaaralla pyöräily halutaan virallisille reiteille

Ounasvaaralla kestävöitettävistä reiteistä kaksi sijoittuisi jo rakennettuun ympäristöön Ounasvaaran stadionin puoleiselle alueelle. Alueella on entuudestaan alamäkireittejä, joiden perustuksia on tarkoitus korjata. Ajatuksena on sulauttaa reitit entistä paremmin ympäristöön ja parantaa reittien turvallisuutta korjaamalla sulamisvesien aiheuttamia vaurioita.

Lisäksi suunnitelmiin sisältyy kaksi uutta reittiä: yksi kulkisi Ounasvaaran laelta Pullinrantaa kohti ja sieltä takaisin hiihtostadionille, toinen Ounasvaaran laelta kohti Santasportia (Lapin urheiluopisto) ja Jätkänkynttilää. Uusien reittien tekemisessä hyödynnettäisiin olemassa olevia kulku-uria, esimerkiksi huoltoreittiä.

Reittien alustavasti suunnitellut sijainnit selviävät alla olevasta, viitteellisestä kartasta. 

reitit.JPG

Ounasvaaralla on entuudestaan kolme kestävöitettyä, elämyksellistä alamäkireittiä sekä kaksi pidempää, kestävöitettyä maastopyöräilyreittiä. Reitit laskeutuvat Jätkänkynttilän suuntaan ja ne valmistuivat viime vuonna. 

Nyt tehtävän kestävöittämisen tavoitteena on pitää pyöräily virallisilla reiteillä ja vähentää luonnon kulumista tilanteessa, jossa esimerkiksi sähköpyöräily maastossa on lisääntynyt. Reittejä voivat käyttää eri tasoiset pyöräilijät, mukaan lukien matkailijat.

 

Rullarata mahdollistaisi vaativan harjoittelun

Rullarataa on suunniteltu Ounasvaaran hiihtokeskukselta Pullinrannan suuntaan. Rata sijoittuisi hiihtokeskuksen ja ns. Ylävitosen välisille nykyisille valaistuille ulkoilureitti- ja latupohjille, jotka toimivat muun muassa Ounasvaaran talvikisojen kilpalatureitteinä.

Rata olisi profiililtaan osittain haastava ja se olisi tarkoitettu urheilijoille ja kokeneille lajin harrastajille. Radassa olisi myös osia, jotka sopivat aloittelijoille ja joissa on mahdollisuus järjestää hiihdonopetusta turvallisesti.

Nykyisellään rullahiihtäjät käyttävät Rovaniemellä ainoastaan kevyenliikenteenväyliä. Erillinen rullarata mahdollistaisi vaativan tason harjoittelun turvallisissa olosuhteissa ja tarjoaisi kansainvälisesti korkeatasoiset puitteet harrastus-, kilpailu- ja leiritoiminnalle.

Ajatuksena on, että tulevaisuudessa rataan voitaisiin kytkeä älyteknologiaa eli kiinteitä mittalaitteita ja -pisteitä, mikä mahdollistaisi jopa kansainvälisen tutkimus-, kehitys ja innovointiyhteistyön. 

(11.4. klo 11:22: Juttuun lisätty kartta ja täsmennetty Ounasvaaran reittien kuvauksia.)