Rovaniemi kouluruoan valmistuksessa yksi Suomen edelläkävijöistä - Koulu­ruokaa on tehty jo noin kahden vuosikymmenen ajan kylmävalmistusmenetelmällä

Julkaistu 7.12.2022 8:18

Rovaniemelle valmistui ensimmäinen monitoimikeittiö vuonna 1999. Jo toiminnan alkuvaiheessa keittiössä otettiin käyttöön ensimmäisten joukossa koko Suomessa uusi kylmävalmistusmenetelmä ruoanvalmistustapojen valikoimaan. Kylmävalmistus on energiaa säästävä menetelmä, joka mahdollistaa myös suuremman ruoanvalmistuskapasiteetin kuin lämpimänä kuljetettaessa.

CRW_1522-01.jpg
Rovaniemen koululaisilla on tarjolla aina kaksi ruokalajivaihtoehtoa tarjolla ja salaatit on ruokailijoiden toiveen mukaisesti purettu komponenteiksi.

Kaikkiin ruokalajeihin kylmävalmistus ei sovi, mutta vuosien varrella menetelmän käyttöä on Rovaniemellä kehitetty myös yhdessä teollisuuden kanssa.


- Saimme ratkaistua tällä menetelmällä haastavan tilanteen, jossa lounasta piti tehdä 2500 annokselle suunnitellussa tuotantokeittiössä yhdellä kerralla jopa yli 3000:lle ruokailijalle. Yksinomaan perinteinen ruoanvalmistus tuotantokeittiössä ei meillä enää mitenkään toimisi, sanoo palvelualuepäällikkö Hajnalka Kiss-Herttua Rovaniemen kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluista.

Hajnalkan mukaan kylmävalmistuksessa ruoka on kypsentämätöntä tuotantokeittiöltä aina kuumennuskeittöön asti. Perusperiaate on se, että elintarvikkeiden toimittaja tuo vain yhteen yksikköön raaka-aineet ja ne siellä valmistetaan kypsennysvalmiiksi, Sitten ne kuljetetaan ruokailukohteeseen ja siellä lisätään esimerkiksi keittoihin neste ja kypsennetään valmiiksi. Kuumennuskeittiöihin kuljetetaan kylmäruoka kolme kertaa viikossa.

- Kuljetuskustannusten lisäksi myös ruokahävikki on tämän valmistustavan myötä selvästi vähentynyt. Ruokaa ei mene hukkaan, kun raaka-aineita tarvitaan yksikköön juuri sopiva määrä ja ruokaa voi kypsentää erissä. Rovaniemellä ylijäänyttä kouluruokaa on annettu kolmannelle sektorille jakoon jo lähes 10 vuoden ajan, Kiss-Herttua kertoo.

Tänä vuonna koululounaan keskimääräinen annoshinta on Rovaniemellä 2,36 euroa. Koululaisilla on tarjolla aina kaksi ruokalajivaihtoehtoa tarjolla päivittäin ja salaatit on ruokailijoiden toiveen mukaisesti purettu komponenteiksi.

- Rovaniemellä “säästynyt” raha on käytetty monipuolisesti ruokatarjonnan lisäämiseen sekä siihen, että ruokapäivän hintaa ei ole montaa kertaa 2000-luvulla tarvinnut nostaa. Ruoan hinnan pitämisessä kohtuullisena tarvitaan toki monia muitakin toimenpiteitä ruokapalvelun arjessa kuin vain kylmäruoanvalmistuksen käyttöön ottaminen, Hajnalka Kiss-Herttua tarkentaa.

Jaa sivu