Rovaniemi mukana maailman suurimmassa arktisessa konferenssissa Islannissa

Julkaistu 18.10.2022 13:22

Tapahtumassa huomioitiin useissa puheenvuoroissa erityisesti nuoret ja nuorten osallistaminen päätöksentekoon.

kaupunginjohtajia.jpg
Arktisten kaupunginjohtajien foorumin järjestämässä paneelikeskustelussa oli Ulla-Kirsikka Vainion lisäksi osallistujia Grönlannista, Ruotsista, Islannista, Kanadasta ja Oulusta.
Rovaniemen kaupunki osallistui viime viikolla maailman suurimpaan vuosittaiseen arktiseen konferenssiin Islannissa. Reykjavikissa järjestettävässä Arctic Circle -konferenssissa oli yli 2000 osallistujaa 60 eri maasta.

"On hienoa, että maailman haasteista huolimatta näin laaja joukko kokoontui keskustelemaan ja pohtimaan arktisen alueen tulevaisuuden hyvinvointia”, sanoo tapahtumassa mukana ollut Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Rovaniemen kaupungin edustajien lisäksi tapahtumassa oli edustusta Lapin yliopistosta ja arktisesta keskuksesta.

Kaupunginjohtajien paneelissa käsiteltiin nuorten elämää arktisella alueella

Arktisten kaupunginjohtajien foorumi järjesti tapahtumassa paneelikeskustelun nuorten elämästä arktisella alueella. Paneelissa käsiteltiin sitä, miten nuorille luodaan houkuttelevat elinolosuhteet arktisella alueella. Ulla-Kirsikka Vainion lisäksi paneelissa oli puhujia esimerkiksi Grönlannista, Ruotsista ja Kanadasta.

Tapahtumassa huomioitiin useissa puheenvuoroissa erityisesti nuoret ja nuorten osallistaminen päätöksentekoon.

“Arktisilla alueilla nuoret saattavat asua pitkien välimatkojen päässä ja kulkuyhteydet ovat eri alueilla haasteelliset. Tästä huolimatta nuorten äänen pitää vahvistua tulevaisuutta rakennettaessa”, Vainio sanoo.

Rovaniemen delegaatio vieraili myös Rovaniemen ystävyyskaupunki Grindavikissa, joka on 3700 asukkaan kaupunki eteläisessä Islannissa. Matkailun helmi Blue Lagoon sijaitsee Grindavikin alueella.

"Vaikka Grindavik on pieni kaupunki, on hämmästyttävää, kuinka modernia teknologiaa siellä tehdään ja hyödynnetään.  Meillä oli ilo vierailla muun muassa hyvin nykyaikaisessa kalanjalostusyksikössä sekä alueen mineraaleja ja kasveja hyödyntävässä kosmetiikkayrityksessä", Ulla-Kirsikka Vainio kertoo.

Jaa sivu