Rovaniemi jakoi vuoden 2023 kulttuuri-, nuoriso-, liikunta- ja nuorisotekopalkinnot

Julkaistu 20.3.2024 14:00

Rovaniemen kaupunki on palkinnut vuoden kulttuuri-, nuoriso-, liikunta- ja urheiluteot. Vuoden 2023 palkitut ovat Arctic Pride -tapahtuma, Leena Talvensaaren kirjoittama näytelmä, Rida Haapala ja Taiteiden yö -työryhmä, nuorisoaktiivi Jere Ollonen, Lapin Kansa-Pesiskoulu, Revontuli Cup, Lapin Lukko ry:n seuratoimitsija Anu Sillanmäki, yleisurheilija Aaro Davidila sekä kahdeksan muuta menestynyttä rovaniemeläistä urheilijaa.

IMG_6391.jpg
Vuoden 2023 palkitut.

Kulttuuripalkinto

Rovaniemen Arctic Pride -tapahtumaviikko

Arctic Pride on riemukas ja hyväntahtoinen kaiken kansan tapahtumaviikko, joka tuo esiin vähemmistökulttuureita ja herättää keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Lapissa, Suomessa sekä myös kansainvälisesti.

Arctic Pride -on järjestetty Rovaniemellä 10 vuoden ajan, ja se kantaa ylpeänä Suomen pohjoisimman vuosittain järjestettävän pride-tapahtuman titteliä. Arctic Pride rakennetaan täysin vapaaehtoisvoimin, puhtaasta halusta rikastuttaa kaupungin kulttuurielämää ja nostaa LHBTQI-teemoja esille vuosittain.

Arctic Pride -tapahtumaviikon järjestämisestä vastaa Rovaniemen Seta ry. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää seksuaalisen ja sukupuolisen tasavertaisuuden sekä moninaisuutta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa julkaisu-, tiedotus- ja koulutustoimintaa, suorittaa ja tukee tutkimustyötä, harjoittaa sosiaalipalvelutoimintaa, järjestää julkisia tilaisuuksia ja vapaa-ajan toimintaa sekä pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

"Arctic Pride juhlaa ollaan vietetty nyt 10 vuotta Rovaniemellä, ja loppua ei näy. Minusta Arctic Priden työtiimi ja juhlaviikko ansaitsee tunnustuksen pitkäjäntesestä työstä sateenkaarikulttuurin ja ilon esille tuomisesta ' Rovaniemellä ja muualla Lapissa.“

IMG_6410.jpg

Kulttuuritekopalkinto

Leena Talvensaari, Mistä meillä ei puhuta -näytelmä

Rovaniemeläisen toimittajan Leena Talvensaaren kirjoittama näytelmä Mistä meillä ei puhuta teki näkyväksi ja nosti keskusteluun vaikeita häpeän ja hiljaisuuden teemoja teatteritaiteen keinoin. Osittain omiin kokemuksiin perustuva näytelmä kertoo tarinan perheestä, jossa menneisyyden traumat ja vaikenemisen kulttuuri siirtyvät sukupolvelta toiselle.

IMG_6406.jpg

Talvensaari on kertonut, että näytelmä käsittelee raskaita teemoja, mutta samalla se kertoo rakkauden ja anteeksiannon voimasta. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta puhumattomuuden muurin voi murtaa ja katseen voi kääntää tähän päivään. – Näytelmässä ei syytetä tai syyllistetä ketään, vaan yritetään ymmärtää, että jokaisella meistä on omat haavamme, Talvensaari sanoo. Mistä meillä ei puhuta on Talvensaarelle kolmas näytelmäteksti. Edelliset näytelmät Rakastettu – kaivattu ja Kyyhkynen olivat Rovaniemen Teatterin ohjelmistossa vuosina 2009 ja 2013.

“Talvensaari kirjoitti näytelmän "Mistä meillä ei puhuta", joka hänen puolisonsa näyttämölle ohjaamana herätti keskustelua kulttuuriimme kuuluvasta puhumattomuudesta ja yksin pärjäämisen ihanteesta. Puhumattomuus ja yksinpärjäämisen oletus ovat riskejä yhteisöllisyyden vahvistumiselle, jota Suomessa nyt tarvitaan.“

IMG_6398.jpg

Kulttuuritekopalkinto

Rida Haapala ja Taiteiden yö -työryhmä

Pitkän tauon jälkeen järjestettiin Rovaniemellä Taiteiden yö. Kyseessä oli seitsemäs kerta, jolloin Rovaniemi täyttyi koko lauantain 9.9. ajaksi esityksistä, työpajoista, avoimista ovista, keikoista, näyttelyistä ja monenlaisista yllätyksistä. Tapahtuma toi vapaaehtoisten voimin esille vivahteikkaan kulttuurin kirjon esille yhden päivän aikana.

“Taiteiden yö on merkittävä Rovaniemen kulttuurielämää ylläpitävä tapahtumakokonaisuus, joka tarjoaa monipuolisesti taidetta ja kulttuurikokemuksia kaiken ikäisille, paikallisille ja ulkopaikkakuntalaisille.“

Nuorisotekopalkinto

Jere Ollonen

Jere on toiminut aktiivisesti tuodakseen nuorten ongelmia esille. Hän on vuonna 2023 kivunnut tyhjästä oman koulunsa oppilaskunnan puheenjohtajaksi ja Rovaniemen nuorisovaltuustoon, josta päässyt myös sivistyslautakuntaan. Hän on lisäksi Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja sekä aluevaltuustossa. Näiden lisäksi Jere vaikuttaa politiikkaan useille muilla kanavilla.

