Etusivun uutislista

Rovaniemi laajentaa koronatestausta ostamalla palvelua yksityiseltä sektorilta

Julkaistu 21.8.2020 13:30

Jos lapsi saa näytteenottoajan vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät kokonaan loppua ennen sitä, testiin ei enää tarvitse mennä.

korona näyte3.jpg
Rovaniemen kaupunki alkaa ostaa koronatestauspalvelua yksityisiltä palveluntuottajilta Terveystalolta ja Mehiläiseltä. Tavoitteena on purkaa testaukseen syntynyttä ruuhkaa. Sopimukset on tehty tänään perjantaina, ja testauksen on määrä alkaa ensi viikolla.

Kaupunki myös siirtää lisää hoitohenkilökuntaa koronanäytteenottoon muista terveydenhuollon yksiköistä. 

Lisäksi näytteenotto hajautetaan useampaan pisteeseen, koska Pulkamontien terveysaseman tilat eivät mahdollista näytteenoton laajentamista enempää. Hajauttaminen myös vähentää asiakkaiden altistumista toisille oireisille, kun kaikkia ei koota yhteen paikkaan.

Kaupunki aikoo eriyttää lasten, nuorten ja perheiden sekä kaupungin henkilöstön testauksen uusiin, erillisiin testauspisteisiin. Pulkamontien terveysasemalle näytteenottoon varattuja aikoja ei siirretä uusiin pisteisiin, vaan pyydämme asiakkaita käymään jo varatuilla ajoilla siellä. Hajauttaminen koskee uusia, ensi viikolla varattavia aikoja.

Kaupunki vastaa näillä toimilla koronanäytteenoton kasvaneeseen kysyntään ja pyrkii lyhentämään näytteenottoon pääsyn viivettä sosiaali- ja terveysministeriön 19.8.2020 päivittämän koronaviruksen testausstrategian tavoitteiden mukaiseksi. Strategiassa todetaan, että koronavirustestausta nopeutetaan syksyn aikana monin tavoin, jotta koronaviruksen leviämistä saadaan torjuttua mahdollisimman tehokkaasti. 

Strategian tavoitteena on, että testiin pääsee yhdessä vuorokaudessa ja testitulos tulee yhdessä vuorokaudessa. Tällä hetkellä testaukseen pääsy kestää Rovaniemellä noin 4–5 vuorokautta ja testituloksen saa noin kolmessa vuorokaudessa. 

Tarkempaa tietoa uusista testauspisteistä ja yksityisten palveluntuottajien käytöstä on luvassa ensi viikolla.

Puhelin- ja verkkoasiointi ruuhkautuneet – pyydämme olemaan uudelleen yhteydessä

Hoidon tarpeen arviointi puhelimessa ja verkossa (klinik.fi) on ruuhkautunut pahoin, ja valitettavasti kaikkiin yhteydenottoihin ei ole pystytty vastaamaan. Mikäli olet ollut yhteydessä 11.8–18.8. välisenä aikana eikä sinuun ole vielä oltu yhteydessä ja asiasi on edelleen hoitamatta, pyydämme olemaan uudelleen yhteydessä terveysasemalle puhelimitse tai Klinikin kautta.

Jos lapsen oireet loppuvat ennen testausta, kouluun ja päiväkotiin voi mennä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos täsmensi 20.8.2020 tiedotteessaan lasten ja koululaisten testaukseen liittyvää ohjeistusta. Rovaniemen kaupunki kehottaa kuntalaisia noudattamaan täsmennettyä ohjeistusta.

Jos koronatesti on otettu ja oireet jatkuvat, päiväkotiin tai kouluun ei edelleenkään tule mennä, ennen kuin testitulos on varmistunut negatiiviseksi. 

Jos lapsi saa näytteenottoajan vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät kokonaan loppua ennen sitä, testiin ei uuden ohjeen mukaan tarvitse mennä. Oireeton lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun yhden oireettoman päivän jälkeen. Varattu aika tulee peruuttaa, ja sen voi tehdä verkossa.


Jaa sivu