Rovaniemi juhlii potilas- ja asiakasturvallisuuspäivää – Lappia-talon katto valaistaan oranssiksi

Julkaistu 14.9.2021 8:23

Potilasturvallisuuspäivän teemana on tänä vuonna äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.

Lappiatalo_17_9_2020_low.jpg
Lappia-talo valaistiin oranssiksi potilasturvallisuuspäivän kunniaksi ensimmäistä kertaa syyskuussa 2020. Kuva: Rovaniemen kaupunki / Esa Marttala.

Rovaniemen kaupunki osallistuu perjantaina 17.9. vietettävään kansainväliseen potilasturvallisuuspäivään, jonka teemana on tänä vuonna äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.
 
Lappia-talon katto ja Lapin keskussairaalan kolme kerrosta valaistaan perjantaina teemavärin mukaisesti oranssiksi, ja tanssiteatteri Rimpparemmi tanssii Lappia-talon edessä alkaen klo 20. Tanssiesityksen aiheena ovat kaupungin keräämät vanhempien tarinat raskausajasta ja synnytyksestä. Kaikki ovat tervetulleita katsomaan valaistusta ja tanssiesitystä. 

 
Teemapäivänä syntyneet vauvat saavat myös Neuvokkaan vapaaehtoisilta oranssin pipon, lapaset ja töppöset. Lisäksi kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle järjestetään pieni yllätys päivän kunniaksi. Hyvinvointipalveluiden esihenkilöt haluavat tällä pienellä eleellä huomioida ja kiittää henkilöstöä, joka käytännössä huolehtii asiakas- ja potilasturvallisuudesta arjen työssään.
 
Suomessa päivää kutsutaan potilas- ja asiakasturvallisuuspäiväksi. Rovaniemen kaupungin asiantuntijat ovat olleet mukana valmistelemassa teemapäivän valtakunnallista viestintää ja webinaaria. WHO:n potilasturvallisuuspäivää on vietetty vuodesta 2019, ja sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta asiakas- ja potilasturvallisuudesta. Rovaniemi juhlii teemapäivää nyt toista kertaa. 
 
“Vastasyntyneen turvallisuus lähtee liikkeelle jo siitä, että esimerkiksi äidin päihteettömyyttä tuetaan raskausaikana ja järjestetään vanhemmille tarvittavia tukitoimia. Lapsen synnyttyä vanhemmille ohjataan esimerkiksi turvallisia vastasyntyneen kanto- ja hoito-otteita sekä nukkumis- ja pukemiskäytäntöjä. Asiakkaan kokeman turvallisuuden kannalta on oleellista, että hän kokee tulevansa kuulluksi. Turvallisuuteen vaikuttaa myös se, että hoito perustuu tutkittuun tietoon, hoitovälineet ovat turvallisia, henkilöstö on ammattitaitoista ja että neuvolan, äitiyspoliklinikan ja muiden tahojen yhteistyö on saumatonta. Jokainen työntekijä vaikuttaa omalla toiminnallaan asiakas- ja potilasturvallisuuteen”, sanoo äitiys- ja lastenneuvolan palveluesimies Heli Heikkilä. 

 

Rovaniemen potilas- ja asiakasturvallisuuspäivän ohjelma 17.9.2021

Klo 7.00: Lapin keskussairaalan oranssi ulkovalaistus (sairaalan 3-6 kerrokset kahdesta kohdasta). Hissiaulan ja päiväsalin oranssi koristelu (heliumpallot/kukkia)

Klo 8.00: Vanhempien tarinat raskausajasta ja synnytyksestä - koosteen julkaisu kaupungin verkkosivuilla osoitteessa rovaniemi.fi. Rovaniemen kaupungin LATU- eli Laadunhallinta-, asiakas- ja potilasturvallisuustyöryhmän keräämät tarinat ajalta 18.6.–10.9.2021.

Klo 11.30: Neuvokkaan vapaaehtoisten kutoma oranssi “pipo-töppös-vantus” -setti lahjoitetaan 17.9.2021 syntyville vauvoille Lapin Keskussairaalan Naistenklinikalla. 

Klo 12–15: “Onko lottovoitto synnyttää Suomessa?”-valtakunnallinen etäwebinaari sote-ammattilaisille ja -opiskelijoille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Ilmoittautuminen viimeistään 15.9. Lisätietoa Vaasan keskussairaalan sivuilla: Maailman potilasturvallisuuspäivä 17.9.

Klo 19: Lappia-talon oranssi kattovalaistus alkaa näkyä illan pimetessä.

Klo 20: Rimpparemmin Uutisliikkeen tanssiesitys: Vanhempien tarinoita raskausajasta ja synnytyksestä eri vuosikymmeniltä.
Vapaa pääsy - tervetuloa! Katso 9.9. kuvattu tanssiesitys Rimpparemmin Youtube-kanavalta alkuviikosta. 

 
 
  

 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia