Rovaniemi on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa – yli 12-vuotiaiden sisäharrastukset tauolle

Julkaistu 30.10.2020 13:21

Maskien käyttö, turvavälit ja hygieniaohjeet ovat nyt erityisen tärkeitä, jotta vältymme raskaammilta rajoitustoimilta.

Rovaniemi_terveysasema-1 (1).jpg

Koronavirusepidemia on siirtynyt Rovaniemellä kiihtymisvaiheeseen. Rovaniemen kaupungin Covid-19-ilmaantuvuus ollut viimeisen kahden viikon aikana 57 / 100 000. Viikolla 43 kaikista otetuista näytteistä 1,2 prosenttia olivat positiivisia. Viime viikon loppuun saakka tartunnat ovat liittyneet kahteen yksittäiseen ketjuun. Viimeisen viikon aikana tilanne on muuttunut ja noin puolella tartuntojen alkuperä ei ole ollut tiedossa. Näillä perusteilla Rovaniemen kaupungin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa. Muualla Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perustasolla.

Epidemian kiihtymisvaiheessa on erityisen tärkeää huomioida kaikessa toiminnassa tartuntamahdollisuuksien vähentäminen. Epidemia näyttää Rovaniemellä tällä hetkellä leviävän nuorten ja nuorten aikuisten joukossa, joten toimenpiteillä, joita nyt suositellaan, pyritään vaikuttamaan juuri tähän ryhmään.

Uusien tartuntojen estämiseksi on tärkeää, että väestö noudattaa olemassa olevia ohjeita kasvomaskien käytöstä sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvavälejä sekä huolehtii hyvästä käsihygieniasta. Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa on voimassa vahva suositus kasvomaskin käytöstä seuraavan neljän viikon ajan.

Kaupunki muistuttaa, että vähävaraisten maskijakelu on tarkoitettu vain kotitalouksille, ei ryhmätoimintoihin, työpaikkojen tai oppilaitosten käyttöön. 

Yli 12-vuotiaiden sisällä tapahtuvat ryhmäharrastukset tauolle

Rovaniemellä suositellaan keskeytettäväksi kaikki yli 12-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta kahdeksi viikoksi. Ulkotiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on mahdollista, kun turvavälit huomioidaan. (Lisätietoa jutun lopusta löytyvästä linkistä.)

Valtioneuvosto on päättänyt 29.10. uusista ravintolarajoituksista. Lapin sairaanhoitopiiri ja Rovaniemen kaupunki suosittelevat vahvasti rajoitusten noudattamista Rovaniemen alueella epidemian kiihtymisen vuoksi. Suositus on voimassa kiihtymisvaiheen ajan.

Rajoitusten mukaan yökerhojen, baarien, pubien ja vastaavien anniskelupaikkojen tulee lopettaa alkoholin anniskelu klo 22 ja sulkea ravintolat klo 23. Muut ravintolat voivat olla auki klo 24 saakka ja näissäkin ravintoloissa anniskelu loppuu klo 22. 

Lapin sairaanhoitopiiri ja Rovaniemen kaupunki suosittelevat, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä Rovaniemen alueella. Yksityistilaisuuksilla tarkoitetaan syntymäpäiviä, tupaantuliaisia, ristiäisiä ja niin edelleen.  

Suosituksilla pyritään rajaamaan epidemian leviämistä. Mikäli epidemian rajaaminen suosituksilla ei onnistu, edessä on raskaampia rajoitustoimia kuten liikuntapaikkojen sulkemisia. 

(Tiedotetta täsmennetty 14.30: Lisätty tietoa siitä, mitä yksityistilaisuuksilla tarkoitetaan.)

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia