Rovaniemi-päivänä onniteltiin kaupungin vanhinta ja nuorinta asukasta

Julkaistu 8.9.2022 11:57

Rovaniemen kaupungin vapaa-ajan palveluiden palvelualuepäällikkö Merja Tervo ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto pääsivät koronavuosien jälkeen käymään jälleen perinteisillä Rovaniemi-päivän vierailuilla kukittamassa sekä kaupungin vanhimman asukkaan että nuorimman eli ensimmäisen vauvan. Näitä erityisiä hetkiä oli tänä vuonna jakamassa myös juhlittujen perheenjäseniä.

Kuvituskuva.
Koko perhe ihmettelemässä Rovaniemi-päivän ensimmäistä vauvaa: äiti Hannah ja isä Ville Lumila sekä isosiskot Aava (5) ja Usva (2). Onnittelemassa Rovaniemen kaupungin puolesta Heikki Autto ja Merja Tervo.

Aini Rapo vanhin.jpg

Kaupungin vanhimman asukkaan tapaaminen löi onnittelijat tänä vuonna ällikällä. Omassa kaupunkikodissaan yhä itsenäisesti asuva 101-vuotias Aini Rapo on terävä kuin partaveitsi ja tarinoita riittää, huumorilla höystettynä.

- Mie kyllä olen aina ajatellu, että minulle on annettu väärä syntymäaika! Onko se pappi pannut väärät numerot papereihin? Ai, että mikä on pitkän iän salaisuus? No enhän mie ossaa tuohon mittään sanoa, mutta olen vitsaillut, että lapsena syötiin tarpeeksi madetta ja pottuja!


Tyttärenpoika Juha-Matti Herva (41) huikkaa väliin, että kyllä se on liikunnallisuus, joka on pitänyt Aini-mummon vauhtia ja elämäniloa yllä.

- Kun jalat olivat vielä kunnossa, niin vielä 85-vuotiaana mummo ajoi siltojen lenkin joka päivä. Vihreällä Nopsalla ja sininen anorakki päällä hän oli tuttu näky kaupungin kaduilla, Juha-Matti kertoo.

Vuosisataan mahtuu elämäntarinaa

Amerikan Chigagossa vuonna 1921 syntynyt Aini Frances nimen saanut tyttövauva matkusti perheineen jo 3-kuukautisena puulaivalla yli Atlantin Suomeen ja takaisin vanhempiensa kotiseudulle Keminmaalle, johon Aini itsekin myöhemmin perusti perheen miehensä kanssa saaden kolme lasta.

Jäätyään leskeksi vuonna 1977 ja jo seuraavana vuonna Aini muutti “ikävää pakoon” Rovaniemelle lähelle jälkikasvuaan, jota on jo neljännessä polvessa eri puolilla Suomea. Rovaniemellä hän on asunut jo 45 vuotta ja vieläpä samassa kerrostaloasunnossa keskellä kaupunkia.

- En muistele menneitä enkä ihmettele mittään. Pittää elää tässä päivässä. Eilen illallakin vahtasin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa koko illan, Aini naureskelee.

Vitsailu ja hauskat jutut pitävät mielen pirteänä.

- Sitä kun on vähän lapsellinen, niin kaikkea on sattunut. Puusuksillakin olen koulubussin perässä roikkunut!

 Ensimmäinen vauva 2022.jpg

Poikavauva syntyi täsmälleen laskettuna aikana Rovaniemi-päivänä

Rovaniemen nuorin asukas vanhempineen ja suloisine isosiskoineen yllätettiin Lapin keskussairaalassa. Hannah ja Ville Lumilan 50 senttiä pitkä ja 3355 grammaa painava poikavauva syntyi sopivasti juuri Rovaniemi-päivänä 7.9.2022 kello 15.35, joten ikää hänellä oli juhlallisuuksien aikaan vain kolmisen tuntia. Juhlakalu nukkui vauvan untaan koko kaupungin onnitteluvierailun ajan.

- Kiitos tästä yllätyksestä, kukista ja lahjoista - ihana yllätys, kiittelee Hannah-äiti.

Kiva sattuma oli sekin, että Rovaniemi-päivän nuorimman asukkaan isosiskot Aava (5) ja Usva (2) sekä Ville-isä olivat katsomassa uutta tulokasta samaan aikaan. Pikkuneidit ottivat uuden tulokkaan lämpimästi vastaan ja silittivät nätisti pikkuveljeä tämän nukkuessa äidin sylissä. Myös tulokkaan kaupungilta saamat lahjat, pienet nahkaiset mokkasiinit, kettuhelistin ja tuttikoru pääsivät heti tyttöjen leikkeihin.

- Ihanaa, kun kaikki meni niin hyvin. Aamulla tultiin ja vauva parkaisi ensimmäisen kerran lähes täsmälleen ennakkoon arvioituna hetkenä. Nyt vain ihmetellään ja ihastellaan!