Jeren panos nuorisopolitiikkaan on merkittävä. Hän on inspiroinut monia nuoria tutustumaan yhteiskuntaan sekä aloittaa vaikuttamaan yhteiskunnan epäkohtiin. Hän on näyttänyt nuorille miten osallistua nuorena politiikan tekoon niin kunnallisesti, alueellisesti, koko suomessa ja jopa kansainvälisesti. Jere on omalla toiminnallaan tuonut esimerkillisesti suuremman yleisön tietoon Rovaniemen nuorisotoiminnan mahdollisuudet vaikuttaa, ja inspiroinut nuoria lähteä käyttämään näitä mahdollisuuksia.

image0 (24).jpeg

Vuoden liikuntateko- tai tapahtuma

Lapin Kansa- Pesiskoulu 2023, Napapiirin Pesis-Team ry

Edullinen pesiskoulu, jossa 7-10 -vuotiaat lapset pääsivät tutustumaan kansallispeliimme. Valmentajat olivat huippuja, innostavia, leikittivät ja liikuttivat lapsia. Harjoitukset järjestettiin kahdesti viikossa joko Korkalovaaran pallokentällä tai Ylikylän koulun kentällä valitun ryhmän mukaan.

Revontuli Cup, Rovaniemen Palloseura ry

Revontuli Cup on tärkeä maakunnallinen ja kaikille junioreille avoin tapahtuma, missä kaikki pääsevät pelaamaan jalkapalloa tasosta riippumatta. Revontuli Cupit ovat erityisen tärkeitä maakunnan pienille urheiluseuroille joilla ei ole mahdollisuutta tarjota harjoituspelejä jalkapalloa harrastaville. Revontuli Cup on täysin vapaaehtoistyöllä pyöritetty jalkapallotapahtuma.

Vuoden seuratoimitsija

Anu Sillanmäki, Lapin Lukko ry:n nyrkkeilyjaosto

Anu Sillanmäki on toiminut Nyrkkeilyjaostossa aktiivisesti jo kolmella vuosikymmenellä ollen todellinen monitoiminainen ja voikin ilman epäilystä sanoa, että Lukon nyrkkeilytoiminta ei olisi mitenkään kasvanut muutaman ihmisen toiminnasta nykyiseen laajuuteen, noin 400 kaikenikäistä rovaniemeläistä liikuttavaksi aktiiviseksi toimijaksi.

Luultavasti Anu tunnetaan parhaiten kuntonyrkkeilytuntien vetäjänä, mutta tämä näkyvä osa on vain jäävuoren huippu kaikesta seuran eteen tehdystä työstä. Tuntien lisäksi Anu Sillanmäki on uhrannut valtavan määrän omaa aikaansa sponsorien keräämiseen, ilmoitusten suunnitteluun, talkoisiin, tuntien suunnitteluun, seuran johtokuntatyöhön, varainhankintaan ja ylipäätään kaikkeen mitä ilman seura ei voisi toimia. Erityisenä ponnistuksena Lapin Lukon nyrkkeilyjaostolla on ollut nykyisen muutaman vuoden toiminnassa olleen oman salin hankinta, jossa Anulla on ollut suuri rooli ja jonka myötä toiminta on kasvanut nykyiseen laajuuteensa.

IMG_6381.jpg
Vuoden urheilija 2023

Aaro Davidila, Lapin Lukko ry

Lapin Urheilutoimittajakerhon Vuoden urheilija -äänestyksen perusteella rovaniemeläisseurojen urheilijoista eniten pisteitä sai Lapin Lukon yleisurheilija Aaro Davidila. Hänen parhaita saavutuksiaan kolmiloikassa olivat muun muassa SM-kulta, Ruotsi-maaottelun 2. sija, MM-kilpailujen 26. sija, Euroopan kisojen 7. sija sekä Euroopan yleisurheilutilaston 6. sija kauden kotimaisella kärkituloksella 16,83.

Menestyneet urheilijat 2023

Ukko Törmänen, Special Olympics 2023, pronssia keilauksessa
Melina Mäkimartti, Special Olympics 2023, kultaa jalkapallossa
Julia Niska, Special Olympics 2023, kultaa jalkapallossa
Jouni Aartola, MM-kultaa, ITF Taekwon-Do, miesten joukkuevoimamurskaus
Aki Pihlaja, MM-kultaa, snowcross
Johanna Husa-Russell, MM-kultaa, Masters-painonnosto, 50-vuotiaat, alle 55 kg
Eija Selkälä, MM-pronssia, Masters-painonnosto, 50-vuotiaat, alle 76 kg
Eeva Liina Ojanaho, MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia, suunnistuksen nuorten MM-kisat

Rovaniemen kaupungin uusi palkinto kierrätysmateriaaleista

Nyt jaettavat Rovaniemi-palkinnot ovat ensimmäisiä laatuaan, sillä palkinto on hiljattain uudistettu nykyisen kaupunkibrändin mukaiseksi. Palkinnon on suunnitellut teollisen muotoilun opiskelija Erika Turunen Lapin yliopistosta ja se on valmistettu Lapin koulutuskeskus Redun Jokiväylän toimintayksikössä. Palkintoon on käytetty kierrätysmateriaaleja: lasi on kierrätyslasia ja puu on peräisin vanhoista koulun pulpeteista.


Vuoden kulttuuri-, nuoriso-, liikunta ja nuorisopalkituista on päättänyt Rovaniemen kaupungin hyvinvointilautakunta kokouksessaan 29.2.2023 §:t 20-22.

IMG_6376.jpg
Uudet Rovaniemi-palkinnot jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.