Rovaniemi on ryhtynyt toimenpiteisiin vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten turvaamiseksi

Julkaistu 14.12.2022 16:15

taksit2.jpg

Rovaniemen kaupunki on ryhtynyt toimenpiteisiin sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaiset kuljetusten sujuvuuden varmistamiseksi. 

Ruuhka-aikoina ja matkailun sesonkiaikoina matkapalvelukeskuksen kautta tilattavien taksipalveluiden saatavuus on vaikeampaa. Kuljetusten tilaamisessa ja saamisessa voi olla häiriöitä ja huomattavaa viivettä. 

Matkapalvelukeskuksen kautta tilataan kuljetuspalvelut, jotka sisältyvät kunnan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluviin lakisääteisiin kuljetuspalveluihin (alla olevia kohtia napsauttamalla pääset lukemaan enemmän):

 

Aktiivista vuoropuhelua sopimuskumppaneiden kanssa, myös muita taksiyrittäjiä apuun ruuhka-aikoina

Rovaniemen kaupunki pyrkii varmistamaan palveluntuottajien eli kuljetuksia tarjoavien taksien riittävyyttä erilaisilla toimenpiteillä. 

Kaupunki käy aktiivista vuoropuhelua kuljetuksia tarjoavien sopimuskumppaneiden kanssa ja viestii näille tilanteesta. Esimerkiksi palveluntuottajan kanssa kehitetään virka-ajan ulkopuolisen välityskeskuksen toimintaa. Myös paikallisen taksiyhtiön ja yksittäisten taksiyrittäjien kanssa selvitetään palvelumahdollisuuksia pahimpina ruuhka-aikoina. Yhteisen järjestelmän kautta kyydit, joita ei saada sopimusyrittäjille, ohjautuvat muille vapaille takseille. Useampi lisäauto on jo saatu hankittua ajamaan kyseessä olevia kuljetuksia. 

Lisäksi kaupunki selvittää muun muassa sitä, miten ruuhkahuippuja voitaisiin tasoittaa, ja mitkä kuljetukset voitaisiin ohjata kiireisimpien aikojen ulkopuolelle. Ruuhkaisimmat ajat ovat aamulla klo 8–9.30 ja iltapäivällä klo 14.00–15.30.

Joulukuun alussa käynnistyneen säännöllisen linja-autoyhteyden lentokentän ja keskustan välillä odotetaan helpottavan tilannetta myös Matkapalvelukeskuksen ruuhka-aikoina. Kuljetusten riittävyyttä pyritään varmistamaan myös yhteistyössä Visit Rovaniemen kanssa. 

Miten toimia, jos kyytiä ei saa tilattua tai se ei tule? 

Mikäli kuljetukseen oikeutettu asiakas ei saa tilattua kuljetusta Matkapalvelukeskuksen kautta tai Matkapalvelukeskuksesta tilattu kuljetus ei saavu ajallaan ja meno on kiireellinen, asiakas voi tilata kuljetuksen suoraan haluamastaan taksikeskuksesta tai taksiyrittäjältä. Tällöin Matkapalvelukeskuksen kautta tilattu matka tulee perua. 

Suoraan tilatun matkan voi joutua maksamaan ensin itse, sillä kaikissa takseissa ei ole matkapalvelukeskuksen kortinlukijaa. Hyvitystä varten asiakkaan tulee toimittaa kuitit mahdollisimman kuljetuspäätöksen tehneelle viranomaiselle: 

  • Vammaispalveluiden kuljetuspäätökset: Vammaispalvelut, Pohjolankatu 2, 96100 Rovaniemi.
  • Ikäihmisten kuljetuspäätökset: Ikäihmisten palvelut, Pohjolankatu 2, 96100 Rovaniemi.

Myös palveluliikennettä voi hyödyntää. Kyseessä on Rovaniemen paikallisliikenteen linjojen 1–14 lisäksi liikennöivä kaikille avoin kutsujoukkoliikenne, jossa bussi ei liikennöi kiinteää reittiä, vaan reitti muodostuu aikatauluissa kerrottujen alueiden välille asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Palveluliikenteen matkat on tilattava viimeistään matkaa edeltävänä päivänä klo 16.00 mennessä Matkapalvelukeskuksesta numerosta 016 322 6900. Palveluliikenteen asiakkaat haetaan kotiovelta ja viedään heidän haluamiinsa asiointipaikkoihin tai kotiovelle niin lähelle kuin mahdollista. Asiakkaan on kyettävä omatoimisesti saapumaan sovittuun noutopaikkaan (sisältä haku ja sisälle saattaminen ei ole mahdollista).

Lue tämän linkin kautta lisää palveluliikenteestä

Vuoden 2022 loppuun asti maksuton matkustusoikeus Linkkarissa vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain perusteella

Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteessä Linkkarissa on vielä vuoden 2022 loppuun asti maksuton matkustusoikeus henkilöille, joilla on vammaispalvelu- tai sosiaalihuoltolain perusteella kaupungin tekemä myönteinen kuljetuspäätös. Myös tätä mahdollisuutta voi hyödyntää ruuhka-aikoina, mikäli liikkuminen julkisella kulkuvälineellä on asiakkaalle mahdollista. 

Paikallisliikenteessä tehty maksuton matka ei vähennä asiakkaalle myönnettyjä kuljetuspalvelumatkoja. Maksuttomaan matkustamiseen oikeuttava Waltti-matkakortti tehdään palvelupiste Osviitassa.

Lue tämän linkin kautta lisää Linkkarin maksuttomasta matkustusoikeudesta

Anna palautetta kuljetuspalveluista 


Kuljetusalveluista voi antaa palautetta Rovaniemen kaupungin palvelukanavan kautta osoitteessa: asiointi.rovaniemi.fi/eFeedback/ kohdassa Terveys- ja sosiaalipalvelut. 

Jaa sivu