Rovaniemi jakoi kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotekopalkinnot

Julkaistu 20.3.2023 17:26

Palkinnot jaettiin maanantaina 20. maaliskuuta 2023 Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa.

palkinnot.jpg
Palkitut yhteiskuvassa maanantaina 20.3. kaupunginkirjastolla.

Rovaniemi on jakanut vuoden 2022 kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotekopalkinnot. Palkinnot jaettiin maanantaina 20. maaliskuuta 2023 Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa.  

Palkittavista päätti kaupungin hyvinvointilautakunta kokouksessaan 1.3.2023.

Kulttuuripalkinto: Kemijoen kulttuurituki ry

 Vuonna 2017 perustettu Kemijoen kulttuurituki ry vaalii Lapin kulttuuriperintöä kulttuurin ja taiteen avulla. Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan verkostoitumalla taidealan ammattimaisten ja harrastuspohjaisten toimijoiden kanssa sekä tekemällä yhteistyötä yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Kemijoen Kulttuurituki ry tuotti syksyllä 2022 ensi-iltansa saaneen Karvalakkioopperan. Oopperaa esitettiin neljä kertaa Korundissa ja kaksi kertaa Kansallisoopperassa. Esitykset saivat ansaittua suurta huomiota Rovaniemen lisäksi Lapissa ja valtakunnallisesti kaikissa medioissa. Oopperaa säesti Lapin kamariorkesteri kapellimestarinaan John Storgårds. Karvalakkioopperan lisäksi yhdistys on tuottanut vuonna 2019 huhtikuussa kantaesitetyn monologinäytelmän Minä ja Manueela sekä vuonna 2021 ensi-iltansa saaneen näytelmän Kaksi äitiä.

Kulttuuritekopalkinto: Siepakat ry, Tumman Laineen rannat

Tumman laineen rannat on Siina Toimelan ohjaama allasevakoiden kertomuksiin perustuva kansantanssiteos luonnosta, kotiseudusta ja juurettomuudesta. Hukutettujen kylien teos toi hyvin esille allasevakkojen tarinan tanssin ja musiikin avulla. Teoksen ensi-ilta nähtiin syyskuussa 2022 Korundissa ja se oli osa Rovaniemen Kotiseutupäivien ohjelmaa tuoden yleisön nähtäville musiikin ja tanssin kautta kerrotun allasevakkojen tarinan, jonka kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakat tulkitsi koskettavasti.

Kulttuuritekopalkinto: Tapio Maunuvaara, Korundijazz

Tapio Maunuvaara tekee Korundijazzia koko perheen voimin isolla sydämellä rakkaudesta musiikkiin jonka haluaa jakaa muillekin. Tapio Maunuvaara on tehnyt pitkän uran muusikkona ja opettajana. Hänet on nähty niin Oulu Big Bandin kapellimestarina kuin Norbotten Big Bandin riveissä. Samalla hän on toiminut freelancermuusikkona useissa eri bändeissä sekä orkestereissa, joista mainittakoon mm. UMO Jazz Orkesteri, Aki Sirkesalo ja Lemmenjättiläiset, Sami Saari, Riku Niemi Orkesteri. Lisäksi hän on vuosittain järjestettävän Korundi Jazzin puuhamies yhdessä jazz-yhdistys Jaskan kaverien kanssa.

Korundi jazzia on järjestetty vuodesta 2016 asti. Tapahtuma on korkeatasoinen ja vierailevat solistit edustavat alallaan Suomen huippua. Maunuvaaran verkostot ja tunnettuus jazzpiireissä ovat taanneet toimivan ja laadukkaan festivaalin toteutumisen. Maunuvaara toimii tällä hetkellä Oulun konservatorion yliopettajana.

Nuorisotekopalkinto: Saija Aksovaara / Tanssikoulu HotCakes

Vuonna 2022 tuli Saija Aksovaaralla 25 vuotta täyteen menestyksekkään tanssikoulun perustamisesta Rovaniemelle.

Moni nykyään ammatikseen tanssia tekevä on aikoinaan tanssikoulun kautta lähtenyt maailmalle. HotCakesilla on ollut suuri merkitys tuhansille pohjoissuomalaisille nuorille harrastuksena, kilpaurheiluna, koulutuksena ja tulevaisuuden työnä. Tanssikoulun oppilaat ovat menestyneet useissa eri lajeissa niin SM-, EM- kuin MM-kisoissa ja tanssikoulu on tuonut mainetta Rovaniemelle kansainvälisestikin. Vuosien aikana tanssikoulu on järjestänyt 2500 showesitystä, opettanut 20 000 oppilasta ja pitänyt 40 000 tanssituntia.

HotCakes on tarjonnut nuorille hienon mahdollisuuden harrastaa arvokisamitalitason tanssiharrastusta myös täällä pohjoisessa.

Tanssikoulussa on hyvä henki ja nuoria eteenpäin kannustava meininki. Vuosien aikana tanssikoulu on järjestänyt nuorille lukuisia kilpailumatkoja ja harjoitteluleirejä kotimaassa ja ulkomailla. Turvallisten aikuisten ja hyvien ystävien seurassa nuorten on ollut turvallista matkustaa ja tutustua uusiin kulttuureihin. Matkat ja leirit luovat yhteishenkeä harrastajien keskuuteen ja kehittävät nuorten
sosiaalisia taitoja.

Saija on harrastajille inspiroiva ja kannustava valmentaja, joka välittää jokaisesta nuoresta tanssijasta myös yksilötasolla ja osaa kannustaa eteenpäin ja löytää jokaisen harrastajan vahvuudet. Hän on onnistunut luomaan tanssikouluun vahvan yhteisöllisyyden. Tanssikoulussa syntyneet ystävyyssuhteet kannattelevat nuoria pitkälle aikuisuuteen. Myös Saijan koreografiset taidot ovat saaneet paljon tunnustusta. Hän on hyvä roolimalli monelle nuorelle. Sitkeänä pienyrittäjänä Saija sai pidettyä tanssikoulun pystyssä korona ajan yli.

Vuoden liikuntateko- tai tapahtuma: Agilityn SM-kisat


Agilityn SM-kisat 26.–28.8.2022 Susivoudin kentällä. Tapahtumaan osallistui kymmenien eri rotujen koiria yhteensä 600. Lisäksi tapahtumassa oli noin tuhatta katsojaa ja kilpailijaa eri puolilta Suomea. Kisat järjesti Rovaniemen käyttökoirat ry.

Vuoden seuratoimitsija: Ari Moilanen, Ounasvaaran Atleetti Klubi

Ari on tehnyt vuosikymmeniä töitä Rovaniemellä painonnoston parissa ja panostanut lajin eteen paljon omaa aikaa ja resursseja nostaen kirjaimellisesti rovaniemeläisen painonnostotoiminnan Suomen ja myös maailmankin kartalle. Ari on toiminut vuodesta 2003 lähtien Ounasvaaran Atleetti Klubissa ja valmentaa yli kahtakymmentä junioria ja aikuista, mukaan lukien Hannes ja Hanno Keskitalo. Osaltaan Arin työn ansiosta Ounasvaaran Atleetti Klubi on noussut Suomen vahvimmaksi painonnostoseuraksi. Vuonna 2022 OAK oli kaikkien juniori-ikäluokkien (15-, 17-, 20- ja 23-vuotiaat) SM kisoissa paras joukkue
sekä marraskuussa myös mestaruussarjaliigan seurajoukkueiden mestari. Seurajoukkuekilpailussa OAK:lla oli vuonna 2022 nuorten kilpailussa kolme kärkijoukkuetta.

