Rovaniemi kokeilee tänä kesänä pysäköintiruutujen käyttöä parklet-ruutuina - Ravintoloiden tai kahviloiden edustalle voi perustaa kesäterasseja

Julkaistu 23.5.2023 18:07

Rovaniemen kaupungin yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti kokouksessaan 23.5. käynnistää kokeiluluontoisesti pysäköintiruutujen käytön parklet-ruutuina kesällä 2023. Nyt päätettiin Rovaniemellä siis ottaa käyttöön mahdollisuus perustaa ravintolan tai kahvilan edustalle kesäterassi liikkeen kohdalla katualueella oleviin pysäköintiruutuihin eli perustaa niin sanottu parklet-terassi.

AdobeStock_139636113.jpeg
Parkletiksi kutsutaan terassia, joka on perustettu kivijalkakahvilan tai -ravintolan pysäköintiruutuun. KUVA: Adobe Stock.
Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyi myös yhdyskuntatekniikan yksikön valmistelemat ohjeen ja ehdot parklet-terassien perustamiselle sekä parklet-ruudun käytöstä perittävän hinnan.

Idea parklet-ruuduista tuli kaupunginvaltuutettu Miikka Keräsen ja muiden allekirjoittaneiden valtuutettujen valtuustoaloitteesta, jossa ehdottettiin mahdollisuutta perustaa ravintolan tai kahvilan edustalle kesäterassi liikkeen kohdalla katualueella oleviin pysäköintiruutuihin eli perustaa niin sanottu parklet-terassi.

Parklet-ruudulla tarkoitetaan alun perin kadunvarsipysäköintiin tarkoitettua aluetta, joka on kooltaan 2 x 6 metriä eli sen pinta-ala on 12 neliömetriä. Parklet soveltuu esimerkiksi alueille, joilla liikkuu paljon jalankulkijoita, ja joissa kapeat tai ruuhkaiset jalkakäytävät estävät tavanomaisen terassitoiminnan.

Parkletin käyttökausi jatkuu Rovaniemellä tänä kesänä 30.9.2023 saakka. Toiminnan jatkamisesta ja kehittämisestä kokeilukauden jälkeen päätetään saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella. Pysäköintipaikan myöntäminen parklet-käyttöön on kuitenkin aina tapauskohtaista ja jokaista lupaa harkitaan erikseen.

Kokeiluaikana toimintamallina käytetään Helsingin kaupungin terassiohjeen mukaista käytäntöä ja siitä sovellettua Rovaniemen kaupungin omaa parklet-terassiohjetta. Helsingin kaupungilta on saatu lupa käyttää heidän terassiohjeiden mukaista toimintatapaa ja viitata heidän ohjeisiin.

Parklet-alueen lupahakemus

Sähköinen asiointipalvelu https://asiointi.rovaniemi.fi/ePermit/fi

Valitse ”Yleisten alueiden luvat”
Täytä hakemuksessa pyydetyt tiedot. 


Kokouksen pöytäkirja löytyy kaupungin verkkosivuilta: https://rovaniemi.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Yhdyskuntasuunnittelun_lautakunta