Rovaniemi järjestää viikoittaista taidetoimintaa ukrainalaisperheille

Julkaistu 7.3.2023 16:00

Rovaniemen kaupunki järjestää viikoittaista matalan kynnyksen taidetoimintaa sotaa paenneille ukrainalaisperheille. Lokakuusta 2022 alkanut taidekerho on tavoittanut noin 15 Ukrainasta Rovaniemelle saapunutta perhettä – vanhempia lapsineen ja isovanhempia lapsenlapsineen. Taidekerhon paikkana toimii Ounasrinteen monitoimitalo.

IMG_3225 (1).jpg
Lumenveistotapahtuma Koskipuistossa. Kuva: Annu Nietula

Toiminnalla tuetaan itseilmaisun, mielikuvituksen ja luovuuden kehittymistä. Taidetoiminta painottaa kehollista ilmaisua ja tekeminen on toiminnallista, joten kielellisen ilmaisun osuus toiminnasta on vähäistä. Lasten tai perheiden ei tarvitse osata englantia tai suomea osallistuakseen toimintaan.


Viikoittainen tapaaminen taidetoiminnan äärellä tarjoaa perheille hengähdystauon arkeen ja mieluisaa tekemistä eri taidemuotojen äärelle. 


Sisällöt ammentavat esittävän taiteen maailmasta


Taidekerhon toimintaa ohjaava yhteisötaiteilija Sinikka Kyllönen kutsuu kerhoa luovan ilmaisun kerhoksi. Ukrainalaisperheet lapsineen tapaavat pääsääntöisesti kaksi tuntia kerrallaan. Kerho alkaa leikillä tai pelillä, jonka tarkoitus on tuoda osallistujat tasavertaisina toimijoina yhteisen tekemisen äärelle. 


Ohjaaja  ammentaa työhönsä draama- ja ilmaisutaidon opeista sekä leikeistä ja peleistä.

“Olemme kerhossa harjoitelleet paljon tunnetaitoja, liike- ja draamailmaisua, tutustuneet ukrainalaisiin kansansatuihin, katsoneet suomalaisia ja ukrainalaisia animoituja satuja, keksineet nukketeatterikohtauksia itse valmistetuilla nukeilla, laulaneet ja harjoitelleet suomalaisia ja ukrainalaisia lauluja. Joinain viikkoina olemme laajentanut toimintaa koulun ulkopuolelle ja osallistuneet paikalliseen kulttuurielämään. Olemme tehneet yhteisiä retkiä nykysirkus-esitykseen ja Arktikum-museoon, käyneet metsäretkellä paikallisella laavulla, järjestäneet yhteisen joulujuhlan ja osallistuneet lumenveistotapahtumaan”, Kyllönen kertoo.


Rovaniemen kaupungin järjestämä taidetoiminta ukrainalaisperheille on osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimaa valtakunnallista Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hanketta, joka on saanut rahoituksensa Suomen kulttuurirahastosta. Taidetoimintaa koordinoi Rovaniemen kaupungin lastenkulttuurituottaja. 


Tämä tiedote on lyhennelmä jutusta, joka on julkaistu lastenkulttuuri.fi:n sivuilla: https://lastenkulttuuri.fi/taidekerho-tuo-hengahdystauon-sotaa-paenneiden-arkeen/ Lyhennelmän julkaisuun on saatu lupa.