Ari uurastaa aina myös kilpailutapahtumien ja muiden seuran talkoiden ja tapahtumien järjestelyissä. Hän oli myös vahvasti mukana Rovaniemellä syksyllä 2021 järjestettyjen painonnoston nuorten EM-kisojen valmistelussa ja järjestelyissä. Hän on osallistunut vahvasti Santasportin painonnosto-olosuhteiden kehittämiseen ja luonut suhteita myös ulkomaille.

Ari on järjestänyt useita leirejä mm. Teneriffalla ja tämän Espanjan kanssa virinneen yhteistyön myötä Hannes Keskitalo edustaa vuonna 2023 OAK:n lisäksi myös Teneriffalaista seuraa Espanjan liigassa.

Vuoden urheilija 2022: Hannes Keskitalo, painonnosto


Hannes asuu, opiskelee ja harjoittelee Rovaniemellä sekä edustaa rovaniemeläistä urheiluseuraa. Hannes kuuluu myös Lapin Urheiluakatemiaan. Harjoittelu on opiskelujen ohessa ammattimaista.
Hanneksen valmentajana toimii Ari Moilanen. Vuonna 2022 Hannes voitti ylivoimaisesti miesten Suomen mestaruuden Rovaniemellä helmikuussa järjestetyissä kotikisoissa (sarja alle 109-kiloiset) ja oli kesäkuussa Tiranassa käydyissä yleisen sarjan EM kisoissa 5. Ja yhteistuloksessa 7. EM-kisojen viides sija työnnössä ja yhteistuloksen seitsemäs painonnostossa on painonnostossa erittäin kova saavutus.
Vuoden lopussa Kolumbian Bogotassa käydyissä yleisen sarjan MM-kisoissa oli edellytyksiä parempiinkin suorituksiin, mutta kisoja edeltänyt korona vei parhaan terän MM-nostoista. Sijoitus MM-kisoissa oli alle 109-kiloisissa 14.

Hanneksella on on takana treenivuosia jo kymmenen. Hanneksen tuloskehitys on ollut edelleen nousujohteinen, josta merkkinä uudet omat ennätykset ja SE-tulokset Tampereella 26.11.2022 käydyssä seurajoukkueiden loppuottelussa: tempaus 156 kiloa, työntö 202 kiloa ja yhteistulos 358 kiloa. Kaikki tulokset ovat myös sarjan alle 109-kiloiset SE-tuloksia.

Suomen Painonnostoliitto valitsi Hannes Keskitalon vuoden miespainonnostajaksi 2022. Hän pitää hallussaan vuoden 2022 tilastoissa yleisessä sarjassa Suomen ykkösnostajan titteliä kaikki painoluokat
huomioiden. Nousu Suomen ja Pohjoismaiden kärkinostajien kaartiin ja siellä pysyminen jo useamman vuoden ajan on huikea saavutus ottaen huomioon lajin suosion. Suomessa on tällä hetkellä yli tuhat lisenssin ostajaa naiset mukaan lukien.

Menestyneet urheilijat 2022


- Vesa-Pekka Jurvelin: 2-koiran koirahiihdon MM-kulta, valjakko hiihdon
MM-pronssi, koirahiihdon yhdistetyn MM-pronssi
- Jerry Saarikangas: cheerleadingin MM-pronssi
- Eeva-Liina Ojanaho: Nuorten MM suunnistus: keskimatka pronssi, viesti
pronssi, pitkämatka hopea; Nuorten EM hiihtosuunnistus: keskimatka
pronssi, pitkämatka kulta, viesti kulta; Nuorten EM suunnistus: pitkämatka
hopea, viesti kulta.
- Kaisa Rautio: Alle 15-vuotiaiden painonnoston työnnön EM-hopea sekä
tempauksen ja yhteistuloksen EM-pronssi sarjassa alle 64 kg
- Eija Selkälä: Painonnoston Mastersien EM-kulta sarjassa N50/76 kg

Jaa sivu